Brokolice
mléko
krupice
2 houbové bujony Maggi
2 vejce
Brokolici rozeberu a dám vařit do většího hrnce s cca 0,5 vody z varné konvice. Přidám celý litr mléka a dva houbové bujony Maggi. V misce si připravím dvě rozšlehaná vajíčka, štědře osolená, přisypu tolik krupičky, aby to bylo líně tekuté. Jakmile se polévka začne vařit, ztlumím a vkládám lžičkou nočky – pozor – hodně se navaří, a je jich hodně. Ze začátku jen pomalu vařit, pak teprve přidat trochu ohně. Pod pokličkou nechat mírně dovařit.
Recept poslala Věra a ještě k tomu píše:
Já tomu říkám : Brokolisuppe mit Krupicaknedl. Je to mléčná polévka s brokolicí a krupicovými noky. Já ji mám moc ráda, až tak, že bych ji jedla pořád. Problém je ten, že nikdo jiný z širokého okolí po ni netouží.
Takže nevím, nevím, zda s tímto receptem někoho otravovat (kromě mě, která jsem jí nadšena).
Ten název mne okouzlil. Já německy skoro neumím (schuldeutsch, na gymnáziu dokonce za 4).
Tedy na fotce vypadá dobře. A je to taková divočina, že se snad rozhodnu koupit ten bujon, jen abych to zkusila. Mám ráda mléčné polífky a brokolice i houby jsou moje favoritní potraviny.
Jo a za název 1* 🙂
Proč prosím,Věrko,houbový bujon?Takhle je to nejlepší,nebo mohou přijít k tomu houby.
Já totiž brokolici moc nemusím,ale váš ,nebo tvůj,popis se mi moc líbil.K tomu mléku je to zvláštní,až lákavé.
No a vo tom to je. Vyzkoušet něco neobvyklého. Věrko, jen to sem hrň!
Ježíšmarjá, ve mě úplně hrklo, že to Jana zveřejnila ?. A ten houbový bujón Maggi je tak dobrý, že bych ho snědla jen tak. A s jiným to fakt (nevím proč) nefunguje …..
Mě napadlo, že by místo toho bujonu šlo dát vodu z namočených sušených hub a samotné houby použít třeba pod maso.
a co to tam vrznou i s namočenýma houbama, já je můžu mít všude.
No vidíš a ten houbový bujon Maggi, taky neznám.
Tak kde ? V Lidlu?
V Lidlu ne, ale v Kauflandu, Tescu, u Hrušky … když jsem zkoušela jiné varianty, vůbec to nebylo ono. A Haderach se nedivím, jak výše uvedeno, z celé rodiny nikdo tento kulinářský skvost nepapá, jen já.
Pro radunu.ha, jestli máš v okolí „Albert“, tak tam ho kupuji já. Používám ho na dochucení masa na houbách, nebo houbové polévky. Stačí kousek, je dost silný. Jiné bujony skoro nepoužívám, jen někdy masox do guláše, když nemám dost masa, nebo do mrkvové polévky/ to už se tady rozebíralo dřív/. 🙂
Jiřinka – děkuji
Onehdy jsem si uvařila dva kusy hovězího žebra. Holky teď hovězí bojkotujou, ale potřebuju občas vývar… Táhla jsem ho opravdu dlooouho (zapomněla jsem na něj, takže fakt asi 12 hodin). Maso jsem lovila, jak se dalo, ale pár kousků a vláken v hrnci zůstalo. No, kus jsem zblajzla s křenem, když byly holky ve škole, z kusu udělala pomazánku, to málo hezké ocenily kočky. Zbylo přes tři litry vývaru. Tak zredukuju, naliju do malých skleniček a bude… Zapnula jsem vařič na nízkou teplotu. A opět zapomněla. V noci mě cosi probudilo a bytem se linula vůně pečeného hovězího. Zařvala jsem jako kůň, vtrhla do kuchyně. V hrnci byly asi tři deci čehosi barvy lesního medu. Strhla jsem to z plotny a protože to opravdu nebylo připálené, vrátila jsem se do pelechu. Ráno jsem to mírně zahřála – jen do rozpuštění a slila do jedné sklenice. Přípečky na dně jsem posnídala s chlebem (fakt mňam). A sklenice je plná „masoxu“ s intenzivní vůní pečeně. Už jsem dala kousek (ano, musí se to ukrajovat lžící) do omáčky. Naprosto luxusní záležitost! Děkuji panu Alzheimerovi, že dal mému hovězímu čas a děkuji přírodě, že výše zmíněného pána mi dávkuje zatím v únosné formě. Kdybych se nepřiznala, zcela neskromně prohlašuju, že bych se s tím klidně přihlásila do soutěže k jakémukoli chefovi. Tak teď klidně vařte z masoxu, mám ho ještě dvě a půl deci 🙂
Tak toto je pefektní masox, snad lepší už není, ale že se to nepřipálilo, to je opravdu div. A co se týká toho pána, tak ho znám velice důvěrně i bez masoxu. 🙂 🙂 🙂
Maggi houbový mám taky pro občasnou potřebu, je dobrý. Jinak se snažím vždycky nasušit hodně hub, ještě horké ze sušičky rozmickovat na prach a dobře uzavřít ve skle.
