150 g dlouhozrnné rýže, 300 ml vody
špetka soli
150 g tuňáka v konzervě, dobře okapat trochu rozmělnit
100 g cukrových cibulek, příčně překrájet na poloviny, 1 červená kapie nakrájet na jemné kostičky
2-4 sterilované okurky nakrájet na jemné kostičky2 polévkové lžíce Kapar, dobře okapat
6-8 polévkových lžic majonézy, případně připravit domácí celé vejce, 200 ml oleje, čajová lžička hořčice nejlépe Dijonské nebo obyč. Plnotučné, špetka soli a špetka pepřetrochu citrónové šťávy
1-2 polévkové lžíce bílého jogurtu
jemně sekaná petrželka případně i proužky kapie na ozdobení
salátové listy na ozdobení talíře – polníček, rukola, dvoubarevný salát apod.
k tomu celozrnné pečivo
Uvařit rýži a dobře v míse vychladit.
Mezitím si připravit tuňáka, cibulky, okurky, kapii – tu jsem nedala celou – část jsem ponechala a pokrájela na proužky – na ozdobení.
Dále připravit zelené lístky na ozdobení – umýt a osušit, také nakrájet petrželku.
Potom připravit nebo namíchat majonézu s citr.šťávou a jogurtem.
Do rýže vmíchat tuňáka, cibulky, kapii, okurky, kapary a nakonec vmíchat majonézu. Nechat v ledničce dobře odležet nejméně 2 hodiny.
Servírovat na zeleně ozdobené talíře nebo do misek, ozdobit petrželkou a proužky kapie, k tomu plátky pečiva.
Recept poslala: ladicin
Tož to je dobrýýýýýý. Zrovna jsem přemýšlela co udělat pro odpolední
návštěvu. A je to tu. Všechno mám doma, myslím tím suroviny, kapary
budou falešné z poupat medvědího česneku. Jen pro to zelené šáší musím
do obchodu. Díky. Zdravím a přeji hezký den.☺
Bezva nápad na letní večeři ?
škoda, že nejdou zvětšit obrázky. Ráda bych se podívala, jakou to má v závěru strukturu
Taky jsem na to zvědavá. Chtěla bych udělat kopečky naběračkou,
snad to ta rýže udrží.
Taky jsem zkoušela fotky zvětšit, ke škodě to nejde.
A u salátu myslím, že záleží na rýži, některá je sypká a držet moc nebude. Nejlíp by asi držela arborio používaná na rizoto, ale to by zase mohlo být jak lepidlo….
Mám rýži parboiled. Asi z kopečků budou jen hromádky.
Ale to nevadí, nějak to zakamafluju. Dám vědět jak to
dopadlo.
Ten jogurt s majonézou to trochu udrží …
Určitě to bude dobroučký 🙂 kopeček nekopeček
Je to dobrý, drží to. Dala jsem do miseček na ledový salát a do ledničky.
Než přijde návštěva, tak ještě nazdobím ředkvičkama a paprikou.
Ale do salátu jsem mrskla trochu víc okurek. Zdá se mi to tak lepší.
Děkuji Vám hoky všem za komentáře.
Nebyla jsem teď týden použitelná. Mám teď trochu víc učení.
Zkouška z vaření je za 14 dní (teorie plus vaření nebo pečení podle receptu).
Na fotky ještě jednou mrknu, ale v té rychlosti jsem ráda, že mi v kurzu dovolí fotit.
Už mám přezdívku Paparazzi =) Mám různé recepty, jelikož se každý čtvrtek vařilo takřka celé menu. Tak nevím, co pro Vás všechny znalce dobrého jídla poslat.
Pekla jsem si minulý víkend v Remosce naše Slovácké vdolečky, neb mi naše kuchyně chybí. V kurzu teď frčely recepty z rebarbory a recept Ratatouille. Některé názvy ani neumím nějak inteligentně si přeložit do češtiny. Všechny Vás moc zdravím a děkuji.
Ladicinko, ten recept na Ratatouille (čti Ratatuj) by se mi hodil, ten tu ještě není ani není na mé flešce, do zásoby.
Jana
Salát jsem do hnízdečka ze zelených listů dala jen lžicí, protože už nebyl čas (ten bere trochu to moje špionážní focení). Tady se hodně dělá ozdobné servírování přes vykrajovací kolečka, která jsou trochu vyšší a širší než naše klasická vykrajovátka cukroví. Nebo se použijí malé zapékací mističky, ze kterých se pak obsah vyklopí a mají tvar komínku.