Několik pomerančů
2 – 3 mandarinky
cukr
citrony nebo kys.citronová
želírfix
Několik dobře vysušených zapomenutých pomerančů (i v malém domečku se občas něco najde po době doporučené spotřeby), vymačkáme šťávu a malou lžičkou vybereme dužinu.
Svaříme s cukrem, šťávou s citronů nebo kys. citronovou.
Do poměrně husté tekutiny přidáme oloupané a na dílky rozdělené mandarinky a necháme ještě chvilku povařit. Nakonec přisypeme
ještě trochu cukru s rozmíchaným želírfixem, necháme přejít varem a ještě horké plníme do skleniček.
Zapomenuté pomeranče zpracovala: Jana Macůrková
Zapomenuté nemám ale před týdnem jsem koupila v Albertu příšerné kyseláče.Je zajímavé že cokoli jiného kyselého mi nevadí ale pomeranče nedávám.Takže s mi tento recept náramně hodí.Díky.
Jo a ještě jsem zapomněla:usušená kůra z pomerančů se sušenou natí rozmarýnu je prý dobrá proti molům a mravencům. Nemám to ale ozkoušeno. V každém případě to ale alespoň skříň nebo špajzku provoní a neublíží jako chemie.
Proti molům je výborný kousek chmelu, stačí ten divoký, nebo když jedeš kolem chmelnice, tak kousek od země odstřihnout.
Chmel proti molům neznám.Pokud ho tu někde uvidím určitě zkusím, protože mívám v létě ve sklepě suchou kuku pro ryby a ty bestie molí mi do ni loni vlezli.Kaprům ty larvičky nevadí ale sousedi by mi asi moc ne poděkovali.
Já před vánocemi suším citrusový kůru nakrájenou na tenké proužky. Pak míchám s rozmarýnem, novým kořením, hřebíčkem, podrceným kouskem skořice a trochou tymiánu. A mám purpurová!
Ježkovy zraky, ten chytrej telefon je tak chytrej až je blbej. Mám samozřejmě PURPURU!!
Jo, jo, manžel a počítač – oba nám pomáhají řešit problémy, které by bez nich nevznikly.
Dělala jsem džem z pomerančů, nejlepší jsou krvavé, ale i z normálních je dobrý. Pomeranč jsem okrájela i s bílou slupkou. Jednotlivé dílky jsem nad miskou vykrajovala ostrým nožem (tzv. vyfiletovala). Zbytek jsem vymačkala.
Zachycenou šťávu a dílky pomeranče jsem dala do kastrůlku, přidala přiměřeně cukru a vařila do zhoustnutí. Kdo má rád trochu nahořklou chuť, přidá na začátku varu pár proužků kůry. Pozor, ne strouhanou! To by vám to zhořklo víc než je dobré. A počítejte s tím, že džem po vychladnutí ještě zhoustne. Tak – to je moje zkušenost. Je to sice piplačka, ale ta chuť a vůně ?! Palačinky nestihnete smažit ?
Pomeranče nekupuji. Nikdo to u nás nechce. Jen mandarinky a ty
stíháme konzumovat. Přes léto jsem jsem patlála matlála ze všeho
co zahrada dala. Už jsem polovinu marmelád porozdávala a ještě jich
dost zbylo, tak do další úrody vydržím. Teď v zimě zavařuji jen kobásy.
Ale tu citronovou z Lidlu zkusím.
Tak klobásovou bych si taky dala?
Tu z lidla znám je dobrá ale lepší tam mají z černého rybízu.
Nejlepší klobásová marmeláda je métský salám. 🙂
V Německu nic jiného ani nejim
A já vůbec nechápu, proč u nás se prodává jen ta jedna patlanina. Ty německý jsou skvělý. Miluju německý snídaně právě kvůli nim…
Zetak doveze čerstvé Housky , rozkroji se , námaze tím metem a jsem v nebi a nic jiného mě nezajíma. Koupi se i v Lidlu Sulka tak za euro . Taky nechápu , proč to tady není . Pak tam dělám ze sebe blbku , která chce něco, co tam mají na každém kroku
Radu chystám se dělat klobásy poprvé, máš na ně, prosím, nějaký vyzkoušený recept? Budu vděčná za jakoukoliv radu. Když tak piš na Nick na seznamu. Díky!
