(484) Linecké od Lakysy22

210 g  hladké mouky
140 g  másla
70 g  cukr moučka
2 ks žloutky
1 ks vanilkový cukr
Citronová kůra z poloviny citronu,

Džem….červený rybíz….dávala jsem i černý, a višňový……bylo to dobré

Moučkový cukr smíchaný s vanilkovým…na posypání

Vypracuju těsto, nechám v lednici odpočinout do druhého dne. Vyválím, vykrajuju, peču na 180° na pečícím papíře. Po odležení slepuju džemem a posypu moučkovým cukrem.

Poznámka: peču z trojnásobné dávky a je stejně hned pryč…

Inspiraci pro dlouhé předvánoční večery nám poslala: Lakysa22

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

42 komentářů: (484) Linecké od Lakysy22

  1. kvetula.v napsal:

    Tak budu letos zkoušet další recept na linecké (od Lakysy). Nevím proč, ale mně se už hodně let stává, že se mi linecké „smrskne“ . Prostě z plechu sundám menší kousky než tam dám a přitom si pamatuju, že jako holka jsem ho musela mamince na plech dávat dál od sebe, aby se neslepilo. Podle receptů z domova peču hodně druhů, jen linecké pořád zkouším jiné a jiné a vždycky dojde na zmenšování. Nevím který skřítek to má na svědomí. Nevíte někdo?

    • Jana Macůrková napsal:

      Já ač jsem myslím kuchařka zdatná, jsem měla tenhle problém také. A tak jsem přešla na Linecké těsto v prášku – Kaufland, cca 18 Kč, dávám do něj celou Heru a už kolik roků se ho nemohu vynachválit. To by sice obááálka nerozdýchala, ale mně to vyhovuje.

      • kvetula.v napsal:

        Díky za tip, ukládám si do záznamů a když i letos nebudu úspěšná, zkusím příští rok podle Tebe. To by v tom byl čert…. 🙂

      • tyggi77 napsal:

        Já tedy taky nejsem kuchařská hvězda, ale možná by pomohlo jak jsem , zde už psala, mouku i cukr prosít přes řešeto a těsto nechat dobře odležet. Já si ho dělám třeba navečer a peču z něj až druhý den odpoledne nebo zase na věčer. Takže je v lednici cca 24 hodit.
        Už mám zázvorky a dnes upatám linecké, ale marmeládovat budu také až později.
        Lycka till med bakning (hodně štěstí u pečení)

        • 60anda napsal:

          jé zázvorky pekla moje babička, měla je uložené v krabici na kredenci , v lednu se dralo peří a to byly zázvorky akorát měkké, doma jsme je nepekli a od té doby jsem je nejedla. Jo draní peří, to jsem jako malá milovala, ženské chodily chalupu po chalupě , strašně ráda jsem poslouchala jejich historky. Na závěr se dělala hostina a šlo se o chalupu dál.

          • tyggi77 napsal:

            S těma zázvorkama je to taková loterie. proto je peču hodně dopředu. Když vidím , že tak týden před Vánocemi nejsou měkké, tak jim domluvím v mrazáku. Když přemrznou tak změkknou. Teď jsou v garáži a tam je docela chladno , tak uvidím. Přidávám do nich čerstvý strouhaný zázvor a trochu mandlové mouky a mažu je citronovou polevou. Tady jsou tradiční pepparkaka, ale já je nemusím, nemám ráda anýz a ten je v nich dost výrazný. Ale žlutomodrákům zázvorky moc chutnají, tak proto je peču. Další tradiční pečení je tady před Lucií, pečou se tzv. Lussekater a na ty se těším. Je to takové kynuté sladké těšto se šafránem zatočené do S s dvěma rozinkami. Já mám šafrám ráda , ale mnohým ta chuť nevyhovuje. Možná sem pověsím recept , ale musím vyštrachat nějakou fotku. Až je budu péct a fotila bych je, bylo by pozdě . Ty jsou opravdu na Lucii. Protože jsou od toho šafránu žluté, evokují to světlo , co má Lucie přinést. “ Lucie z noci upije.“

          • Jana Macůrková napsal:

            Co takhle fotku a recept? A vůbec, nebyla by nějaká specialita tam z Modrožluta?

        • kvetula.v napsal:

          No já taky nechávala těsto déle odležet, ale bylo to horší než když jsem ráno uhňácala a večer pekla. Zkoušela jsem i jeden recept z polohrubé mouky a výsledek stejný. Děti linecké milují, marmoška to udělá jedlým, ale já pořád nechápu to zmenšování.
          PS hledám kuchatku co na PŽ psávala o pečení chleba 🙂

          • henriet13 napsal:

            Byl tady jednou návod na založení kvásku od Elišky M., tak bych řekla, že i peče. Samotný recept na chleba nebyl, taky bych uvítala nějaký ověřený. Já sama se snažím péct kváskový chleba, bohužel zatím jenom se střídavým úspěchem. Nevím, jaké recepty hledáš, je spousta stránek, já jedu zatím podle maškrtnice

          • adela.adale napsal:

            Já jsem sice nepsala, ale peču kváskovej chleba minimálně jednou týdně. Kdysi jsme měla domácí pekárnu, ale říkala něco o Rakousku a už se nevrátila 🙂
            Chleba kváskovej je trochu vyšší level, a nebýt doma (jsem OSVČ a pracuju doma), tak na něj asi nedošlo. Ale už jsme zmlsaní, kupovanej nám prostě už nechutná.
            Jak píše níže Henriet, taky jsem čerpala od Maškrtnice, a taky od Cuketky (oba to píšou blbovzdorně).

