Linecké těsto
ořechy mleté
cukr moučka
kousek másla
neopatrně mléka
čokoládová poleva
Lineckým těstem naplníme formičky na ploché rohlíčky.
Dávám raději trochu víc těsta, jinak mají tendenci se lámat. Po upečení vyklepneme a necháme úplně vychladnout.
Z mletých ořechů, cukru, kousku másla a mléka uvaříme tužší náplň, kterou hned za tepla malou vidličkou nanášíme na celou plochu rohlíčků. Vidlička vytvoří malé rýhy, do kterých opatrně nalijeme čokoládovou polevu. Já neměla bílou, rohlíčky se dvěmi barvami polevy jsou mnohem hezčí.
Další pamlsek vyrobila na ukázku: Jana Macůrková
Moje neteř dělá takové zvláštní rohlíčky, spíš rohlíky. Jsou křupavé, uvnitř prázdné, jakoby nafouknuté, voní po skořici, karamelu, hřebíčku………. musím se jí zeptat na recept a dám ho sem. Byla jsem schopná jich sežrat plnou mísu. Jestli mi dají se švagrovou zase krabičku, určitě neodmítnu a rozhodně jí sežeru na posezení. Čestný pionýrský!
Není to něco jako tento recept – “ Slovácké rohlíčky“
25 dkg mletých vlašských ořechů
25 dkg másla
50 dkg mletého cukru
20 dkg hladké mouky
1 prášek do pečiva
Zpracovat v těsto /těsto je dost krátké/ a plnit sádlem vymaštěné formičky. Péct ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé zdobit buď čokoládovou polevou, nebo jen mírně pocukrovat. Rohlíčky jsou výborné, samé ořechy, ale dost sladké. Křehounké ve formičkách se krásně nafouknou, proto moc formičky neplnit. Z této dávky je jich spousta, dělávám z poloviční dávky.
Možná to nebude ono, není tam karamel, skořice ani hřebíček. Teď nevím jestli tady něco podobného už nebylo. 🙂
Tak tyhle rohlíčky určitě udělám, ale co je to dost krátké těsto? Jenom krátce zpracovávat?
Tinko,to je těsto, které se tak trochu drolí, ale dá se zpracovat.Děláte to tak dlouho, až těsto drží u sebe.Já ho nechávám zabalené ve folii, aby nevysychalo, vždycky kousek udloubnu a dám do formičky. Mám ráda cukroví malinké,ale tyto rohlíčky dělám ve středních formičkách/ 6-7 cm/.Nemusí to být jen rohlíčky,používám taky formičku je jako vánočka, ale ty rohlíčky se mi zdají být nejlepší. Mějte trpělivost a neotvírejte troubu . Peču na 180 °C asi 10- 15 min na horkovzduch. Trouba musí být řádně rozehřátá. Toto těsto taky nechávám odležet ve folii, klidně i přes noc. Jo a formičky vymazávám na počátku pečení, pak jen prstem vydloubnu případné zbytky, dál už nevymazávám. Je tam dost tuku, tak to stačí. Vyklápějte až trošku zchladnou. 🙂
Děkuji za podrobnou odpověď! Začnu s pečením až v polovině prosince, pak dám vědět, jak to dopadlo…
A nezapomeň fotit a posílat, máme přeci rubriku, upečeno/uvařeno podle Bramboračky.
Netuším zda je to tento recept, zeptám se Evy. Jen tiše doufám, že zase uděělá z dvojité dávky a zbude i pro mne.
Katy, kdyby to nebyl ten recept, prosím, zkus zjistit recept, měla bych zájem. Škoda, že nemůžu i já posílat fotky, PC jsem pokazila a mobily máme s mužem takové, ze kterých to nejde/já mám ten stařecký, kde není ani foťák a muž má trochu lepší, ale taky nic moc/.Děkuji. 🙂
Jak čtu ty recepty a vymýšlím co nového zkusit upéct, zapomněla jsem reagovat na původní recept. Rohlíčky jsou krásné a ten nápad na linecké dát ořechovou pomazánku a na ni polevu čokoládovou a bílou – moc se mi líbí. Jak se dá využít linecké, aby bylo pokaždé jiné 🙂 🙂 🙂