(467) Malá ochutnávka 16.století II.

Malí ptáčci s omáčkou:

Dobře obrané ptáčky vlož na rendlík, trochu osol, dej kousek másla a krájené cibule k nim a nech je hezky vypect: pak usmaž žemličku dožluta, dej ji k těm ptáčkům, nalej na to hovězí polívky, nech povařit až to zhoustne, dej do toho trochu nového koření, a pak věnec z máslového těsta kolem mísy obloživši, pošli na stůl. Může se též na kotoučky krájená žemlička okolo mísy obložiti.

I tento recept poslal: Jarda Bažant, preparátor Muzea v Mostě

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (467) Malá ochutnávka 16.století II.

  1. BOYE napsal:

    Jarda Bažant je zjevně velmi pracovitý. To se mu to receptuje, když má v popisu práce ty ptačí voblečky zase nacpávat. Jen by mě zajímalo, kde je furt bere. Má mostecké muzeum svého ptáčníka? Pominu sehnatelné, ale svinsky předražené křepelky. Co máme dál? Nic. Kam se poděly z našich tržišť koše sluk, kvíčal a vran? Já tu mám již zmiňovanou drzou koňadru, ale kamarády nevodí. Krom toho, že je nenažraná a lakotná, tak s ní asi nikdo neka… Na střemše u balkonu je sice ptáků jak na gotický fresce, ale jen se hnu, frnknou, jak kdyby tušili, co mám v úmyslu…
    Jo, něco vám povim: Ptákuov z prvního receptu už mám upeklých zpola a zjistila jsem, že komtesky sežraly pečivo zcela. Protože víkend a svátek u nás znamená vyžranej krám, musim i ty žemličky na topénky upíct. Kuva pátek, to je svátek…

    • Jana Macůrková napsal:

      Neboj byla jsem upozorněna, že téměř všechny druhy drobného ptactva jsou u nás chráněné a že doufá, že to nebudu zkoušet. Proč bych taky zkoušela, když tu jsi ty, že ano???
      Jinak Jarda má dějiny velce rád, svého času vyhrál jeden díl soutěže „O poklad Anežky České“.
      Jinak materiál na vycpávání získává z úhynů, občas jsem mu vezla i já něco (rezavá veverka ap.)

      • BOYE napsal:

        Šak já mám tu uřvanou, barevnou havěť místo televize. Program přepínám vhozením nové hrsti žrádla na balkon. Občas to u nás v létě napálí nějaký zamyšlený pěvec do otevřeného okna a vypuká záchranářská akce: Křísit, chránit, nešokovat, napájet… A když dojde na nejhorší – ze zobáku krev, nastává traumatické dilema: Zakroutit krkem, nebo nechat dodýchat. Když se cuká, kroutim, ale pak se z toho ještě dvě noci odkopávám.
        Zrovna u tohohle receptu si řikám, že by k tomu šly použít krky a konce křidýlek. Řekla bych, že kouzlo bude v těch malinkejch masíčkách. Co taky většího najít na pěvcích. Možná použít kousek z bažanta (byl-li by), aby se tomu dostalo tý divočejší chuti.
        Si tak řikám, kolik ptáčkuóv by bylo třeba k nakrmení naší smečky… Copak jsem Veliký Mao?

        • Jana Macůrková napsal:

          My máme na balkoně velké krmítko, kolik mě ročně ty uřvaný malý potfory stojí jen na slunečnici, si ani nepřej vědět. Takže dobře znám ránu do okna, sýkorku v šoku sedící na manželově ruce, potom ji opatrně přendat na skříňku vedle okna a nechat. Odlétne – neodlétne?….

          • Ivana P. napsal:

            Taky jsou vybíravé a žerou u vás jen černou slunečnici a nechávají žíhanou,až kdyz nic jiného není? 🙂

  2. Katyp50 napsal:

    Za dobu svého téměř ročního pobytu v Číně jsem jedla kdeco. Hada, různý hmyz, asi i nějakou tu kočku nebo psa…. no raději jsem se ani nepokoušela dozvědět, co vlastně mám na talíři. Vše mi chutnalo, vše jsem snědla bez následků. Ale jediné, co jsem fakt nemohla a to se mi udělalo šoufl tak, že mi bylo naprosto jedno, že je to jejich nějaké šíleně krajové „národní“ jídlo byli takoví malí ptáčci napíchnutí na jehle a smažení v horkém oleji. Vlastně se jen vycucávali. To když jsem viděla a vzpomněla si na ty sýkorky a brhlíky a další havěť, co mi lítala do krmítek na chalupě, tak mi fakt bylo zle. Ne, tohle ne!
    Těším se na krmítka, která budu mít v Mostě na lodžii a budu rozmazlovat. Kočky budou mít video v přímém přenosu.

  3. Jana Macůrková napsal:

    Pro Ivanu P. – žerou jen tu černou, jinou nedostávaj, já jsem ráda, když tu koupí alespoň něco. Jinak dostávají drcená semena z dýní, nahrubou nastrouhanou strouhanku, lépe řečeno to, co zbyde na sítě po přesátí a hovězí lůj…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..