          • henriet13 napsal:

            Těší mně, že jsou tady i kváskové pekařky ☺️ já peču taky jenom jednou týdne až 10 dní, jak vyjde volno. Takže zkušenosti sbírám hodně pomalu, jíme spíš méně chleba a jsme na něj jenom dva. Máš nejaký typ, jak dostat těsto z ošatky (hydratace ca 75 – 80%) tak, aby se nelepilo, resp. netrhalo? Posledně jsem měla tak hezkou placku ? Ale snědla se… Když tak jsem na mailu na seznamu…

        • a.rena napsal:

          Zdravím, Tyggi, doufám, že se zase na dlouho neodmlčíte!

    • a.rena napsal:

      Lakysino linecké taky dělám, nikdy se mi nesmrsklo. Tak zkus.

  2. Devětapadesátka napsal:

    Ježkovy zraky, Lakys, Ty už pečeš???? Vypadá to báječně ?. Já peču ze stejného těsta, poměr 1:2:3 cukr, máslo, mouka neselhává. Jen mouka potvora občas zlobí, ale to už jsme probíraly loni…

  3. lakysa22 napsal:

    Sice už jsem začala, ale fotky jsou loňské, jednak mažu až po odležení, a taky mi kleknul foťák na tabletu. Ten druhý fotí jen zepředu, to nevím, jak se trefím.
    Jo, a peču z dvounulky…taky jsem zvědavá, jaká ta mouka letos bude….

  4. Jiřina napsal:

    Až budu péct linecké, hodím sem recept, léty ověřený a není třeba cukroví nechat odležet. Ještě se mi nestalo, že by se nepovedlo.

  5. BOYE napsal:

    Dělám přesně tohle. Jen místo dvou žloutků lupnu celé vejce (to od těch dob, kdy mouka začala blbnout). Když z více dávek, tak vždycky na tři žloutky jeden bílek. A taky nepeču z dvounulky.

  6. Katyp50 napsal:

    Já jsem nepekla léta. Ex i přesto, že jsem pekla přesně podle receptů jeho matinky to prostě nežral. Takže jsem tím strávila hafo času a pak v červnu jsem to dávala sousedovic psům jako pamlsky. Tak jsem toho nechala. On si pak kupoval pečivo různě po cukrárnách, to jsem zase nežrala já! Teď mu peče jiná a moc si šmakuje, tak zaplať pánbu aspoň jeden je spokojenej! Já začnu příští rok, jen co se odstěhuju.

  7. IvaC napsal:

    Tohle,Katynko,znám moc dobře.Můj muž sice není a nebude ex,ale někdy k tomu nemám daleko.Mám ráda polévky,dělám je tak 2x týdně,všem chutnají,jen můj muž si raději uvaří polévku z pytlíku,protože zeleninu moc nemusí.Jeho maminka zeleninu uvařila a vyhodila.Někdy bych ho s rozkoší zabila.“Zatím“ mi stačí ta představa.

    • Katyp50 napsal:

      Nikdy neříkej nikdy! Já si 35 let taky myslela, že rozvedená nikdy nebudu. No a jejda je to tu. Příští rok bychom „oslavili“ 40 let manželství. Tak si koupím 31.10. flašku a oslavím to rovnou i s 5 lety od rozvodu. Jestli ono mi není s těma kočkama nakonec líp!

      • Jana Macůrková napsal:

        Takže stejně jako já, ale my snad to oslavíme 26.8.2018. Brali jsme se přesně v poledne na 700.výročí bitvy na Moravském poli na zámku v Holešově. Jinak moje tchýně vařila polévky stejným způsobem – zeleninu a maso vyhodila (maso v lepším případě donesla sousedovic psovi). To já také nějak nechápu.

        • Katyp50 napsal:

          Svatba 21.4.1978, rozvod 31.10.2013.
          Svatba byla podivná, manželství v podstatě také…… rozvod ani snad komentovat nebudu!
          Už je dobře. Kočičáci si to ohlídají.

          • jarybarka napsal:

            Já jsem se vdávala ve stejném roce jako ty a pak na patnácté výročí mi suše oznámil že si našel pani a že se budem rozvádět. Od té doby u mě chlap nebydlel i když jsem měla 18 let kamaráda s výhodami.Toho jsem nakonec do pyhele poslala já.Je mi fajn.A v mým věku, když si pŕedstavím že mám doma nějakého dědka co se nechá obskakovat,tak jsem stále raději že mám jen toho miloučkého šmudlíčka psího.