Když jsem dělala pořádek ve spížce, našla jsem vzadu v rohu keramickou sklenici a v ní rozmixované houby na prášek. Asi před osmi léty mi ji dala dcera/já se na houby nedostanu, tak čerstvé vůbec nemám, jen sušené, nebo mražené/. Prášek byl úplně v pořádku, žádná breberka tam nevlezla, jen ta vůně byla skoro pryč. Škoda, že jsem na to nepřišla dřív. Myslím, že na použití už není.
Jak to tuhle psala Devětapadesátka na dušený vepřový? Brekeke? Mlíčnou poblifku ne, omluvuju. I když na fotce vypadá super a název mě též nadchnul.
Já taky mlíčnou za nic na světě ALE mohla bych zkusit ze šlehačky.Ta mi problém nedělá.Já mám na mlíkovou blok ze školní jídelny.Kulajdy můžu celéj kýbl.Božínku a ty noky!Dělám je třeba do drůbeží poblívky a jsou lepší jak nudle a taky jich je plný hrnec..Houbový bujón neznám.Já tyto ochucovadla moc nepoužívám ale když to musí být…
Noky vyrábím do kdejaký poblifky, ty my rádi 🙂
Jo do kdejaké poblifky jo.U mě je ale docela často ta drůbeží, protože asi tak 2x týdně vařím psékovi kuřecí kostry a vývar zamrazím a nebo hált je zase ta poblifka.
Zrovna dnes bude s játrovou rýží aby to nebylo furt to semé.
Ty překlepy nekomentuj, já je hodně často opravuji
Tam žádný nejsou 🙂 všechno je schválně 🙂
No právě já bujony taky nepoužívám a proto ho neznám.
Používám houbové mleté koření, ale už ho mám málo.
Tak jsem si řekla, že příležitostně vyzkouším.
Brokolici mám, ale nevím jestli bych polívku nemusela sníst sama. Muž sní, tak trochu pod tlakem, jen tu klasickou rozmickovanou. Noky máme rádi a já krupici osmahnu krátce na másle. Jsou pak voňavé. Ale nevím jestli by nepřebily chuť téhle polívky.
Dnes mám home office a jdu vytvářet koule :-). Mohla bych i sněhové, protože venku napadlo toho „bílého zvěrstva“ dost a každou chvíli přibývá další.
Fakt jo?U nás je sněhem zlehka pocukrováno.Já to Teda nemusím ale dětičky ty smutněj.
Já chci SNÍH!!!!!
Tak já tedy sníh teď neee, i když ráda lyžuji. V pondělí ráno jela na služebku do Vyškova a v poledne se vracela.
Cesta tam nic moc, viditelnost bídná. Zpět – havárky z Vyškova do Brna se staly naštěstí až když jsme to projeli. Ale na 172 km jsme stáli 2 a půl hodiny, sjeli z dálnice na 112 km a potom po okreskách. Zpravidla cesta na 3 hodiny, tentokrát na 7 hodin. Ale byla jsem ráda, že jsme nestáli na tom místě, kde to trvalo až do rána.
