1,5 kg rybízu
1 kg cukru
z toho 1/2 kg extra silně želírujícího
Není nad to, mít doma mlsnýho syna. Taky se vám může stát to, co mně, že jdete slepovat linecké a rybízová marmeláda nikde, přestože jste ji měli oddělenou od ostatních a uloženou až nahoře na ledničce. Co naděláte, když syn měl chuť na lívance…..
Takže honem do mrazáku, vyndat krabici rybízu, nechat rozmrznout a šup s ním na kamna. Rozvařit s cukrem a jen přecedit přes jemné síto, aby tam nebyla zrníčka. Po vychladnutí je krásně tuhý a voňavý.
A teď už jen doufat, že syn nedostane chuť např. na palačinky….
Autorka receptu i zkušenosti s rodinou: Jana Macůrková
Obehnat ostnatým drátem?
Jo a pustit do něj minimálně 240V.
Jojo kudlanky hladový jsou v každé rodině.
A sarančata také…. a někde obojí, v jedné osobě…
No Jani, příště to chce větší zásobu! Já mám rybízový džem v zásobě pořád, snažím se, aby nikdy nedošel, protože na mazání rolád, lineckého, do taštiček… je zkrátka nejlepší. Jo, a ještě višňový, ale ten letos nebyl ?
To neznáš našeho mladýho, to je na marmelády přímo kontejner, bezedný….
Jen jsem dodělala 3 sklenice rosolu, už začal vymýšlet na dneska lívance. Tak jsem mu s chutí oznámila, že došlo droždí a naštěstí u nás krámek v obci není…
Tak se urazil, zalezl na patro a prý že budou o víkendu. Asi zapomenu droždí koupit….
NEBYLO! Ne zapomněla!
Hm, tak koukám, že jsem hamoun. Mám v zásobě asi 80 sklenic různých džemů ?
To já sice taky, ale ten rosol na linecký nějak záhadně zmizel. V ostatních jsou jadýrka – maliny, ostružiny, rybíz jenom rozvařený a na to pečivo to přeci jen není to pravé ořechové.
No jasně, do lineckého musí být hladká. Já mám takový starý lis na ovoce, vypadá to jako mlýnek na maso – z jedné strany teče šťáva, z druhé vypadává odpad. Dělám v tom tyhle drobné bobule, protože zrnička vadí všem. A jsem zvědavá, jestli příští léto ochutnám černé maliny ?
Prvních pár asi ano, ale větší sklizeň spíš až za rok, až ti vyženou alespoň 5 prutů.
Tak ten jsme doma měli také. Bylo tam takové jakoby kónické sítko. Jednou ten křáp maminka půjčila sousedce. Ta si sice pomlela svůj rybíz a nevímcoještě, ale vrátila ho špinavý a se zaschlými zbytky. A maminka se to snažila vyčistit, takže pomocí kladívka chtěla uvolnit to sítko. Nenapadlo jí to namočit přes noc do vody, že by to povolilo. No, uvolnila sítko, ale zasekla si ho do dlaně tak, že si málem odřízla palec na levé ruce. Krve jak při zabíjačce. Nemocnice Trutnov 25 km, bez auta (psal se rok 1960, to tam fakt auto měli 2 lidé v údolí), my vysoko v horách a co teď? Tak jsme to nějak pořešily a mazaly aspoň do tehdy ještě fungující nemocnice (plicní sanatorium J.Masaryka) 6 km pěšky dolů do vsi. Tam nás naložil tehdejší primář do svého auta, odvezl do Trutnova a ránu tam sešili. Maminka měla do smrti na své ruce pěknou jizvu. Byly mi 4 roky a dodnes na to nezapomenu. Někde tam na chalupě je ještě ten mlýnek zasunutý.
Tak to jsi šťastná žena. Co já se toho mlýnku
nasháněla. Všude různě i po burzách. Půjčuji
si ho zatím od kamaráda, ale nechce mi ho
prodat. Používám hlavně na ostružiny a rybíz.
Já mám dojem, že se dá koupit i nový, někde jsem to viděla. My máme taky ještě starý, tak to nevím určitě. Zkus gůglit.
Kde bydlite? Myslim, ze je na chalupe, musim zkontrolovat funkcnost…ale jinak je vas.
Já ho mam ještě po babičce (nar. 1894)! To jsou věci k nezaplacení, ještě z poctivé slitiny. A krom toho je tu hodnota citová ?
Já mám dvě police ve špajzu a to už jsem něco podarovala. Letos poprvé bude džem do lineckého bez zrníček – nikomu to sice nevadilo, ale černý rybíz měl hodně dlouhé „bubáky“, tak jsem to přepasírovala. Višňový mám i letos. Do Vánoc si to rozeberou a příští rok mohu začít znova. Ale mladé nepečou, tak mi zůstanou jablka na štrúdl, a švestková, jablečná a hrušková povidla.
Hmmmm, povidla ? … Tak ty nemám. Úroda pražádna a z kupovaného se nevyplatí dělat. Závist ?
Já mám ve sklepě 7 skleniček archivní zavařeniny. Je z r 2003-2009.Odnesla jsem je ze sklepa od našich.Jen nevím co s nimi.Asi pravděpodobně chuť už bude jiná než by měla být.Máte někdo zkušenost?
Jo, mám. Vyndat ze skleničky a promíchat s kvalitním rumíčkem lékařským a trochou podobné šťávy-sirupu a vody. Rozmickovat a dále použít. Není-li plesnivá na povrchu, nic se jí neděje.
Pro a.rena – zkoušela jsem, zkoušela, ale nenašla. Všude jen samé
odšťavnovače.
„Odšťavňovací mlýnek na ovoce OM51“ – 449,-. Vypadá to jako ten starý, co mám taky doma 🙂
Odkaz vložit nejde.
Aha? Tož nevím pod čím jsem to hledala!! Děkuji. Už jsem našla.
Napíšu Ježíškovi. 🙂
Napiš, žádný novodobý vynález ho ještě nedostihl.
Bacha na to. Koupila jsem nový mlýnek na maso a do půl roku se zlomila klika..Ty starý materiály jsou nedostižný 🙁
Jo, to je ono.
Pro Haderach _ není vlákno: že Ty jsi tou klikou točila, děvčico nešťastná??
Kdyba jenom točila, ale ona tam cpala ještě maso!!
Nojo, holka nezkušená, neví, že takhle se s tím nezachází!