(629) Hovězí na divoko

1 kg   hovězí loupané plece
20 dkg dobrého špeku
2 velké cibule
zeleninu  kořenovou  – naloženou na kyselo  –  0,5 l sklenici
smetanu  — 1 x kysanou a 1 x sladkou na vaření
sůl, pepř, koření na divočinu
olej nebo máslo  – na osmahnutí cibule
V papiňáku si rozškvařím špek, přidám trochu oleje nebo másla a cibuli osmahnu do sklovita.Maso osolené, opepřené a potřené kořením na divoko opeču ze všech stran. Přidám sklenici zeleniny i s nálevem, ještě trochu vývaru na podlití  a zavřu hrnec. Dusím asi 45 min. — zkusím maso, když  je hotové tak maso vyndám a nechám  “ zatáhnout “ aby se lépe krájelo.
Omáčku dochutím smetanou – obojí – a podle chuti přidám i koření.  Zeleninu lze rozmixovat nebo nechat v kouscích, to podle vašeho  gusta.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Recept nám poslala: Helenka Vojtová

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

49 komentářů: (629) Hovězí na divoko

  1. raduna.ha napsal:

    Mňam. Taková dobrota. A u nás dnes jen fazolový guláš.

  2. lakysa22 napsal:

    To hovězí taky dělám,chutná, jen zeleninu nedávám naloženou, nenapadlo mě to. Jenže taková dobrota si zaslouží domácí knedlík, že bych si udělala hrnečkový?
    Teď mám v troubě ten Květin tvarohový s višňovým džemem. A tolik dobrot najednou by mě mohlo rozmazlit.?

  3. hrabeboto napsal:

    Tento způsob úpravy hovězího ,zdá se velmi lákavým. U nás králík na houbách se smetanovou omáčkou.

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    U nás v poledne tortilly a večer bramborový placky, pořád mi není dobře 🙁

  5. Jiřina napsal:

    Jak čtu tu dnešní dobrotu, tak nestačím polykat sliny. Opravdu bych si dala hned i s koupeným knedlíkem. U nás špenát s bramborem a pečené kuřecí stehýnko.

    • Nella napsal:

      Přiznám se že naložená zelenina mně taky nenapadla, ale proc ne? A taky se pochlubím, u nás dnes šoulet s uzenym?

      • Jana Macůrková napsal:

        Koukej vyfotit a poslat i receptem!!!

        • Nella napsal:

          S tím focením to je u mně problém, ale zkusím se zeptat ratolestí, až se tady nějaká ukáže, jak na to a uvidím jestli to pochopím nebo ne. Já a technika si moc nerozumíme. Zvládnu základy na počítači a tím končím. A s tím šouletem to byla docela náhoda. Sice vařím už mnoho let, ale přiznám se že kroupy jsem nikdy nezkoušela. No ale teď se sešly dvě náhody. Jednak jsem pekla svatomartinskou husu v lednu, protože sice husa v mrazáku byla, ale Martin (syn) byl v USA a nechtěla jsem to dělat bez něj. No a druhý den po huse jsme si dali vánočního kubu (opět stylově v lednu) a jelikož byly kroupy a zbyly nějaké kousky husy, vzpomněli jsme si že existuje jídlo kde se tyto dvě ingredience dají spojit a tak se i stalo. Zachutnalo nám to velice a tak jsme si teď dali repete, ale husy nemaje, nahradili jsme ji uzeným. Musím říct že to nebylo špatné, ale s husou to bylo lepší. Příště zkusím s kačením masíčkem. A recept určitě pošlu. Člověk se zacyklí občas v nějakých jídlech, která vaří celkem často a na jiné díky tomu zapomíná, nebo jej ani nenapadne zkusit. A proto se mi líbí tady, je tu spousta výborných receptů a i té inspirace. Jen dnes co se tu toho sešlo, radost číst 🙂

      • raduna.ha napsal:

        Šoulet jsem ještě nikdy nejedla, ani nevařila. Ráda se
        přiučím.

    • a.rena napsal:

      Janě jsem nedávno posílala recept na „manželstvo“ – kroupy s fazolemi a špekem nebo škvarkama.

  6. jarybarka napsal:

    Já jen pečené kuře a pařenou zeleninu (stále nejím přílohy)s tatarkou.Hokaido mrkev celer cuketa.Možná to nevypadá moc lákavé ale chutnalo.?

