(458) Voňavý vánoční kompot

3 jablka
2-3 hrušky
hrst sušených švestek nebo tmavé blumy
1 citron
hřebíček
celá skořice
kousek badyánu
2 lžíce třtinového cukru
a pro mlsné a neřidiče 1 lžíce rumu

Jablka, hrušky a blumy nakrájíme na kousky (neloupeme), citron oloupeme a nakrájíme si asi 2 – 3 plátky,  Vše dáme do většího kastrolu, přidáme hřebíček, badyán a skořici, cukr, zalijeme  ½ l vařící vody a dáme asi na 20 minut dusit na mírný oheň.

Na závěr přidáme pro vůni rum.

Podáváme horké, zejména v zimě je to lahoda.

Dobrou chuť přeje: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (458) Voňavý vánoční kompot

  1. BOYE napsal:

    Klesnou-li teploty dlouhodobě pod nulu (tzn. mrzne déle než tři hodiny) doporučuju změnit poměr: Do hrnku horkého rumu přidat lžíci kompotu.

  2. Devětapadesátka napsal:

    Moje babička mívala jablečný kompot pořád na kamnech. Jen jablíčka, skořici, hřebíček trochu cukru. Jako dĕti jsme ho mohly ke všemu, ale nejvĕtší pochoutka byly šťouchačky posypané cibulkou a strouhaným vejcem vařeným natvrdo. Já jsem si udĕlala zásobu na zimu: svařila jsem švestky, jablka, hrušky a brusinky se skořicí a hřebíčkem a trochou cukru, žádná voda, nacpala do skleniček, zavařila a teď mlsám – dávám si to do jogurtu nebo do čaje.

  3. jarybarka napsal:

    Zrovna včera jsem na něj myslela. Tento kompot je výborný.

  4. Katyp50 napsal:

    Já budu dělat pečené čaje. Na to už se těším. Mám hodně receptů z různých druhů ovoce a s různým druhem alkahólu. I bez něj. Pak dát do skleniček a pěkně uložit na zimu. Dělávala je moje kamarádka jako dárky – ovázala skleničku hezkým hadérkem a mašličkou, přidala jmenovku se složením a bylo. Jedlé a upotřebitelné dárky upřednostňuji před nějakými nesmysly, které tak akorát zaplní zbytečně byt.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..