(615) Pečená zelenina

1 lilek
1-2 malé cukety
3 větší žampiony
3 červené cibule
3 rajčata
kousek máslové dýně
Omáčka :
1 cibule nadrobno
1 stroužek česneku
1 plechovka loupaných krájených rajčat
bazalka,sůl, pepř
4 plátky anglické slaniny
1 červenou a 1 žlutou papriku
olej.

Přesto, že je dost ingrediencí postup je jednoduchý. Zeleninu a žampiony nakrájet na tenké plátky.Trochu solit a opepřit. Necháme chvilku odpočinout a mezi tím si připravíme omáčku. Na oleji osmahneme cibulku a česnek, přidáme rajčata z plechovky, bazalku a nadrobno pokrájené papriky a trochu podusíme. Není třeba dusit dlouho.
Do omáčky  vyskládáme zeleninu, ještě osolíme, poklademe anglickou slaninou a pečeme na 180-200°  45 min.
Každý si samozřejmě použije zeleninu, co má rád, vtip je v pestrosti  chutí a barev.

Recept poslala: Jarybarka

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (615) Pečená zelenina

  1. Jana Macůrková napsal:

    To je už na pondělí, od úterý zase úřaduje Haderach.

  2. blahovka.h napsal:

    Tak tohle bych také mohla, seděla bych u toho dokud by v pánvi něco bylo. Ale počkám s tím až budu mít v létě zeleninu ze zahrádky. Před týdnem jsem dostala chuť na zapečenou zeleninu, koupila jsem cuketu, lilek, brokolici, papriku, ale snad jen ta paprika měla normální chuť. Takže vydržím a pak toho udělám pekáč.

  3. Vera M. napsal:

    Super jídélko ?. Prosím, dejte sem někdo ještě nějaký zázračný recept z lilku ?. Já ať s nim provedu, co provedu, Nikdy to není “ono”. Lilek neumím a tím áadem mi nechutná. S udivem koukám na šéfkuchaře, kterak jej všelijak upravují a pak si pochutnávají. Mně z lilku vyleze vždy nechutná guma, která kdyby v pokrmu nebyla, tak by se nic nestalo, dokonce by byl bez něj lepší. No neumím.

  4. Ivana P. napsal:

    Pečenou zeleninu mohu v gigantickém množství :o)

  5. lakysa22 napsal:

    Já se teď zeleninou přecpávám, skoro čtyři roky jsem mohla jen kořenovou, tak teď zblajznu všechno, co jde, vzala jsem na milost i zelené fazolky, které do té doby neeeee…
    Tak sem se vším zeleným!!

  6. jarybarka napsal:

    Opět se přiznám že jde o převzatý recept jen jsem ho vylepšila o máslovou dýni a žampiony.Měla jsem tu zeleninu jako přílohu k masu ale samotná jde taky.

  7. a.rena napsal:

    Úžasné, už se těším na léto, kdy obejdu zahradu a tam vytáhnu, tu utrhnu, tady přeberu. V zimě sice zeleninu taky jo, ale ta chuť nic moc. Zatím chuť jistí hokaido a máslová dýně, těch je ještě plný sklep, ale musím spotřebovávat co nejvíc, protože kvalita klesá. Ještě že jsou slepice, které rády pomůžou s konzumací. Takže dnes večer bude pečená máslová.

  8. BOYE napsal:

    Lilek většinou nakrájim na cca centimetrová kolečka (ne tenčí), nahážu do mísy, posolim a nechám trochu vypotit. Vykapanou vodu vyliju, zakápnu olejem, přidám utřený česnek, trošku hladké mouky, pořádně rukama promíchám, aby se všechno obalilo a griluju (nejčastěji na pánvi, jako 59). Druhá oblíbená verze: Lilek podélně rozpůlím, vydlabu semeník. Vydlabané „lodě“ i hmotu posolim, nechám vypotit. Drť vyždímu, loďky vytřu ubrouskem. Na zpěněné cibuli podusím drť, nadrobno nakrájenou papriku a rajčata (stačí chvilička). Osolim, okořenim – záleží na momentální chuti, rozhodně česnek to snese vždycky. Může to zůstat tak, nebo doplnit o vajíčko, nebo slaninu, klobásu, zbytek masa, sýr (nejlépe bílý slaný, nebo modrý). Loďky směsí naplním a naskládám do pekáčku s kapkou oleje. Peču, dokud lilek nezměkne a nezačne vonět. Samozřejmě lze povrch pokrýt plátky slaniny, posypat sýrem, nebo udělat bylinkovo strouhankovou krustu. Prostě milion variací… Podávám s brambory, brkaší, ale i s rýží, případně čočkou.
    Třetí, poměrně častou úpravou, je základ omáček na těstoviny. Protože se jedná o botanického bratrance paprik i rajčat, velmi si s nimi rozumí i v hrnci a je-li třeba nakrmit regiment je to báječná levná vycpávka pro pravé (i levé) italské a řecké recepty.

  9. Jiřina napsal:

    Zeleninka vypadá krásně, dala bych si hned. Také doma zeleninu dělám, ale musím říct, že za hodinu mám hlad a letím do lednice pro něco na zub. Nejraději něco masitého.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..