  7. kvetula.v napsal:

    U nás karbanátky s brokolicí a batátové hranolky (posílám Haderach). Ještě tam stydnou řepánky. Došel mák, tak jsem zkusila řepu smíchat se strouhaným perníkem a jsem zvědavá. 🙂

  8. Katyp50 napsal:

    Tak u nás dnes španělská ptíca s rýží a předskokan zelňačka se zbytky uzeného. Zbude mi na příští týden dost. Jak já si na té polévce pochutnala!

  9. Devětapadesátka napsal:

    U nás grilované ražniči že stehenních kuřecích řízků, naložené od včera do bylinek. K tomu pečené brambory, tzatziky, ledový salát, zakysanka.

  10. BOYE napsal:

    My dlooouho spaly, pak dlooouho a opulentně snídaly, tak u nás až večeře. Určitě bude na bázi kuřecích jater, neb budu dělat paštiku školní a tak při jednom… Rozhodně k tomu bude salát z čínskýho zelí, neb ten už se uležává 🙂

  11. a.rena napsal:

    Abych nezůstala pozadu, tak u nás bryndzové halušky a na zítra chystám králíka na houbách se smetanovo-hořčičnou omáčkou. A protože jsou končiny (=masopust, fašank), tak dnes ke kafi smažené suky z překládaného těsta a zítra koblihy nebo milosti. 😀

    • BOYE napsal:

      Dostalas mě! Já úplně zapomněla, že mám zítra na starosti naší uliční zastávku maškaráků. Musim připravit na trávník stůl a něco upéct. Tak mi právě začala šichta… A Vejce neklepat, ale foukat, cibulový šlupky sbírat, pár bílých vajec začít shánět. No, moje vysedávání na Bramboračce bude mít trhliny… Hokykluci, Velikonoce se blíží!

  12. kveta.batkova napsal:

    U nás dnes byly kuřecí stehenní přírodní řízky na adžice a br. kaše. K večeři hlívová dršťkovka (už zase).

    • Jiřina napsal:

      Co je to „adžika“, nikdy jsem to slovo neslyšela.

      • Katyp50 napsal:

        Směs velmi voňavých bylin, vozila jsem si je z gruzie.

      • IvaC napsal:

        Dá se koupit u Salvatora,nebo v jiném e-shopu.

      • BOYE napsal:

        Tak právě kvůli Adžice sem dneska ještě jdu (a dávám si pauzu).
        Před chvílí jsem s ní udělala dost nemilou zkušenost. Vlastně nikdy nekupuju směsi koření. Mám tu něco indického, ale i to ne z krámu. Prostě mě baví míchat a čekat, jak to dopadne…
        Adžika je pro mě pasta gruzínské národnosti, kterou kupuju v ruských obchodech. Je výborná, výbušná, nadupaná, skvělá. Došla. Nu což, sáhla jsem po tom pytlíku, který nese stejný název a vyrábí to Avok.do. A pěkně jsem si naběhla. Před chvílí jsem tím „dochucovala“ pomazánku z masa. Je to tupý, bez nápadu, průmyslové chuti a kdyby se dalo napsat vůně, mělo by to alespoň jeden klad. S adžikou, tak jak jsem ji poznala já, to nemá nic společnýho. Pomazánku jsem resuscitovala po A zbytkem abecedy, jen od X doma nic nemáme, tak jsem tam, Xakru, dorazila Zázvor… Z původních cca pětadvaceti deka se to rozbobtnalo na přespůlkilo, s masovkou už to má jen homeopatickou příbuznost, ale jíst se to dá. Zbytek toho zázraku ze sáčku jsem nasypala k myší díře místo kumatoxu. Jestli mě někdo udá, mám na krku ochranáře… Chuderky myše. Budou blinkat a pak potáhnou jinam, nebo chcípnou hlady, než se postaví na nohy. Nikdy více! Neboli BREKEKE!

  13. Katyp50 napsal:

    Hmmmmm to věřím že toto koření s opravdovou adžikou má společný jen název. Já si vozila i samostatně chmeli suneli z gruzie a to se nedá s ničím zde pořízeným srovnávat.

  14. Jiřina napsal:

    Pro „Nellu“ a „Květu“ – děvčata děkuji, jak pojedu do Brna mrknu na Nám.Svobody a dám vědět, zkusím, už pro ten krásný název – adžika. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..