250 g máslo
3 žloutky
800g polohrubá mouka
(nebo 400 polohrubá a 400 hladká)
1 kostka droždí
2 dcl mléka
200 g cukr
mandle, rozinky, mleté nebo drcené ořechy
kandované nebo sušené ovoce
2 lžíce rumu
Z ingrediencí vypracujeme nelepivé trochu tužší těsto. Necháme vykynout, což trvá docela dlouho (asi 2 – 3 hodiny).
Z těsta vytvarujeme bochánek, který trochu sploštíme, uprostřed uděláme jamku a celé přeložíme napůl.
Necháme ještě chvilku na plechu kynout a pečeme ve vyhřáté troubě cca 50 minut.
Ještě horké důkladně potřeme rozpuštěným máslem a po zaschnutí pocukrujeme vanilkovým cukrem smíchaným s moučkovým.
Mám i recept, kde se do těsta dává tvaroh, štola potom vydrží déle vláčná. vzhledem k tomu, že u nás nevydrží, tak tvaroh nedávám.
A omlouvám se za fotku, krájela jsem štolu ještě trochu teplou, a tak se mi uprostřed rozdrobila.
Štolu pekla: Jana Macůrková
Mám recept na tvarohovou štolu (nekynutou) od Haderach, ta se u nás „zabydlela“. Velký dík, Haderach.
Vánoční Drážďanská štola je úžasná a mívala jsem jí každoročně od jedné firmy, se kterou jsem kdysi spolupracovala. Také z Vídně jsem dostávala pravidelně Sacherův dort. Ještě mám všechny ty ozdobné dřevěné krabičky někde založené, budou se jednou na něco hodit. Teď si občas – když to ovšem stihnu, koupím miništoličky v LIDLu. Jsou taky moc dobré.
Nevím, jestli bych tu domácí zvládla upéct.
Je to tak tři dny jsem chtěla napsat „hola, hola, kde je štola“, ale
nechtěla jsem zbytečně prudit. Jani byla nemocná a měla toho určitě
až nad dvě hlavy. štolu upeču určitě, dám tam ovoce víc než dost. 🙂
Dnes jsme byli na jmelí u Moravy, ale bylo tak větrno, že málem
kluci padali ze stromů /starých jabloní/. Ale udělala jsem radost
sousedům, když jsem jim donesla kousek štěstí.