(527) Vánočka

250 g máslo
3 žloutky

400 polohrubá
400 hladká mouka
1 kostka droždí
200 g cukr
mandle, rozinky,
Z ingrediencí vypracujeme nelepivé, trochu tužší těsto. Necháme vykynout, což trvá docela dlouho (asi 2 – 3 hodiny).
Z těsta vytvarujeme bochánek, který nakrájíme na osminky (já pletu z 8) nebo na potřebný počet dílků. Upleteme vánočku, potřeme bílkem, dozdobíme mandlemi nebo drcenými ořechy a necháme ještě asi ½ hodiny na plechu kynout. Aby se nám vánočka nerozjížděla, napícháme do ní doprostřed několik kousků špejle.  Pečeme ve vyhřáté troubě cca 50 – 60 minut.
Posypeme vanilkovým cukrem smíchaným s moučkovým.

Vánočku na nedělní snídani pekla: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (527) Vánočka

  1. Katyp50 napsal:

    Jsem psala komentář a nic? Asi někde zmizel v propadlišti dějin.
    Vánočka vypadá tak skvěle, že jsem si ucintla slinku. Já vánočky nepeču neb je neumím, ale mám vánočku moc ráda. Ne tu kupovanou a když už, tak v dobrém cukrářství……. Z tohoto těsta jsem dělávala velikonoční mazanec. Přeci jen to bylo mnohem jednodušší uhňácat ten kopeček.

    • Jana Macůrková napsal:

      Občas se stává, že napíšeš komentář a protože tě něco ještě zaujalo, pohneš myší. A v ten okamžit ti to již napsaný komentář zruší a neuloží. Už se mi to stalo také a koukala jsem jak tele do lékárny…

      • BOYE napsal:

        Jé, to jsem ráda, že se to stává i jiným! Já si připadala jako trotl. Jinak vánočku po těch třiatřiceti letech, co jí peču, už dělám podlevoční. Mám celou tu dobu jednu mísu ve který zadělávám, tak tam ty „míry“ vidim. 🙂 Ale je to v podstatě tenhle recepis. Jen na hrůzinky se musim každoročně přeptat, protože někdy je jedí všichni, někdy skoro všichni né a oVánocích mě štve, když je dloubači nechávají ležet všude možně a i (převážně) nemožně. Přes rok je tam dávám, ať si škubnou končetinou a dloubaj…

        • Katyp50 napsal:

          Myši nemaje bídně hyne! Mám noutbůček – ne bůček, teda těch mám požehnaně. Ale myšáka nepoužívám, mám takovou tu blbost-kostičku dole na laptopu, notebooku???? Jsem na to zvyklá.
          Rozinky vydloubané bych musela zlikvidovat sama, protože to kočky zdlábnou rády, ale je to pro ně jed.
          Já fakt vidím plasticky to vaření a pečení v kuchyni v Mostě – do ní totiž vede jen volný „oblouk“ ve zdi a bez dveří! Takže to bude kvílení až je zavřu někam do pokoje, aby mi ty pacičky necpali pod nůž nebo do hrnce. Už vidím ty xichtíčky – KDE JE TO MASÍČKO, TĚSTÍČKO???? TADY UŽ SE VAŘÍ???? NO A CO MY????? Zase jsi nám ukradla pod čumáčky?

  2. henriet13 napsal:

    Já mám jiný recept na vánočku, míň másla a cukru (moc sladký my neradi). Do těsta strouhnu taky citr. kůru, hrůzinky koupu v rumu a pak šup i s rumem do těsta ?. Nicméně i tuhle bych si dala, a to s největší rozkoší ?

  3. Jiřina napsal:

    Vánočku dělám taky podle oka, ale vždy tam dávám máslo a trošičku oleje. Hrozinky namočené v rumu dávám vždy a ještě spařené mandle. Když pletu vánočku/ty nešťastné čtyři nohy/, jak je upleten základ, tak do středu dávám dvě řady vlašských ořechů – celé půlky. Na to další řadu ze tří noh a opět středem jednu řadu ořechů a na to jen srolovaný copánek ze dvou nožek. Po upečení jsou ořechy krásně měkké.

  4. Vera M. napsal:

    Proč To neprodáváš na farmářských trzích? Panebože, tam nikdy nic takového není!! Jiřinko, klobouk dolů!!!!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..