Opravuji v pondělí ráno jsem jela …. Ani pořádně napsat to neumím.
Já jsem v úterý ráno uvízla v kopci mezi Stříbrnou Skalicí a Ondřejovem. Dala jsem přednost autobusu při výjezdu ze zastávky a on vyjel napříč celou silnicí. A já už se nerozjela, ostatně nebylo kam. 1,5 hodiny v mrazu a potom to opatrně objet přes Chocerady.
U nás na Vysočině už zase padá, pokud se nemusí nikam cestovat, je to nádhera. Ale nedej bože někam vyjet, všude stojí kamiony, neřádi jedny přeložený a pak nemůžou vyjet ani mini kopeček.
Leda tak našlehat.
A jak píše Francizska D1 je hrůza.
Přijeď si pro něj. Daruji a ještě něco přidám. Je to hezké dívat se na něj z okna, ale když ho musíš uklízet, je po romantice. A jezdit v tom, když silničáři spinkají, to už je děs. Naštěstí teploměr je na 3° nad nulou a tak to trochu taje.
Přesně tak, odklízení sněhu nesnáším. A když padá a padá, jeden to odklidí a za hodinu může zase. To je tedy těžká romantika.
No a když to taje, do rána to zmrzne, taky super.
A nejlepší je nasazování řetězů. To proklínáme.
Jednou jsme stáli v Itálii v tunely 3 hodiny. Taky dobrý zážitek.
Já jsem asi zase buřič. Já mám odklízení sněhu ráda, jen v Praze si to moc neuziju
Fuj, bílé svinstvo. U nás patnáct čísel a začalo pršet. To bude marast! A u koní se utopíme v bahně. 🙁
Jo jo Reni padá a padá. Ráno jsem vyprostila
auto ze zafúkaného, ale zítra naštěstí nejedu
nikam, udělala jsem zásobu potravin i dřeva.
Měla jsi přijet včera do Brna a okolí, sněhu hafo, ale dnes už jen s.a.ka. 🙂
Tak tedy děvčata, houbový bujón neznám, ale odpoledne jedu do Billy za pakupkami, tak se zkusím podívat a mlíčkovou polívčičku zkusím. Ale bez té brokovnice, zkusím si tam nahrubo strouhnout mrkef. A ještě byste mi mohly prozradit, co budete vařit o víkendu. Nějak mi dochází inspirace.
U nás bude v sobotu králík cibulář, mladýmu upeču biskupský chlebíček ze sojové mouky a v neděli fakt ještě nevím, ale asi nějaký kuře. Mám tam jedno zmrzlý a tak musím najít nějakou netradiční úpravu.
Minule jsem překvapila Decka tzv . Bratislavskym pleckem. Trosku mrkvicky, hrásku a malinke kousky steril okurek. Na paprice a zakysanou
Já budu dělat rybu.Mám tu spoustu citronů a ryba je snese.Já pak miluji ty zkaramelizované upečené kyselé s hořký ocáskem…už teď slintám ?
Tahle větev ryby neee, takže to je těžké , Hriby taky neee….pro každé z děti ( ještě manželova dcera ) bych mohla vařit úplně jiná jídla . Nemcouri nemají rádi vepřové , to raději pečené vykostene krutí stehno , než vepřo ( knedlo zelo ). Takže když jsme výjimečně všichni , skoncime u hovězího , kureciho . Já jsem musela být asi v minulém životě nějaký Jihočech , rybářské děcko . Vidím rybu a sup s ni do košíku . Ooooo, jak chudák manžel trpěl , ryby byly pro nej XXX ( Jezismarja , nekupuj to, bude ti špatne ??)
V sobotu určitě uzené s br. knedlíkem a zelím. Uzené domácí, tak se mi ho nechce patlat dovnitř knedlíků, nechám ho jako plátek. No, ale uvidím, co strávníci, ti žebrají o plněné. A v neděli ještě nevím, něco vyhrabu v mrazáku, asi zase nějakého králíka.
