(612) Zelenobílá večeře

Těstoviny
košťáloviny (brokolice, pár listů kapusty)
2 – 3 stroužky česneku
kousek másla
dobrý sýr s modrou plísní
čerstvě mletý pepř
komu třeba, tomu sůl
Dáme vařit těstoviny.
Na rozehřáté máslo vhodíme plátky česneku a jakmile se rozvoní, přihodíme malé růžičky z brokolice a na nudličky pokrájenou kapustu a zlehka dusíme. Jen tak, aby zůstala zelenina pěkně zelená a tak akorát křupavá.
Děrovanou naběračkou přeházíme těstoviny k zelenině.
Není třeba moc odkapávat – vznikne sosíček.
Párkrát nad jídlem otočíme pepřomlýnkem, promícháme a nandaváme. Posypeme strouhaným sýrem. Nám k tomu nejvíc pasuje kvalitní a dobře zralá Niva, Roquefortu se meze nekladou… Ale sypejte čímkoli.
Jo, nevylévejte vodu od těstovin, bude se vařit polévka z košťálu použité brokolice.

Recept poslala: BOYE

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (612) Zelenobílá večeře

  1. jarybarka napsal:

    Těstoviny s nivou!Veliká ňamka.Lehká večeře co tě neuspi hned při znělce zpráv.

    • Jana Macůrková napsal:

      Asi jsem divná, ale mne uspí televize po jakénmkoliv jídle. Na mne působí telka lépe než narkóza. Jestli ono to nebude kvalitou pořadů….jakýsi pud sebezáchovy…

      • Jiřina napsal:

        Já taky usnu kdykoliv a kdekoliv, ale u televize zaručeně. Co se programu týká je mi jedno zda to jsou hororové zprávy, napínavý film, nebo pohádka. Neusnu nikdy u Švejka, nebo u Anděla na horách a ještě u Madisonských mostů. 🙂

        • Jana Macůrková napsal:

          Madisonské mosty jsem šíleně obrečela, Anděl na horách už moje parketa není, dávají ho strašně často, a Švejka mám v příbuzenstvu – nevím, zda jsi viděla film Velká cesta – tam je zmínka o postavě Franty Strašlipky, který posloužil jako jedna z předloh pro postavu Švejka. A to byl bratr mého dědečka – za svobodna jsem byla Strašlipková.

          • Jiřina napsal:

            Madisonské mosty jsem viděla několikrát, nenechám si ho ujít na jakémkoliv programu. Perfektní herecké obsazení, hotový koncert a pokaždé brečím. Mám i knihu i pokračování „V prachu cest“, škoda že to nebylo zfilmováno. Obě knihy nádherné.
            Film Velká cesta jsem neviděla, kdyby ho někdy dávali, tak se podívám. Tvoje vtipné poznámky – holt geny se nezapřou. 🙂

  2. lakysa22 napsal:

    Niva!! Kdykoli, kdekoli, v čemkoli a v množství více, než dostačujícím!!
    Když jsem nemohla zelené (hurá! Teď už můžu), tak těstoviny s nivou a smetanou, niva v selské omeletě, s rohlíkem…..teda pokud se k tomu nedorval pes.

  3. Vera M. napsal:

    Opět recept pro jednoho, super nápad, všechno dobre, jen co sním tu mísu br.salátu, kterou jsem si (cvok) vyrobila, tak začnu jist dobroty z Bramboračky. To mě tak několikrát za rok popadne a jdu do br. salátu. A pak počítám pneu.

    • lakysa22 napsal:

      Budeš-li mít takové přebytky, půjčím Ti hafana. Včera jsem dostala chuť na pařížský salát – taky tak jednou za rok- koupila jsem, ochutnala, a byl opravdu moc dobrý. Nachystala jsem si na talířek, rohlík k tomu a šla jsem si ještě pro čaj. Netrvalo mi to ani minutu – po návratu koukám, talířek úplně čistý, rohlík na svém místě – ohlídnu se po psovi….jen černý blesk mizející pod stolem. Čekala jsem, že mu bude špatně, nebo střevní potíže, houby – vůbec nic tomu žroutovi není. A jdyž jsem si stěžovala synovi, tak se smál, že je to jediný chlap z rodiny, co po sobě i talíř umyje.
      Tak když budeš potřebovat, asi to k sobě nebudeme mít daleko, stačí písnout.?

      • Vera M. napsal:

        Kupujes saláty v tom bufiku u Radnice? Tam jsem chodila už jako malá holčička, protože jsem chodila na “jazykovku”- červenou skolu a posléze Matiční. Mají tam ty saláty denodenně čerstvé a ten Tyrolský! Ostatní holky, které to neznáte, nemůžete znát, prostě takový bývalý “mléčný bar”, kde jsou stále čerstvé zákusky, saláty, chlebíčky a i chleby (i ty obyčejné s vařeným vajíčkem). Je takový do rohu a za tím rohem teplý bufet s několika jidly (slaná, sladká). Nechodím tam často, ale pokaždé to stojí za to.

  4. kveta.batkova napsal:

    U nás dnes podobný oběd, také těstoviny a omáčka sýrová doplněná trochou špenátu a česneku a vše posypané sýrem. Příště zkusím s tou brokolicí.

  5. Jiřina napsal:

    Toto jídlo by mi chutnalo, sýr s modrou plísní u nás letí, brokolice a těstoviny taky. A je to rychlé, žádné dlouhé vaření. A brokolici mám úplně nejraději syrovou, tak vždy pro jistotu kupuji dva kusy.

    • BOYE napsal:

      Nevim, proč mě syrová nikdy nenapadla! 🙂 Syrového květáku sníme spousty. Prvně jsem to zkusila v r.1980 – pojídal ho Robert Redford v Brubakerovi (a zapíjel Coca-Colou z plechovky – to máte k těm Madisonským mostům 🙂 )
      No, vidíš, Jiřinko. Pořád píšeš, že se tady učíš a najednou je učitelka z tebe 🙂 Musím to při první příležitosti zkusit.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..