(497) Medvědí tlapy ořechové

35 dg hladká mouka
11 dg mleté ořechy
11 cukr moučka
1 vejce
14 dg ztužený tuk
(Omega, 100% Lando)
skořice
mletý hřebíček
cukr na obalení
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme minimálně 3 hodiny v chladu odpočinout.  Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme malý kousek tuku.
Formičky musí být suché. Nevymazáváme, ani nevysypáváme.
Naplníme je kousek pod okraj (ne do roviny), tlapky při pečení krásně nabydou. Pečeme asi 15 – 20 minut až okraje zčervenají. Necháme vychladnout a lehkým klepnutím tupým koncem nože na dno formičky tlapky vyklepneme. Jde to velice dobře a hned můžeme plnit další dávku.
Z této dávky je cca 70 tlapek.

Letitý recept po tetě předává dál: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (497) Medvědí tlapy ořechové

  1. Katyp50 napsal:

    Tlapky vždy patřily k mému nejoblíbenějšímu cukroví.

  2. henriet13 napsal:

    Ahojki, mám dotaz na vánočné cukroví obecně: můžu v receptech ty rostlinné tuky nahrazovat máslem? Nehledě na cenu másla, moc se se ztuženýma nekamarádím a taky mám tady ověřený jenom jeden druh, o těch různých z Čech si můžu nechat akorát tak zdát. A jaký je vůbec rozdíl mezi jednotlivými ztuženými tuky?

  3. henriet13 napsal:

    Já moc cukroví nepeču, nemám žádné spešl formičky, jenom vykrajovátka… Takže místo tlapek bodou jenom tvary z poloviční dáfky s máslem ? A pak žabí huby, neboli škeble – ty názvy se mi moc líbí

    • BOYE napsal:

      Taky nekamarádím se ztuženým, ale „vyklápěcí“ efekt je jednoznačný, jak píše Jana. Proto na Vánoce dostává jedna kostka ztuženého amnestii a jsou pracky. Zbytek potom čeká v mrazáku, až začnu dělat čokoládové listí. Kdybych to opravdu chtěla zcela vypustit, tak bych dala dobře udělané ghí. Před třiceti lety nám vozili ztužený kokosový do friťáku a ten fungoval výborně – nevím, kde žiješ, ale nápisy měl německý. Ovšem 28 let už nepoužívám ani fritézu, ani ztužený. Taky by mohla být varianta sádlo. Pracky se určitě pekly ještě před vynálezem ztužování .
      Nevím, jak ti půjde vykrajování formičkového těsta. Ale jednou na horách v létě jsme dělali Vánoce a tlapky jsme pekli v polévkových lžících a rukojeti opírali o kraj plechu, aby to stálo rovně. A vyšlo to 🙂

  4. Jiřina napsal:

    Tlapky :
    18 dkg hladké mouky
    12 dkg mletého cukru
    14 dkg másla/kvalitní/
    7 dkg mletých ořechů nebo mandlí /spařených a pomletých/
    1 celé vejce
    1 tabulka čokolády /100g, nebo 2-3 lžíce holandského kakaa/-dávám kakao
    citronová kůra
    2 tlučené hřebíčky
    2 tlučené kuličky nového koření
    na špičku nože mleté skořice
    2 – 3 lžíce rumu / taky nešetřím/
    Vypracovat těsto, krásně voní po koření a rumu, zabalit do folie, nechat odležet a až druhý den péct. Plnit do formiček vymazaných sádlem. Buď obalit v mletém cukru s vanilkou, nebo nechat jen tak. Kdo nemůže kakao, tak ho do těsta nedá, cukroví bude světlé. Jen pro zasmátí, můj muž strašně rád ochutnává syrové těsto na cukroví/ i když nesmí, dia/ a toto před ním musím schovat, sež..nědl by ho. 🙂

    • a.rena napsal:

      Mám hodně podobný recept:
      35 dkg hl.mouky, 14 dkg másla, 11 dkg cukru, 1 celé vejce, lžíce kakaa, 7 dkg strouhaných ořechů, hřebíček, skořice. Formičky lehce vymazat (já většinou zapomenu a vyklopí se i tak). Místo tuku lze dát dvakrát umleté mastně škvarky. Ale to jsem nikdy nezkoušela.

  5. henriet13 napsal:

    Poslušně hlásím, že moje „medvědí pracičky“ nabyly podobu sušenek – nemaje formiček – a pečou se v troubě ? těsto jsem nechladila, ale nacpala krásně lepivé do pistole na sušenky a vytiskla. Jdu je sledovat ?, ať mi neshoří

  6. Jiřina napsal:

    Já myslím, že to nevadí když vypadají jako sušenky, vždyť to nemusí mít formu tlapek, hlavně že jsou dobré. To mě nenapadlo, strčit těsto do pistolky, šikovná holka, umí si poradit když je třeba 🙂

  7. Jiřina napsal:

    Dnes jsem dala na linecké od Lakysky svůj vyzkoušený recept na linecké/nevěděla jsem, že nebudu moct posílat fotky/, kdyby si chtěl někdo porovnat/, péct začnu až příští týden

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..