(482) Oukrop

2-3 větší brambory
několik stroužků česneku
lžička sádla –  může být se škvarkama
vařící voda z brambor
sůl
opečený chléb
Na talíř nachystáme lžičku sádla a 2 – 3 stroužky prolisovaného česneku.
Dáme vařit brambory a když jsou měkké, dáme na talíř několik kousků a zalijeme vařící vodou z brambor. Nakonec přidáme osmažený (skoro nasucho) chléb nabo housku.

Pozn: já dělám oukrop, když vařím brambory na kaši nebo k masu. Mám tak hodně rychlou a dobrou polévku.

Autorka receptu:  Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (482) Oukrop

  1. blahovka.h napsal:

    Oukrop jsem měla moc ráda, ale bohužel už nemůžu česnek a tak sobě bez něj. To ale není ono.
    Někdy, když chci vylepšit, tak přidám osmaženou na kostičky nakrájenou anglickou a kostičky tvrdého sýra. Je pak sytější.

  2. Katyp50 napsal:

    Jojo, to mi připomíná naše vaření s tatínkem na chalupě. Také jsme to tak dělali. A ještě jsme tam dávali vajíčko. Teda když bylo k dispozici!
    Rozkleplo se do nahřátého talíře, do toho prolisovaný česnek, zalilo se to tím horkým bramborovým „vývarem“, proběhla rychlá vidlička na našlehání a pak se přidala trocha těch brambor. Ty vařené jsme pak měli druhý den k jinému jídlu. Nebo jen tak. Opečené. Bylo ouvej, ale bylo!!!!! Žili jsme skromně, ale žili.

  3. Jiřina napsal:

    U nás se tomu říká česnečka, do vody se dají vařit brambory, osolit, opepřit, přidat rozetřený česnek/hodně/ a nakonec lžíce sádla/oleje/ a nalít rozkvedlané vajíčko a samozřejmě majoránku. Až na talíři přidat osmažený chleba nakrájený na kousky. Někdy přidám na talíř nastrouhaný sýr.

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    Oproti prapůvodnímu recepisu, kdy se jen v míse zalejval tvrdej chleba, je tohle lahůdka. Moderní doba zachází ještě dál – zkuste ty brambory micknout ponorákem. Tak to dělá moje kamarádka a vypadá to docela jedle. Já to nemůžu – jen tom česnek. 🙁

  5. jarybarka napsal:

    Ano voda z brambor a sádlo a česnek a majoránka toť vše.výborná polévka

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..