(441) Rýžovník

250 g dlouhozrnné rýže
100 ml smetany
4 bílky
50 + 50 g másla
100 + 50 g cukru

ovoce (čerstvé – jablíčko, hrušky, švestky, meruňky) nebo sušené.
Ovocem nešetříme!

Rýži dáme uvařit ve vodě, když je rýže měkká a bez vody, vmícháme do ní smetanu, 50 g másla, 100 g cukru, a na drobno nakrájené ovoce. Navrch naneseme sníh ze 4 bílků a z 50 g cukru.. (sníh není podmínkou).
Přendáme do zapékací misky, dáme do vyhřáté trouby a ještě asi 10 minut dopékáme.

Jednodušší ale časově náročnější je rýži na chvilku namočit, přidat cukr, mléko nebo smetanu, rozšlehaná vejce a ovoce. Dát do trouby péct, chvilku před dopečením promíchat
Upozorňuji, ře než je takto rýže měkká, trvá to skoro hodinu.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (441) Rýžovník

  1. Devětapadesátka napsal:

    Je to v podstatě rýžový nákyp, ne? Já ho mám moc ráda, jen rýži vařím v mléce, nechám prochladnout, pak vmíchám žloutky, citr kuru, a sníh.
    Do simaxu vymazaneho máslem dám vrstvu rýže, na to ovoce (nejlepší jsou meruňky), na to zbytek rýže. A pokud mám dost bílků, navrch udělám čepici ze sněhu a dám zapéct.

  2. jarybarka napsal:

    Výborně tak to bude zítra k obědu.Máme ty bezmasé pátky tak se to perfektně hodí.
    Vlastně tahle se dělá i jáhelník že.Ten ráda moje nejstarší vnučka.
    Dík za nápad už se těším jak si dáme do nosu.

  3. Katyp50 napsal:

    Já teda sladká jídla opravdu nemusím. Takže tento recept pro mne určitě nebude. Takové nudle s mákem, žemlovka, rýžové nákypy, krupicové nákypy…… to fakt u mne jídlo nikdy nebude. Možná tak ďobnout jako moučníček.

  4. BOYE napsal:

    Tedy my jsme rejžožraví, ale na sladko si holky občas vyžádají rejžokaši a vlastně jinou sladkou neděláme. Budu to na ně muset zkusit. Když dělám tu kaši, tak taky zkratkou – vařím ve vodě a pak dolívám smetanu. To mlíko se mi občas začne připalovat a brrr. Doma jsme vařívali rýži s jablky: Prostě se dala dusit mírně osolená s pár hřebíčky, kouskem skořice a množinou jablek. Bráchové sladili, já ne. Ale cpali jsme se tím rádi ještě v pubertě a já občas i teď. Když jsem sama doma – Benjamína nějak nemusí tepelně upravená jablka…

  5. lakysa22 napsal:

    Zeptám se třeba hloupě : spařily jste ty jáhly před vařením?? Proprat, a aspoň 3x spařit vařící vodou, jinak mohou být hořké…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..