Sushi rýže
Rozvar – rýžový ocet, cukr, sůl
Mořská sushi řasa Nori
Avokádo/salátová okurka, krabí tyčinky, syrový losos nebo syrový tuňák
Wasabi pasta
Sojová omáčka
Rolovací podložka
Speciální sushi rýži propereme několikrát ve studené vodě, dokud není voda čirá. Dáme bez soli vařit (množství vody a postup je uveden vždy na obalu). Necháme vychladnout.
Připravíme rozvar:
na 300 g rýže v poměru 6:4:1 budeme potřebovat : 60g rýžového octa, 40g cukru krupice, 10g soli
V malém kastrůlku zahřejeme rýžový ocet, cukr a sůl do úplného rozpuštění
Vmícháme do studené rýže a necháme rýži znovu vystydnout.
Než vystydne rýže, nakrájíme si na proužky úzké cca 5mm a dlouhé 10 cm zralé avokádo nebo salátovou okurku, lososa a krabí tyčinky.
Plát řasy (čtverec) si rozpůlíme podélně na 2 obdélníky, začátečníci a ti, co mají rádi sushi mohutnější, mohou nechat plát celý. Položíme lesklou stranou na rolovací podložku, spodní kraj řasy ke spodnímu kraji podložky. Navlhčíme ruku ve vodě, nabereme hrst rýže, rozprostřeme po celé ploše řasy, u horního okraje řasy necháme cca 1,5 cm nepokryté řasy. Doprostřed rýže podélně položíme okurku/avokádo, ryby nebo tyčinky. Za pomoci podložky začneme rolovat do rolády. Zmáčkneme i s podložkou, aby rolka držela a utvořil se váleček. Váleček rozkrojíme na 6-8 kousků a servírujeme.
Sushi namáčíme do sojové omáčky, ve které jsme rozmíchali špetku wasabi pasty.
Recept poslala moje kolegyně: Eva Š.
Sushi mám moc ráda, neumím ho a asi ani nebudu zkoušet.
Raději si na něj dojdu. Až na to jednou budu mít.
Jinak jsem dojela po uklouzaných posmrkaných pražských silnicích domů a vzpomněla si na jedno povídání:
Prosím o radu:
byl jsem na vánočním večírku, požil jsem asi 9 piv a k dezertu jsem si dal asi 6 vodek. Rozhodl jsem se tam nechat své auto a odjet autobusem. Po cestě domů jsem si všiml policejních hlídek, které kontrolovaly projíždějící auta. Autobus ignorovaly. Dojel jsem skvěle domů, autobus mám kousek od domu.
Prosím, poraďte mi, jak ho mám nenápadně vrátit!
🙂
A ještě naložený zázvor! Jinak je to chutné, ale jako vepřo knedlo bez zela (dorostenčino srovnávání národních kuchyní)…
A nekupujte si wasabi v kulaté skleničce – je to jen obarvený obyč křen s velmi homeopatickými stopami w. – dobrý k buřtům. Pasta v podlouhlém balíčku je dražší, ale rozhodně wasabivější. I tak je to podvod, ale jak jsem se dočetla, i lepší restaurace ji používají, protože orig. was. je strašně drahý. Nevim, jak nejluxusnější restorány, ale stejně se tu lepší nesežene. Pro mičurinky: Prý se dá vypěstovat do konzumní velikosti v květináči, ale nikoho zatím neznám.
Zatim mám vyfiletovaný kapry, ale na suši to nebude. Dala bych si, o tom žádná…
Cha, jestli máš na mysli mičurinské pokusy s pěstováním zázvoru, určitě jednoho cvoka znáš – mě! Zkusila jsem zasadit pěkný kořen a zatím mi vyrostla asi 3/4 m vysoké rostlina. Co z toho bude, ukáže čas. S eventuálním pěstitelským pokusem se pochlubím, neúspěch si nepřipouštím, neb jak známo, nejblbější sedlák má největší brambory ??
Já ho 2 roky pěstovala také – vyrostl mi 1 m vysoký rákos, a dole nebylo ani to, co jsem zasadila…
A proto zkuste Wasabi! Zahradnictví Chládek nabízí sazenice. Zázvor mi jednou doma začal rašit, taky jsem to zkusila. Ano, pěkná tráva naroste, ale hlízy aby pohledal…