80 dkg vařených brambor
250 g hrubá mouka
150 g dětská krupička, 2 vejce, 1 polévková lžíce Solamylu
1 lžička soli
uzené vařené maso nebo jen špek nakrájené na kostičky, 3 lžíce sádla
sterilované zelí (bílé nebo kedlubnové)
Ze surovin vypracujeme vláčné bramborové těsto, které přes hrubé struhadlo (nejlepší je taková ta planžeta na strouhání krmné řepy prasátkům viz fotografie dole) rovnou do vařící vody.
Okamžitě po vyplavání je ocedíme a sypeme do pekáče, ve kterém jsme smíchali zelí s uzeným masem a rozpuštěným sádlem. Opatrně promícháme.
Struhadlo na halušky, jinak na řepu – já ho koupila jako planžetu (pouze plech) v domácích potřebách
a manžel mi na něj vyrobil z lišt rámeček.
Autor receptu: Jana Macůrková
Vidíš, celý život znám halušky jen ze syrových brambor. Ty brambory mají být horké nebo mohou vychladnout?
Já dělám z brambor, tak jak stíhám, včera jsem dělala ze studených, před asi měsícem z teplých. Jen dávám pozor, aby nebyly tzv. klihlé, potom dávám ten Solamyl.
Zajímavé, vyzkouším. Také jsem vždy dělala ze syrových a řidší těsto pasírovné skrze „cedník na halušky“. My dáváme podušené zelí kysané a přimícháváme i do zlata osmaženou cibulku.
Tuto variantu halušek mám raději než z bryndzou. Někdy je dobré je ještě po zamíchání s uzeným a zelím trochu zapéct v troubě.
To vypadá velmi lákavě. Já je teda doma nedělám, ale vzpomínám na doby,
kdy jsem jezdila na návštěvu na Slovensko. A dnes mám „zaděláno“ na svíčkovou,
jen falešnou z vepřové kotlety.
Svíčkovou dělám z hovězího zadního a vepřových kotlet bez kosti běžně, je to tzv. burgundská pečeně s brusinkami a šlehačkou na ozdobení. Ale to až v září, tu dělám manželovi k narozeninám.
Chudík manžel ;-), svíčkovou jen jednou do roka? To by mi doma neprošlo.
Hezký víkend
Ale to jsi vedle, on ji víckrát nechce…i když když už je tak ji baští na korýtko. Stejně jako dukátové buchtičky.
Tak se přiznám, že svíčkovou z vepřového za svíčkovou nepovažuji a ani bych to tak nenazývala. Když svíčkovou, tak z hovězího nebo jí dělám ze zvěřiny. Nakládám tak min. 5 dnů předem do láku s cibulí, zeleninou, octem a kořením. V litinovém pekáči, obracím pravidelně, pokud není maso plně ponořené do láku. Pak peču v troubě, nejlépe pomalým pečením. Hotové maso vyndám, rozmixuji všechnu zeleninu a dochutím zakysanou smetanou. Většinou je to po zelenině tak husté, že není potřeba nějaká mouka nebo jíška. Vepřové takto připravené si vůbec neumím představit.
A proč ne? Maso jsem měla naložené sice jen 2 dny, ale jinak
klasika. Zelenina, smetana. Já použila sladkou i zakysanou.
A „vylízané“ talíře mi byly odměnou. Říkáme tomu falešná svíčková, ale když chcete – tak pečená kotleta na zelenině se smetanou.
Včera u nás byla „králičí svíčková“ 😀 – tedy králík na smetaně ze zadních nohou a hřbetu. Moooc dobré, ale nic pro dietářky.
Nějak se tady maže, nebo se příspěvky ztrácejí
neznámo kam. Napsala jsem a po čase se vrátím a kde nic tu nic.
Smazány byly pouze tři příspěvky ….
Ja ji delam bezne z panenky a je vyborna, zkuste!
Holky a kluci, zkuste je někdy udělat s houbami. Jen houby poduste se solí a kmínem na cibulce a šup s nimi do halušek. Mňamózní jsou takhle udělané i chlupaté knedlíky.
Tak to souhlas, s houbami jsou výborné. Já je někdy používám i jako přílohu k houbovému guláši.
Výborný recepice :-), také mě za cely život nenapadlo udělat halušky z varenych brambor . Udělám manželovi prekvapko. Není nad poctive domácí jídlo , hezky den, Věra
Halušky jsem z vařených brambor nikdy nejedla, vždy jsem je dělávala ze syrových. A s brynzou – to miluju. Horké s brynzou a utřeným česnekem promíchat, pak zalít rozškvařenou slaninou s osmaženou cibulkou. Mňááááám
Dnes budou k večeři..skvělá inspirace.