Linecké těsto (na celý plech asi ¾ kg)
receptů na něj je tu několik
já používám Linecké těsto v prášku – Kaufland.
Marmeláda podle chuti
Linecké těsto zaděláme a necháme chvíli ztuhnout v ledničce. Rozdělíme si ho napůl, z jedné poloviny krájíme tenké (asi ½ cm silné) plátky, které rozložíme na celý plech. Rukama jednotlivé plátky spojíme v jeden.
Druhou polovinu těsta rozválíme a vykrajujeme tvary jako na vánoční cukroví. Pokládáme si je na prkénko až jich máme docela hodně. Na těsto na plechu naneseme slabší vrstvu marmelády (já použila borůvkovou) a na marmeládu pokládáme jednotlivé vykrájené tvary. Když je máte dopředu připravené, jde to hodně rychle.
Měla jsem strach, že vykrájené tvary se při pečení budou propadat do vrstvy marmelády, ale je to v pohodě, dá se říci, že na ní plavou.
Zdá se to pracné, ale je to rychlejší než dělat „provázky“ a křížit je na těstě.
A děti určitě ocení, když je k vykrajování a zdobení pustíte.
Dneska si s jídlem hrála: Jana Macůrková
Helemese, hezkýýý! Připomíná mi to babiččiny ubrusy. Když to položíš na stůl v celku, koláč – koláž zůstává i když si žravci ukrajují. Když plánuješ servis na talířky, dáš kytky do řádek…
No to jsou nápady?vypadá že ho bude škoda krájet
To byl okamžitý nápad, měli jsme chuť na něco dobrého a potřebovala jse zároveň spotřebovat zbytky marmelády. Ale je to dobrý nápad, pokaždé může být jiný, podle toho jaká použiješ vykrajovátka.
Je to moc pěkné a ještě jsem to fakt nikde neviděla.Skvělý nápad.
Občas mívám trhlé nápady….a ještě raději je hned realizuji..
Taky jsem kdysi upekla…kluci si přivedli kamarády, a než jsem stačila nakrájet, z poloviny oloupali vršek. Ale snědlo se to celé. Teď čekám na opraváře, až vynese rozsudek nad troubou, a pak bych zase mohla…borůvkovou mám, a višňová taky není k zahození.?
Ale Jani, máš to hezčí, než já, tenkrát jsem dala jen kytky.
Krásný koláč, opravdu je škoda ho krájet. Výborný nápad. 🙂 🙂 🙂