2 kg červená cibule
2 dcl balzamikový ocet
50 ml červený vinný ocet
olivový olej
třtinový cukr
Cibuli nakrájíme na proužky, přidáme třtinový cukr a na olivovým oleji zkaramelizujeme, přilejeme oba octy, a za stálého míchání restujeme do zhoustnutí.
V originálním anglickém receptu je bobkový list, je to ale velice výrazné.
Podle chuti lze přidat chilli papričku nebo kousek zázvoru.
Recept poslala: Eliška M.
Vypadá to moc pěkně a přikousnout tousty, je to dobrá svačinka 🙂
Čatní cibulové jsem dělala podobně, ale nikdy se mi nepodařilo docílit chuti výrobku mé přítelkyně, která pracovala jako au-pair v Anglii a pak se tam vdala a zůstala. Ta když jede domů za maminkou, tak mi doveze pár skleniček a nevím, jestli něco dělám špatně……. Recept od ní mám podrobný, ale nikdy se mi to tak nepovedlo.
Dělala jsem ze švestek, z jablek a z různých jiných surovin. Je to vynikající příloha k masíčkům.
Podle originál receptu tam patří portské – tak možná?
Když se doma začne vyskytovat ovoce či zelenina, která vykazuje známky předsmrtné (ovadá), utvořím cosi, co nazvu čatní. Někdy super, někdy slabší. Dojde-li na slabší model, při servírování dostane lžíci anglické, nebo jiné „důrazné“ hořčice, nebo trochu chilli omáčky, případně křen… Vlastně cokoli. Vzniká něco nového k masům, buřtům, zelenině, hranolkám. Není to tučné jako tatarka, ani okoukané jako hořčice a kečup. A v lednici je víc místa…
Někdy, když mě popadne, tak do čatní přidávám různá koření. Je to jedno z jídel, za které Indy miluju!