1 ks vejce
60 g polohrubá mouka
špetka prášku do pečiva
10 lžíc mléka
špetka soli
Z uvedených ingrediencí vymícháme metličkou těsto (jako na palačinky), upečeme pozvolna na tuku na pánvičce z obou stran jako omeletu.
Po upečení omeletu přeložíme a nakrájíme na malé proužky a dáme do misky jako vložku do hovězí nebo slepičí polévky. Každý si dává do polévky dle své chuti.
Recept na Bramboračku vrátila: Jana Macůrková
Celestýnské nudle sice moc nedělám, ale mám je moc ráda. Dobré připomenutí.
Já tu placku peču téměř nasucho – podle (ne)přilnavosti pánve. Pak je nakrájené a vystydlé na másle osmažim. Ne do křupava, ale do vláčna. Nejčastěji je dávám do špenátovky – syneček tvrdí, že to tyhle nudle udělají z kachního žrádla polífku.
??
Pro Karolínku : Tak polévka ze zbytků kačeního sosu podle Tvého receptu měla veliký úspěch, můj muž si pochvaloval a já taky. Díky, díky, ještě mi tam trochu kačeních zbytků zůstalo, půjdou do mrazáku a polívečku opět udělám. Moc dobrý pokrm ze zbytků 🙂 🙂
U nás doma se celestýnské nudle nedělaly, ale jako malá se pamatuji, že doma dělala babička ze zbytků po smažení řízků /vejce, hladká mouka, sůl, případně trochu strouhanky/ takovou placku osmažila a nakrájela do hovězí polévky, místo nudlí. Mně to moc chutnalo, dělám si to jen pro sebe, můj děda to nechce. Tu placku si dělám schválně a dávám na chleba s hořčicí, na to okurku a mám večeři.
Já to občas dělám taky, ale většinou obalím řízky a zbytek vajíčka šup rovnou do polívky nebo do bramborových knedlíků.