(630) Polenta

1/2 l mléka
2 dcl vody
250 g kukuřičné hrubé mouky

cibulka
sádlo
uzené maso
Když jsem hledala recept na polentu, tak jsem našla nejrůznější recepty, které se lišily pouze v jediném – konzistenci. Od úplně tekuté kukuřičné kaše až po opečené placky z odpalovaného kukuřičného těsta. Já jsem zvolila něco uprostřed, konzistence kaše bramborové.

Vodu, mléko a sůl přivedeme k varu a pomalu přisypáváme kukuřičnou mouku a za stálého míchání uvaříme kaši požadované hustoty. Podáváme s cibulkou, a masem jakéhokoliv druhu. Maso vařené nebo pečené. Maso není podmínkou, proto jsem
recept zařadila mezi bezmasá jídla.

Recept vyzkoušela: Jana Macůrková a ochutnal Pavlínka.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (630) Polenta

  1. henriet13 napsal:

    Polentu já rád, nejlíp s nějakým ragú s omajdou. Zkoušela jsem ji již několik krát, výsledek sice jedlý, ale ještě ne zcela uspokojivý (pro mne). Takže díky za připomenutí, zase někdy zkusím ?

  2. Katyp50 napsal:

    Jak to běží vedle kukuřice nic pro mě. Kukuruzu nejím prakticky v žádné podobě. V posledních letech mám pocit že jí cpou úplně do všeho. Jediná výjimka jsou maličké nakládané kukuřičky v octě. Těch jsme se kdysi nakradli dost a dost. Ty můžu.

  3. Pavlínka napsal:

    Víkendový ochutnávač hlásí, že to bylo jedlé (na fotce má porce). Tato verze polenty se chovala na talíři jako hustší bramborová kaše…

  4. Vera M. napsal:

    Pro Pavlinku: mně se taky zdá ( a asi oprávněně), že moje skladba slov by měla být jinak poskládána – jinak teda na svém trvám ???, i když někdy mlčeti zlato (to známe všichni).

  5. kvetula.v napsal:

    Před dávnými časy jsme si vozili kukuřičnou krupici ze Slovenska, než jsme objevili že i u nás se dá sehnat v superhyper v oddělení bio výživy. Vařila jsem ji v konzistenci kašovité ve vývaru. Když v zeleninovém, mastila se máslem a hojně sypala strouhaným sýrem a když v masovém, mastila se vyškvařenou slaninkou. Patřila mezi rychlá bezmasá jídla. Mužskýmu nechutná, ale asi ji zas někdy udělám alespoň sama pro sebe, nebo mu zkusím podsunout opečenou placku, křupavé má rád 🙂

  6. jarybarka napsal:

    Já to jednou zkusila ale nejelo mi to.Asi moc hustá konzistence.tak jsem to ještě zahustila a nakrájela na kostičky a zkusila napíchnout na háček.Ani rybám to moc nejelo a to kuku rády.?

  7. Jiřina napsal:

    Na talíři vypadá polenta pěkně a s masíčkem a s cibulkou to může být dobré. Nikdy se v naší rodině nevařila, tak ji ani neznám, ale jistě stojí za vyzkoušení.

  8. Ivana P. napsal:

    My přidávali polentu do br.knedliku, mají pak krásnou barvu

  9. Jarka Březinová napsal:

    Taky jsem ji ještě nevařila, chtěla jsem polentu někdy vyzkoušet, v rámci bezlepkové diety a tento recept se mi zdá celkem jednoduchý.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..