(510) Moravské cereálie

1,5 kg vepřového sádla
sůl
2 dcl vody

cibule
měkký chléb
Vepřové sádlo nakrájíme na malé kostičky, podlijeme vodou, přidáme špetku soli a škvaříme, až sádlo pustí tuk a škvarečky dostanou světle béžovou barvu.
Tekuté sádlo scedíme a necháme vychladnout.
Škvarečky můžeme použít na škvarkovou pomazánku, do škvarkových placek, do škvarkových pracinek, nebo jen tak na bramborový nebo chlupatý knedlík, na halušky ap….
Ztuhlé sádlo namažeme na chleba, posypeme nakrájenou cibulí a a zapíjíme pivkem, kafem, či kdo jak má rád.

Jednoduchou večeři připravila : Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (510) Moravské cereálie

  1. Vera M. napsal:

    Já bych tak misku huspeniny s octem a cibulkou. A k tomu ten krajíc se sádlem s cibulí ?

  2. Jiřina napsal:

    Škvarečky a sádlo doma dělané, to nemá chybu. Sice večer to bych asi nemohla, ale v poledne a odpoledne, to by šlo. Když vedle našeho domu byl obchod /není to tak dávno/, tak tam dělal vedoucí zabíjačky v noci a škvarečky prodával ještě teplé a křupavé hned ráno. Jak jsem šla pro rohlíky a chleba, tak škvarky byly k snídani, jo to byly časy. Teď nemáme ani obchod, ani škvarky. No nic, uděláme si je sami. 🙂 🙂

  3. Katyp50 napsal:

    Jojo, škvarky a sádlo – to jsem dělávala na chalupě často. Pak křupavé teplé, to jsem se dokázala přežrat k prasknutí. Sádlíčko na teplý chleba, ten jsem pekla také. Škvarkovou pomazánku z těch zbytků, dochucenou česnekem a bylinkami jsem milovala také.

  4. 60anda napsal:

    u nás zásadně škvaří tatínek, místo vody dává sádlo a v určitý moment ( to ví jenom on) přidává trochu mléka, škvarky jsou potom zlatoučké, radost pohledět.

  5. Jiřina napsal:

    Mléko dávám až je hodně odebraného sádla ke konci škvaření, pak už to moc nechce a škvarečky jsou pěkně zlatavé, ale musí se dávat pozor, aby se zbytek sádla nepřipálil.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..