(483) Čočka nakyselo s vejcem

1/2 kg čočky
2 větší cibule
lžička octa
lžička cukru
lžička hladké mouky
máslo nebo olej
sůl

vejce na „Buličí oko“
Čočku propláchneme čistou vodou, další vodou zalijeme a necháme asi hodinu stát.
Poté ji uvaříme doměkka (asi 1/2 hodinky), zahustíme máslovou jíškou, dochutíme solí, octem a cukrem, jak kdo má rád.
Cibuli nakrájíme najemno a hezky dorůžova zpěníme na oleji.
Podáváme s vejcem, které jsme usmažili na oleji. Můžeme přidat okurku, nebo jiný zeleninový salát.

Jedna malá vychytávka: pokud máte problém zjistit, jestli je čočka nebo i jiné luštětiny už měkké, stačí na lžíci trochu vyndat, slít vodu a fouknout na ně. Pokud jsou měkké, tak na nich okamžitě popraská svrchní slupička.

Jednoduchý recept vařila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (483) Čočka nakyselo s vejcem

  1. jana.dostalova59 napsal:

    Jani, tak tu vychytávku s tím fouknutím jsem neznala, vyzkouším.

  2. IvaC napsal:

    To mi teda přijde jednodušší ochutnat,s fouknutím to taky neznám.

  3. Jiřina napsal:

    Čočku na kyselo máme moc rádi, ale k ní máme rádi osmaženou uzeninu, vejce taky „volské oko“. Ano, foukám na čočku a funguje to 🙂

  4. BOYE napsal:

    My ji večeřeli dneska takhle: Uvařenou červenou čóču promíchanou se stroužkem česneku a navrch na hromadě zpěněné cibulky podušenou kapustu – jen do křupava a rajčatový salát. Byl z úplně posledních rajčat, která ještě dozrávala za oknem, ale po pravdě: Za moc nestál. Vůně žádná a chuť jen díky zálivce. Dneska by z nás vegani měli radost. Nicméně celkové hodnocení bylo pozitivní.

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    Bacha, fouknutí funguje u čočky, ale u fazolí to záruka není! 🙂

  6. Katyp50 napsal:

    Čočku mám moc ráda a nejen na Nový rok.
    Vařím jí stejně, na dochucení používám lák z okurek, kterou k jídlu přidávám. A navrch dávám osmaženou cibulku z IKEA, ta mi chutná mocmoc na lecčem. K čočce buď kvalitní páreček, klobásku nebo kousek uzeného jazyka, vajíčko, okurku.

  7. 60anda napsal:

    V mém bývalém zaměstnání jsme měli povinné stravování, prostě jsme si museli dát k obědu to samé , co naši klienti. Dodržovali se bezmasé pátky a tak jsem celá léta měla jeden pátek čočku s vejcem a druhý pátek smažené filé. Ale jinak vařili moc dobře i ta čočka byla chutná, ale doma ji vařím jen tak 2x za rok. A o majoránce slyším poprvé.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..