(590) Snídaně s Věrou

První soutěžní příspěvek o nejlepší topinky?

plátky staršího chleba
vejce
hořčice
sterilované okurky
šalotka nebo červená cibule
pepř
sůl

Na trošce oleji jen lehce opéct chleby, aby zčervenaly a zůstaly měkké. Vyndat na připravené ubrousky. Topinky hustě pomazat plnotučnou horčicí a na to položit volská oky, na menší pánvi vytvarovaná do tvaru krajíců (peču po dvou). Ony se tak samy rozprostřou nebo jim trošku pomůžu a žloutek jen malinko pichnu, aby zůstal svěží a neupekl se. Sůl, pepř. Nahoru půlplátečky šalotky nebo červené cibulky a plátky sterilovaných okurek .

Recept poslala:  Věra M.,  foto Radek.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (590) Snídaně s Věrou

  1. IvaC napsal:

    Taky kvůli zubům nedělám topinky,ale na starší chleba dělám smaženky,které pak ozdobím hořčicí,cibulí na plátky,naloženou kapií,okurkou i chleba namáznu hořčicí.
    Měla jsem švagrovou v mléčném baru,kde smaženky dělali ve velkém a tak mi poradila-
    jedno vejce,jedna lžička strouhanky a špetka soli i pepře,umíchat v hrnečku a vyklopit do pánve podlouhle,aby to bylo na chleba tvarem.Nikdy nemíchat více vajíček na více smaženek,vždy zvlásť. V podstatě je to té topince od Věrky podobné.

    • Devětapadesátka napsal:

      Jó smaženky, prodávaly se za kačku padesát…a byly dobrý

    • raduna.ha napsal:

      Tak tyto vaječné řízky už jsem vychytala. Když jsem co by
      studentka na střední byla to moje oblíbená svačinka. Kupovala
      jsem si je v mlíčňáku v Holešově a mimo to ještě tvarohové
      smaženky. Dělám je vnoučatům, ale pořád to není ono. A nebo
      jsem měla tenkrát větší hlad?

    • BOYE napsal:

      Kvůli zubům moje máma dlouho netopinkovala. Pak se někde dočetla, že: Vedle pánve nádobu s hodně horkou vodou. Topinku, ještě syčící po vytažení z pánve okamžitě ponořit do vody a bleskurychle vytáhnout. Změkne, ale nerozblemcne… Asi to funguje, protože od té doby si už nikdy nestejskala, že by si dala topinku, ale nemůže 🙂
      Jó smaženky! Ve škole jsme chodili na obědy. „Dáme studený“ znamenalo salát do papíru a dva rohlíky, „dáme teplý“ byly smaženky.
      Dělám je málokdy, ale 2x do roka nejmíň. Jenomže jedna nikom nestačí, tak jsem recept – zcela shodný s uvedeným – trochu nastavila a na pánev mám pak dvě slušně velké krajícovky: Vajíčko rozkvedlám s polévkovou lžící ledové vody a strouhanky dvě mírně vrchovaté lžičky. Na chuti se to nepozná a úspora vajec je nezanedbatelná (tedy rozhodně v počtu žravců, kteří v případě, že se provalí smaženkování u babičky, slítnou se jak vosy na padavčata)… Zkoušela jsem nastavit i mlékem, ale voda je fakt lepší.

  2. Vera M. napsal:

    Hele, děcka, za tyto topinky s volským okem dostanu někdy i pusu. Ale musíte to fakt na tu snídani udělat. Banda je nadšena. (Sami si to neudělají nikdy. Buď dieta nebo jiný důvod..)

  3. Jiřina napsal:

    Topinky jsem měla a mám moc ráda, ale klasické, smažené na tuku už nějak nemůžu. Proto využívám topinkovač, chleba opeču dle potřeby /zuby/ nasucho, pokapu olivovým olejem, potřu česnekem, osolím a namažu na ně smažené vajíčko, nebo jen kolečko salámu. Ozdobím kapií/sterilovanou, nebo syrovou/, někdy zase dám kolečko rajčete, nebo jen tak samotné. Dělám si to dost často, třeba i k obědu. Snažím se využít starší chleba, nebo toustový chleba. Nejsem vybíravá. Jo a když mám libovější uzený bůček/domácí je nejlepší/, tak taky nepohrdnu. Je zajímavé, že tyto oblohy na topinky mi nic nedělají, ale topinky smažené na oleji, sádle prostě nemůžu.

  4. Jiřina napsal:

    Ještě jsem si vzpomněla, sice to není pravá topinka, ale obalovaný chleba/nevím, jestli to tady už neproběhlo/. Rozšlehat vajíčko, trochu osolit opepřit a do něj namočit půlky chleba a na oleji osmažit po obou stranách. Je to hned a taky se spotřebuje starší chleba. Do rozšlehaného vajíčka se může přidat i nastrouhaný tvrdý sýr. Ozdobit rajčetem, paprikou, šunkou, salámem, co máme po ruce. Je to měkké/zuby moc netřeba, požmoulala jsem to, když mi vytrhali skoro všechny zuby/. A už zmiňované volské oko, to nikdy nezklame. To jsme jedli i k obědu s bramborama. Jo, někdy bylo daleko do výplaty a nasytit se rodina nějak musela. Myslím, že i dnes to není špatný oběd, nebo večeře.

  5. BOYE napsal:

    Já na tomhle receptu mám jediný problém: Neberu dvě smažené věci. Např. nikdy si nedávám smažák s hranolkama. Obojí ráda, společně ne… Miluju topinky i volvoko, ale smaženou topinku buď se ztraceným, nebo suchou topinku s volvokem. A kombinace hořčice, cibule a kys. okurky – to je vždycky vzpomínka na smaženku 🙂
    A chleba typu natvrdlík taky peču v troubě: Máznu tence máslem, zaplácnu plátkem sýra (jedno z mála jídel, kde oceňuju uzený eidam) a hup do horké trouby. Když se sýr roztéká, topiny jsou akorát. Jedním vrzem početná množina. Když se totéž udělá s plátky žemlovky a modrým sýrem, nezbývá, než si k té maně otevřít láhev dobrého… (minerálního vody)

  6. Devětapadesátka napsal:

    Když chci udělat luxusní topinky, z krajíce vykrojím střídku . Kůrku dám na pánev, do ní klepnu vejce. Vykrojenou střídku smažím vedle. Když vajíčko trochu zatuhne, přidám plátek sýra, šunky nebo uzeného. Přiklopím opečenou střídkou neopečenou stranou nahoru. Pak opatrně obrátím a dopeču z druhé strany. A hořčice, cibulka a okurka jsou jasný ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..