      • IvaC napsal:

        No to člověk nikdy neví,ale myslím.že už to spolu doklepeme.Už nejsme nejzdravější,nejmladší už dávno ne,ono to už není o nějaké lásce,ale vlastně o servisu a jakés takés toleranci.Oba máme za sebou jedno manželství,toto je druhé a letos 37let od svatby.
        Mám kamarádku,která se rozváděla po 40ti letech s tím,že už žádného chlapa a dnes je tři roky vdaná za o 11let mladšího a milujícího a říká,že teprve teď ví,co je láska.

    • Jana Macůrková napsal:

      Naše hospodářka v Mostě říkala: A co máš z toho?, kdyžs ho nezabila, kdyžs ho poznala a tudíž bys to měla dávno odsezený a ještě šla po půlce za dobré chování domů , tak teď už to nemá cenu. A koneckonců, víš kolik práce dá zase si ochočit úplně stejné zvířátko?

  8. Katyp50 napsal:

    Já už žádné stejné zvířátko ochočovat nebudu.
    Když jsem začínala v taxíku, tak mi kamarádky říkaly: „Jéééé ty si tam najdeš nějakého fešáka……“ Odpověď zněla: „Chlapa doma ani nakreslenýho!“ Tohle podivné zvíře už mi domů fakt nesmí!

    • Ivana P. napsal:

      já bych doporučovala kocoura….čtyřnohého a přítulného :o)

      • Katyp50 napsal:

        Mám prosím pěkně doma 3 kousky kocourů!
        Sice to nejsou „chlapi“, ale jsou to kocouři se vším všudy. K tomu mám 3 kočičky.
        Je nás dost a dvounohého otrapu fakt nepotřebujeme!

        • Katyp50 napsal:

          Jo a milá Jarybarko – přesně to! Dneska je mu skoro 70, je dost vážně nemocný, prášků denně plné hrsti…… jednou se ta mlaďoška dočká toho, že bude opečovávat. Pokud nevyužije možnosti dědka nacpat do DD a užije si zděděných peněz a obrovského bytu. Už jsem se s těmi ztrátami srovnala. Žiju si v pohodě: bylo kdysi ouvej, pak bylo skvěle, bylo dobře, bylo hůř, bylo nejhůř, bude líp a líp. Tomu věřím a tak to i bude. Doba, kdy jsem to chtěla zabalit je pryč a já si žiju. Sice ta taxikařina už mě fakt nebaví, ale to taky jednou skončí a budu na to vzpomínat také jen v dobrém. Přeci jen je to další životní zkušenost. A proč to nevyzkoušet?

  9. katlej napsal:

    vypadá krásně, linecké mám nejradši.. toho se u nás sní tuny. Chystám se péct za 14 dní, tak doufám, že se objeví ještě nějaké další zajímavé recepty

  10. 60anda napsal:

    Já peču až poslední víkend před vánoci, teď už maximálně 10druhů, pustím si koledy a naleju si k tomu něco dobrého. Nikdy jsme takto dopředu nepekli, jednak by do vánoc už nic nebylo a pak mě to přijde , že to cukroví už ani nevoní, je staré. Jen perníčky, ty budu péct s vnoučátkama asi příští víkend.

  11. BOYE napsal:

    Tedy holky, tyhle řeči nad cukrovím, to nedělejte. Takhle vznikaj vánoční deprese 🙂 No, jsem na tom podobně, jen si k tomu ochočuju neplnoletá zbylá zvířátka a snažím se, aby se nepodobala charakterem svému otci. Tak veselé pečení! 🙂

  12. Devětapadesátka napsal:

    Linecké peču ze 2 kil mouky, kila másla ….. jde u nás nejvíc na odbyt. Tedy dělíme se s dcerou, pečeme společně. Začnu víkend po Mikuláši, ještě je čas.

  13. Jiřina napsal:

    Protože jsem si pokazila PC a nemůžu posílat fotky tak dávám recept na léty vyzkoušené linecké cukroví:
    1,5 kg hladké mouky
    1 kg másla /kvalitní, žádné náhražky/
    0,5 kg mletého cukru
    16 žloutků
    citronová kůra
    na špičku nože sody
    půl balíčku prášku do pečiva /dávám celý sáček/
    Všechno zpracovat v těsto, zabalit do folie a nechat odležet do druhého dne. Toto těsto je univerzální, krásně se s ním pracuje a lze použít na linecké, ořechové/přidat ořechy/,kokosové/přidat kokos/,kakaové/přidat kakao. Já dělám z poloviční dávky, s menším množstvím se líp pracuje. Toto těsto používám na kolečka pod úly, pod kokosky a pod různé slepované cukroví. Cukroví je hned měkké, není třeba odležení. Jak ho upeču druhý den promažu marmeládou a dá se hned jíst.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..