ryba (nejlépe několik druhů ryb)
3 velké cibule
4 – 5 zeleninových paprik (kapií)
6 rajčat dobře vyzrálých
2 vrchovaté polévkové lžíce koření na Hálaszlé + 2 kostky bujonu na Hálaszlé rajský protlak
2 lžíce oleje nebo sádla
sůl, podle chuti i lžíce pálivé papriky
Ryby vykucháme (já použila kapra, kterého přidávali ve středu v Makru za nákup za cenu 5,- Kč), a rozdělíme na větší porce. Hlavu a ocasní porci dáme vařit, použijeme vývar.
Do většího kastrolu dáme olej, na něj na kolečka nakrájenou cibuli, na cibuli nakrájené papriky na proužky a na ně na půlkolečka nakrájená rajčata. Všechno prosypáváme kořením na Hálaszlé.
Na rajčata položíme porce ryb a všechno dáme dusit na mírný oheň pod pokličku.
Zbytky ryb, které jsme uvařili, scedíme, do vývaru přidáme dvě kostky Masoxu (existuje speciální „masox“ na tuto polévku) a rozmícháme rajčatový protlak.
Nalijeme na udušené ryby se zeleninou, lehce promícháme se solí a už nevaříme, aby se rybí porce nerozpadly.
Na talíř dáme vždy jednu porci ryby, přidáme zeleninu a zalijeme tekutou částí.
Podáváme s pečivem.
Pozn: Pokud máme ryb a strávníků hodně, můžeme navrstvit i více vrstev zeleniny a ryb po sobě. Někdo tuto polévku zahušťuje rozmixovanými bramborami, já ji dělám bez zahuštění.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Hálaszlé je hodně druhů ☺️, tak moudrá jsem z kanálu Paprika. Já ji dělám v té nejjednodušší verzi a kupodivu přesně takovou ji prodávají na vánočních trzích v Budapešti: jen cibule na sádle, sladká sýpka paprika, vývar z ryb a brambory na malinké kostičky, ryby na větší kousky, Toť vše. Je to jedna z verzi, tu tvou vůbec neznám, je dost složitá a ten protlak atd…
No na těch trzích toho musí být hodně, a musí to být rychlé, aby se na tom co nejvíce vydělalo. Já mám tenhle recept z originál Maďarské kuchařky, a nevím, co je složitého na tom, že něco nakrájím a narovnám do kastrolu. Ten protlak rozmíchávám ve vývaru proto, abych nerozbila mícháním ty kusy ryb.
Hálaszlé beru, ovšem bez toho masoxu. To je vražda…. napsala…
Jestli sis všimla, já ho dala do uvozovek – já mám ten originál, dovezený z Maďarska. Asi jsem se blbě vyjádřila. On je to „masox“z ryb. Už jsem to tam trochu upřesnila.
Já bych ten “masox “ brala. Maďaři mají úplně všechno vynikající. Já např. jsem strašná konzerva. Používám jen Masox, Podravku a houbové Maggi. Tímto se omlouvám BOY??, ale já to skutečně používám ???.
Věrko i vy ostatní holčice, omlouvám se za masoxové trauma… Kdybychom se tu místo vaření zabývaly politikou, asi bychom taky měly rozdílné postoje (a jak se znám, bylo by to daleko horší než masox a jeho kámoši) a nejspíš už bychom byly rozhádané a jedna o druhé si myslela strašný věci…
Ha, konečně mě napadlo porovnání: Nepoužívám tyhle „humusíky“, protože jsem přesvědčená o jejich jedovatosti. A je na každém, jak si to porovná. Mezi vámi je spousta nekuřaček a myslim, že i odnaučených kuřaček. Proč? Většinou proto, že víme, že je to humus škodlivej. Já kouřim… Taky volba.
Vařim bez chemie a jsem ráda, že jsem se to naučila. Nenaučila jsem se nekouřit…
(S ješitností sobě vlastní s uspokojením konstatuju, že mnohé z vás jsem trošku nahlodala. Já totiž JSEM bestie 🙂 )
Kecánkuješ!! Bestie vypadà jinak….
A vidíš, já z těch nedobrých věcí občas jen ten Masox použiju a jsem odnaučený kuřák.?
😀 😀