1 Salko slazené
1 Tatra neslazená
4 žloutky
150 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 dcl rum
Žloutky ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Potom přidáme Salko a Tatru, dobře promícháme, přidáme část rumu, opět promícháme a nakonec přidáme zbytek rumu. Abychom nemuseli žloutky odblaňovat, na konci při přelévání do lahve přecedíme eier koňak přes čajové sítko.
Pozn: je vynikající na vanilkovou zmrzlinu. Upřesňuji – tu zmrzlinu koupit a tím eier koňakem polít….a sežrat….
Takhle se dělá eier koňak u Macůrků.
A ta vanilková z Lídlu má i vanilková semínka a je žluťoučká a nejlepší. Myslím dvoulitrové balení takové červené.
Má ale jednu vadu – teď v zimě ji nemají – takže Kaufland a balení je žluté.
Jejda, snad jsi nemyslela, že ji máme nějakým způsobem z tohoto vyrobit???
Upřesňuji – tu zmrzlinu koupit a tím eier koňakem polít….a sežrat….
Uuuuff, už jsem se lekla, ze jsem moc jednoduchá, málo kreativní, že Jana vyrobit, Věra koupit. Ale aj tak sa dááá. Moje kolegyně nepeče. Kupuje zmrazené štrúdly v Lídlu. Jednou mají jablečný, podruhé tvarohový, a je hrdá, ze šetří čas a peníze za energii.
Čas možná šetří, ale energii má v ceně započítanou několikanásobně.
Na blánu nepomáhá sítko, vždycky se tam něco dostane a dělá to rantl na flašce, když chvíli stojí. Prostě to vystoupá nahoru a v tom případě v lednici zůstane, neb ti moji zmlsanci ho nechtějí.
A zmrzlina s vaječňákem a šlehačkou, to je mana nebeská. Já ho leju to skleniček, kterým se říká lízátka a trochu ušlehané šlehačky nahoru je super.
Vy se tu tak rozplýváte, že než budu moct vypnout za dvacet minut sporák a hají, tak si dám toho eierkoňáčku hlta. Doufám, že mě neexkomunikujete jen proto, že v mém vaječňáčku momentálně chybí vejce, cukr a mlíko… Jinak je tam fakt všechno 🙂
Neboj, tvé krásné skorofejetonky by nám chyběly, ………PS: nikde to nevykřikuj, ale já si dala taky, co se nevešlo do láhve, skončilo…..ale no tak, nemusím na sebe vykecat hned fšecko.
To byla vstupní kontrola surovin, to se musí.
A těší mě, že se tu nehysterčí nad syrovými vejci.
si myslím, že stejně 99 % lidí netuší, po čem se pos……
Okolo fabriky kde vyrábějí to nejdůležitější dost často jezdím. Tuhle tam byla úcpa a tak jsem chvilku stála s otevřeným okýnkem. Zavanul větřík a já zacítila rum. A hned byly Vánoce. Fabrika je čím dál tím hezčí, co já vím tak platy tam jsou vysoké, takže je vidět, že prosperují. Prostě v tomhle státě se musí chlastat, jinak by nás trefil šlak.
Hezký den, jdu kuchat kapra, snad bude jíkrnáč.
Budu chvilku učitelka – jikernačka – má u řitní ploutvičky barvu do oranžova, mlíčňák je světlý, samozřejmě u dospělých ryb.
Já vím. Také „okénka“ a „dopravní kolaps“. A jíkrnáč to byl :-)). Vím, že je to holka, ale chlapi se líp mlátěj po hlavě. Na prdelku se podívám příště :-))).
My děláme kapry dva a přinesli mi páreček. Ovšem regulérně jsem při kuchání zaplakala. Jikrnačka šla na řadu druhá a byla špatně zabitá. Kdybych si všimla, vzala bych ji první. Prostě to zbytečný trápení mi vadí i u hmyzu, natož u vobratlofce. A ujišťuju, že to nebyl jen ten rybí tanec, který občas dokáže udělat i nakrájený řízek… No, šťastně dokončeno. Holt se operace změnila v pitvu.
Jak ta ženská u kádě – vždycky pro ryby chodil ten její, stála frontu prvně a když se dostala blíž, najednou zařvala: „Šmarjá, voni to zabíjej živý!“ Na což prodavač odtušil, že za příplatek jí ho klidně nechá nejdřív chcípnout a pak ho teprve bací…
A než dám s rybama pokoj, tak ještě jedna: Jako mladí a veskrze pitomí rodiče, jsme dopřáli dětem kapra ve vaně. Chvíli na něj rozpačitě koukaly a prvorozená pravila: „Tohle už nikdy nedělejte! Jak by vám bylo před Vánocema v bytě, kde se nemůžete votočit? Nooo?! To je vod vás hoodně hnusný takhle trápit zvířátko! To ste to kuře, co jsme jedli včera, měli taky živý v šuplíku? A navíc mi ten strašnej prasák kaká tam, kde se budu koupat!!!A vůbec, KDE se budu koupat???“
Pro letošek s rybama od nás všechno. Obalim bez komentů 🙂
Taky jsem letos dělala vaječňák, podle receptu, jak se u nás dělal léta :
1 Salko
150g moučkového cukru
5 žloutků…… letos 6, byly nějaké menší
0,5 l dámského likéru na tři
Dále pokračuju jako Jana, i s tím cezením přes hodně jemné sítko.
Já trubka jsem dala ochutnat…a prozatím jsem zpracovala jen 3 půllitry rumu.
Je to snad jediná věc, co se mi letos povedla.
I tenhle komentář jsem si omylem 2x smazala?
Taky jsem ho teď dodělala:
2 šlehačky, 1 dl neslazeneho Salka, 20 dkg cukru a vanilkový lusk se svaří v mlékovaru. V druhém kastrůlku jsem na vodní lázeň posadila misku a usilovně v ní šlehala 5 žloutků do teploty, kdy se v nich dá udržet prst. Napůl vychladlou mléčnou směs jsem smíchala se žloutky a nechala vychladnout. Pak jsem přidala rum podle chuti a přes husté sítko přelila do láhve. Receptů mraky….