1/2 kg hladké mouky
1 smetana ke šlehání nebo 1 zakysaná smetana (z té jsou křehčí)
1 tuk na pečení (Hera, Stela)
2 lžíce cukru
Ze surovin (tuk změklý) smícháme těsto a necháme chvilku odpočinout. Mezi tím si uděláme náplň.
Maková náplň – 50 g másla, 50 g cukru, 1,5 dcl mléka 250 g mletého máku (náplně je hodně, ještě vám zbyde na koláče nebo buchty). Lze použít i tuhá jablečná povidla nebo tvaroh, případně péci neplněné, jen obalit v cukru.
Těsto rozdělíme na čtvrtiny, každou vyválíme na kruh o průměru asi 30 cm. Pak kruh rádýlkem rozkrájíme na osminy. Na vnější (širší) stranu vzniklých osmin dáme náplň a směrem dovnitř zarolujeme rohlíček. Z této várky je tedy 32 rohlíčků.
Pečeme naplno (plyn) cca 20 – 25 minut.
Upečené rohlíčky pocukrujeme nebo přímo obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.
Pro vaše mlsné huby pekla na objednávku: Jana Macůrková
Zrovna si jdu uvařit kafe a takový rohlíček bych si dala mňam.
Jsme ale namlsaní těch zkušebních dortů,tak nic nepeču.A dorty už načisto budu dělat příští týden.
Nezapomeň fotit, dortů tu moc nebylo.
Děkuji za recept, dívala jsem se na internet, je jich tam dost, ale udělám tyto odzkoušené. Dnes rozpékám kačenu, husa je pro nás dva moc,/na 130°C/. Zítra udělám zelí/dostala jsem od dcery kameňák už naložený asi 10kg. Tak mi chybí jen ty rohlíčky a samozřejmě Svatomartinské vínečko – to bude určitě.
Rohlíčky vypadají nádherně 🙂
Já nemám zítra kluky doma, vyhnala jsem je do Německa na nákup, takže kachnička bude také až v neděli. Koupila jsem jen kachní prsa, večer je naložím a bude kachna na pomerančích a br. kaší. Rohlíčky jsem také našla na internetu a protože mi to těsto přišlo hodně jednoduché, tak jsem je vyzkušela a fakt jsou výborné. A dej raději tu zakysanku, já ji dala po porovnání těst také.
Já budu kačenu dávat do trouby kolem 22. Hodiny, zítra je u nás posvícení, tak si zavařím ve větším množství. Kachnu peču pomalu 14 hodin, je výborná a je to bez práce. Zítra už jen dodělám polévku, knedle a zelí. Sladké tentokrát nepeču, zamrazila jsem ty frgale, tak to mám bez práce. Rohlíčky ale vypadají moooc dobře, určitě je vyzkouším.
Rohlíčky, a ještě vyzkoušené…mňam!
Jedna Hera, to je mi jasné, že myslíš 250 g, a ta zakysanka?? U nás je 120, 150,…? šlehačka 200, 250….
Abych to neto….
šlehačka 250 ml, zakysanka byla 200 ml.
My měly kachnu v týdnu s kamarádkou. Byla teda trochu tužší – z té halogenové horkovzdušné trouby se nějak moc nevyvedla. Ale v pohodě. Dneska jsem dojížděla zbytky. Podělila jsem se s kočkami, ohlodávali všichni společně kostičky, Ťapík je žrout, takže jim to kradl, jeho sestřička Číčulínka by si taky dala, jenže je halt o dost menší, takže nemá moc šanci. Ale dostala svůj díl. Jen aby se nám Ťapínek po té porci nepo….
tak tyto taky udělám, nakonec jsem je dělala podle Cuketky, a byla jsem pochválena. Holky, fotku jsem ani nepořizovala, i když alespoň byste se pobavily:-))))