Citronová z LIDLu je vlastně anglická, když mají ty různé „týdny“, tak se dá pořídit a později bývá v akcích jako výprodej. Je fakt vynikající.
Pomeranče moc nejím, ráda mám mandarinky, ze všech citrusů ale nejvíc miluju červené grepy. To si pak sednu, oloupu a z jednotlivých dílků stahuju tu hořkou slupku, upatlaná jsem až za ušima, ale pochutnám si.
Já pořád, kde se letos ztratily červené grepy, a ona mi je vyfoukla Katyp!
Ale jsou super, viď? Taky to takhle dělám, taky jsem zamatlaná, ale ta chuť za to stojí! Máti trvala na tom, abych to způsobně konzumovala lžičkou, ale když to loupu, nezůstane ani kousíček nazmar.
A ke Katyp se přidal Macůrek, ten je taky může na vagóny….???
Já prosím také, mňam mňam, a ještě pomelo stejný postup s oloupáním.
Já bych, prosím, také ráda zaujala významnou pozici v gangu loupačů a požíračů grepů a pomel…
Pamatujete reklamu pana Vajíčka: „Grapefruit, plný vitamínu cé… A pamatujte, grapefruit nikdy neloupeme!“ – Tak to bylo dooost špatně, že jo? A taky byly kubánský…
…jo a v tý reklamě ho ještě kazili cukrem. Moučkovým.
Fňuk fňuk, taky miluju (milovala jsem grepy), ale při své nemoci měl z Motola manžel přísně zakázané konzumovat grepy!!! Vzhledem k tomu, jak to s nim po transplantaci plic letos měsíc po operaci dopadlo, nechci už grepy ani vidět a zůstane mi záhadou, proč je lidé s nemocnými plícemi nesmí jist, Achjo.
Věrko, asi měl nějaké léky, ke kterým
se citrusy nedoporučují. Taky jsem to tak měla.
Nesmí se k lékům na cholesterol, takže mám utrum. A taky je mám ráda?
V materiálech (které jsem vyhodila a nechci je už nikdy vidět, slyšet) bylo psáno, 6e kandidáti na transplantaci plic a rekonvalescenti nesmí v žádném případě jist grepy, nebylo tam nic o cholesterolu. Takže grepy toho mají na triku bohužel asi více (čemuž nerozumím).
Ale není problém to z vebu fakultní nemocnice Motol zjistit znovu ( já už ne , Prominte )
Dnes jsem ukořistila dva velké v Penny. Úž se na ně těším… Jak pode mnou píše Boye, tak máti tak, nutila.. posypat mkuckovým cukrem a jíst lžičkou. A nechápala, že já moučkový v tomhle množství ne – dát si lžičku do pusy, mám husí kůži!!
Sním si to večer, ráno beru prášky na tlak, a tam je taky zákaz grepu.?
Nade mnou!!!!!
tak na grepy mám blok z dětství ze školy v přírodě, kde nám strčili k svačině půlku kyselého grepu a jezte. V dospělosti jsem to zkoušela překonat a nějak se to nepovedlo. Tak jedu v pomerančích, mandarinkách a pomelu.
59- můj případ. Tak jsem skončila na jablkách, hruškách, rybízu,jahodách
ale já spíš tu zeleninu.
Pro Věru – jakékoliv citrusy a grapy specielně ovlivńují srážlivost krve a silně ovlivńují působení léků na vysoký tlak.
Budu milovat všechny citrusy a dělat dětem talíře plné ovoce, výrobim džemy (mimochodem, Jano, ta barva!!), ale grepů už se budu pořád bát, toho se nezbavim. A kdysi jsem ochotně seděla večer a loupala na talíře a balila do folie a filetovala jako 59. Prostě mlovnice grepů. A pamatujete, holky? Ty segmenty se prodávaly jako kompot v plechu za 9 Kč Kupovala jsem ten kompot pořád dokola a najedli jsme se ho!