400 – 500 g hladké mouky
225 g másla
330 ml mléka (vlažného)
1 lžíce sušeného droždí
2 lžičky cukru
1 a 1/2 lžičky soli
1 našlehané vejce
2 lžíce vody na pomazání
Připravíme si mísu a do ní vlijeme mléko a přidáme droždí. Necháme asi 15 minut rozpouštět.
Poté vmícháme mouku (140 g), sůl a cukr.
Pomalu hnětáme těsto, do něhož pomalu vsypáváme další mouku. Mícháme a přidáváme tolik mouky, aby se nám těsto přestalo lepit na stěny misky.
Hotové těsto zakryjeme a necháme na teplém místě kynout přibližně 1 a půl hodiny. Těsto musí být dvojnásobně velké.
Pomoučíme vál a těsto na něj položíme. Těsto hněteme v dlaních, dokud není zcela hladké, pak jej zabalíme do pergamenového papíru a necháme na 15 minut uležet v ledničce.
Máslo rozdělíme na poloviny a každou z nich vložíme mezi pergamenový papír. Rozválíme je válečkem na obdélníky velké 15 x 10 cm a následně je odstavíme.
Těsto vyndáme z lednice a na pomoučněném válu z něj uválíme obdélník o velikosti 30 x 20 cm. Doprostřed vložíme máslo a zabalíme jednou třetinou těsta tak, že přitiskneme okraje. Na toto zabalené máslo v těstě položíme další polovinu másla a znovu přehneme zbytkem těsta. Okraje přitlačíme k sobě.
Těsto opatrně otočíme kratší stranou k sobě a hřbetní stranou směrem vlevo. Těsto velice opatrně rozválíme znovu na velikost 30 x 20 cm. Máslo nesmíte vytlačit. Opět složíme na třikrát a v jednom rohu označíme prstem první přehnutí. Těsto zabalíme a necháme na 30 minut odpočinout v ledničce.
Celý postup stejně zopakujeme ještě dvakrát a po třetím složení necháme v lednici chladit aspoň na 2 hodiny, pokud je to možné, nechte klidně celou noc.
Nakonec těsto vyválíme na plát hrubý 3 mm a z něj krájíme trojúhelníky 15 cm vysoké, které mají 10 cm základnu. Jednotlivé trojúhelníky rolujte od základny směrem ke špici. Croissant zakulatíme a vložte na plech ke kynutí.
Nechte kynout asi 1 – 1 a půl hodiny.
Croissanty po kynutí pomažeme vejcem a pečeme zhruba 2 minuty na 240 °C. Potom teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalších 10 – 12 minut dozlatova.
Recept vyzkoušela: Jana Macůrková
Jen jednou jsem se nechala ukecat na toto pečivo a už nikdy více! Prostě se mi to nepovedlo a to jsem se s tím fakt patlala přesně podle návodu. Vzniklo z toho cosi, co nebylo ani ke koukání natož k jídlu.
Jinak hlásím stav balení – pro krabice tu opravdu není kam šlápnout. Kočky včera absolvovaly s kamarádem Ivanem zavinování obrazů do bublinek, balení skleněných dvířek + poliček u obou skleníků a vyhazování zbytečností. Skvělá zpráva pro mne byla, když Ivan změřil tu obří rohovou polici a zkonstatoval, že se rozebírat nemusí, protože když se vysadí dveře, tak se vytočí a může zůstat vcelku. To mi odlehlo. Ten krám rozmontovat by bylo na půl dne. Dále jsme dobalily s Janou knihy, já teď dodělám spakování kočičích dek, které jsou čisté a tudíž budou pak hned použity. Ty zachlupacené a špinavé jdou do jiného pytle a ještě je snad v Laundromatu stihnu v týdnu vyprat. Dneska mne čeká zbytek koupelny, botník, další chaos v policích v šatničce a zbytek kuchyňky. Dokonce naše Lady, která je taková nedůvěřivá a bojácná se zpočátku vyděšeně schovávala, nakonec přišla na to, že je to vlastně děsná sranda a asistovala spolu s ostatními. Mělo to jednu výhodu – celou noc spali jak zabití! Řádit začali až když jsme daly s Janou najevo, že už jsme vzhůru. Ovšem spaní na jednom a půl lůžku s víceprostorovou kamarádkou a 6 kočkami je fakt na palici.
Děkuji za nabídnutou pomoc, moc si toho vážím, to mi věřte! Po posledních zkušenostech s „pseudopřáteli a pseudokamarády“ je to pro mne zase psychická vzpruha, že jste mi ji nabídli. Ale nakonec to dopadlo s mojí kolegyní a kamarádem Ivanem a společně to zvládneme i příští víkend. To bude vlastně konečná tečka za tímto bydlením. V tuto dobu už budeme tahat věci do auta a večer jsme v novém. Kočky už tam budou, stěhujeme je v pátek. Logistika zvládnuta teoreticky, teď jen jak se osvědčí v praxi! Martin jako řidič a koordinátor umístění nábytku v autě už je osvědčený, takže z toho strach nemám, je to pracant a príma člověk. Díky BOYE!!!!
Já croissanty miluju, vynikající prodávali na Rašínově nábřeží u železničního mostu. Byla tam taková francouzská prodejna vín a pochutin a tam je vždycky ráno měli ?
Konečně vím,jak se dělají,ale určitě je dělat nehodlám,to je snad ještě horší,nebo podobná práce,jako s listovým těstem.Hluboká úcta.
Jinak jsem objevila, že v Lídlu mají v konzervě těsto na croissanty. Taková celkem nenápadná konzervička na 6 kousků, mají ji u sýrů ap.
Ano, mám je doma a už jsem z toho těsta dělala. Ale POZOR !!! Ty konzervy uchovávat jen v lednici !!! Já je poprvé nechala ve spíži a ony potvory praskly a těsto vytékalo ven. Ta konzervička je z tvrdého papíru. Nemohla jsem ji ani otevřít, nakonec jsem z něj udělala něco jako štrůdl a do croissantu můj výtvor měl taky daleko. Jíst se to dalo, ale ten vzhled…
A vyzkoušela?
Já ji nezkoušela, pro bramboračku jsem udělala jednou tyhle pod návodu a je to fakt piplačka.
Já jsem ji zkoušela v Německu u dcery, přesně tuto a je to dobré. Pro nějakou výjimečnou situaci, kdy se dlouho nedostanu do obchodu a vím, ze budu mít plný dům děti, je to Ok. Teplý z trouby jsem s chuti zblajzla a bez práce koláče.
Někam se mi ztratil komentář, tak Ivo C a Věro M. ty konzervy uchovávat jen v lednici v chladnu, jinak asi po týdnu obal praskne a těsto vytéká ven. V lednici mám 3 konzervy asi měsíc a všechno je v pohodě.
Jiřinko, musíš postupovat podle návodu úplně striktně a ten obsah nakrájet tak cikcak myslím na 6 kousků, pak i ty tvary dopadnou dobře. Mě se to mudruje, když to dělala dcera, ale otevřela tu plechovku šupšup a řízla šupšupšup, šup s tím do trouby, za chvilku se jedlo. Kdepak na Janu, abychom to vyráběly ??
Prostě tu má bandu, co dělá croissanty z konzerv a bujony a podravky to používá, ještěže se ta banda k tomu umí přiznat.