Ja bych taky ráda vyhrabala králíka z mrazáku jenže mi ho tam nikdo nedal tak vocaď hrabu alespoň ty ryby .?
Tak si to vyměňme, já bych občas taky ráda hrábla pro nějakou rybku, ale nevím proč, skočí do ruky ten karlík, potfora jedna divoká! S vodníma živočichama jsem odkázaná na obchody. Zeť sice taky rybaří, ale málo. 🙁
59 – Tak u nás budou zítra palačinky s citronovým džemem, doufám že
mě nezklame, ještě jsem ho neochutala, poleji trochou čoko a jestli budu
hodná i trohu šlehačky. Polévka nevím, snad zeleninová. V sobotu
jedeme za kamarádama /podle počasí/ na chatu, tam tam jenom špekáčky
a co kdo donese. V neděli řízky s bramorem. Dnes jsem koupila libovou
krku a mám ji naloženou. Tak nic ohromujícího a zvláštního.
Palačinky s citronovým krémem, nebo džemem – pohádka, měli jsme je v pondělí a budou asi zítra, nebo jako zákusek v neděli, vlastně hodně často, dokud budu mít ten krém. 🙂
Jak snadno člověk propadne návykovým látkám, že? 🙂
Nemůžu si pomoct, o tom krému se mi i zdá, kdyby nebylo tak pozdš, šla bych si líznout 🙂
Tak děkuju, všechno zní bezva. Karlika nemaje, je to jasný. Palačinky jsou výborné, ale tak po obědě, ryba byla nedávno… Tak mě při probírce zásob napadla roštěná na houbách rýží a v neděli se uvidí.
No, fajn, roštěnka na Bramboračce ještě není, šup sem s ní.
Nakonec bude roštěná až v neděli, v sobotu nevařím, zapomněla jsem, že mám kurz akvareloveho malování. V neděli uvařím a pošlu.
Juchu! V neděli budou roštěnky – na houbách!
Moje nejoblíbenější jídlo s rýží a meruňkovým kompotem.
Doufám, že ne na jednom talíři :-O
Karlika urvala Ivana ?
Ach jo. Já sem snad nebudu nakukovat. Po tom blafu k obědu takové chutě.
Mlíkovou polévku teda nee, ale králíka a ostatní co je na přetřesu jojo. Jenže zlatej kriminál oproti této kuchyni. Tam když nedostanou ovoce tak je revoluce a lezou po mřížích. Tady vyhlásí jídlo a všichni propadají děsu.
Málem jsem sežrala paní u stolu její talíř buchticek se šodó. Normálně jsem ho chtěla ukrást.
Jak dlouho tam budeš?
Asi dlouho. Nevim.
U nás bude sulc,mám na mrazáku 4 nožičky a 1 koleno,tak se těšíme.JInak dnes jsem dělala,co jsem radila Boy se slepicí,ale s vepřovým.Pórek,kapustičky.trochu slaniny a nevím,co mně to popadlo,sušené meruňky,podusit,zarestovat s trochou mouky,přidat vývar (kuřecí kostka),po krátkém podušení přidat trochu zakysanky a scedit,z toho je omáčka,dát do pekáčku,přikrýt listovým těstem a 30-40min péci.Moc mi to chutná,manžel-stará konzerva,má karbanátky s bramborem.
Ten sulc bych si taky dala. Budu muset koupit suroviny a udělat ho. Problém je v tom, že jsme na něj jen dva, spíš jeden a půl, protože já ho moc nesmím, nedělá mi dobře. No, koleno a minimálně tři nožičky, to je sulcu moc, v mrazáku na něj zapomeneme a pak končí u slepiček. Ty by si pak sedinky roztrhly jak nesou.
Tak na PŽ jsou koule s kapustama. Nechci jmenovat, ale mrkněte na koment. (modří vědí 🙂 )
To se divím, ona nám snad ještě fandí….
Jestli je to tak, jak to vidíme, tak fér hra těší…
Nebuď optimistka….