1/2 l mléka
2 dcl vody
250 g kukuřičné hrubé mouky
cibulka
sádlo
uzené maso
Když jsem hledala recept na polentu, tak jsem našla nejrůznější recepty, které se lišily pouze v jediném – konzistenci. Od úplně tekuté kukuřičné kaše až po opečené placky z odpalovaného kukuřičného těsta. Já jsem zvolila něco uprostřed, konzistence kaše bramborové.
Vodu, mléko a sůl přivedeme k varu a pomalu přisypáváme kukuřičnou mouku a za stálého míchání uvaříme kaši požadované hustoty. Podáváme s cibulkou, a masem jakéhokoliv druhu. Maso vařené nebo pečené. Maso není podmínkou, proto jsem
recept zařadila mezi bezmasá jídla.
Recept vyzkoušela: Jana Macůrková a ochutnal Pavlínka.
Polentu já rád, nejlíp s nějakým ragú s omajdou. Zkoušela jsem ji již několik krát, výsledek sice jedlý, ale ještě ne zcela uspokojivý (pro mne). Takže díky za připomenutí, zase někdy zkusím ?
Jak to běží vedle kukuřice nic pro mě. Kukuruzu nejím prakticky v žádné podobě. V posledních letech mám pocit že jí cpou úplně do všeho. Jediná výjimka jsou maličké nakládané kukuřičky v octě. Těch jsme se kdysi nakradli dost a dost. Ty můžu.
No vidíš. A ja kukuřici miluju a tyhle jediný nemůžu, chutově mi připomínají červenou řepu. To jsou paradoxy 🙂
Já taky kuku nee. Jenom ty maličké zavařené a přidávám
do skleniček kousky feferonky. Ale vzpomínám, že jako děti
jsme chodily na „panské“ pro klásky polozrálé a opékaly si
je nad ohněm. A ohlodaly jsme jako myšiska. Před časem
jsme je zkoušeli opékat na grilu, ale už to nebylo ono.
Asi to dětství věčně hladové. 🙂 🙂
Víkendový ochutnávač hlásí, že to bylo jedlé (na fotce má porce). Tato verze polenty se chovala na talíři jako hustší bramborová kaše…
Pro Pavlinku: mně se taky zdá ( a asi oprávněně), že moje skladba slov by měla být jinak poskládána – jinak teda na svém trvám ???, i když někdy mlčeti zlato (to známe všichni).
Před dávnými časy jsme si vozili kukuřičnou krupici ze Slovenska, než jsme objevili že i u nás se dá sehnat v superhyper v oddělení bio výživy. Vařila jsem ji v konzistenci kašovité ve vývaru. Když v zeleninovém, mastila se máslem a hojně sypala strouhaným sýrem a když v masovém, mastila se vyškvařenou slaninkou. Patřila mezi rychlá bezmasá jídla. Mužskýmu nechutná, ale asi ji zas někdy udělám alespoň sama pro sebe, nebo mu zkusím podsunout opečenou placku, křupavé má rád 🙂
Já to jednou zkusila ale nejelo mi to.Asi moc hustá konzistence.tak jsem to ještě zahustila a nakrájela na kostičky a zkusila napíchnout na háček.Ani rybám to moc nejelo a to kuku rády.?
Na talíři vypadá polenta pěkně a s masíčkem a s cibulkou to může být dobré. Nikdy se v naší rodině nevařila, tak ji ani neznám, ale jistě stojí za vyzkoušení.
My přidávali polentu do br.knedliku, mají pak krásnou barvu
Taky jsem ji ještě nevařila, chtěla jsem polentu někdy vyzkoušet, v rámci bezlepkové diety a tento recept se mi zdá celkem jednoduchý.