1 králík
2 velké cibule (nakrájené hodně najemno)
5 stroužků česneku ( na plátky)
50 ml oleje
2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice
1/2 lžičky pepře
2 lžičky soli
2 lžičky sladké papriky
1 lžíce hladké mouky nebo Solamylu na zahuštění omáčky.
Králíka naporcujeme. Všechny ingredience smícháme, solí nešetřete, já dala přesně ty dvě lžičky a ve finále to bylo málo.
Králíka pěkně pomatláme směsí ingrediencí a necháme nejméně 1 den uležet v chladu.
Podlijeme opatrně vodou, tak aby jsme nespláchli směs a upečeme cca 2,5 hodiny do měkka.
Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem, ale mohou být i brambory.
Pozn: pokud na talíři nevidíte maso, potom vězte, že je tam schovaná pod kořenící směsí zadní noha králíka.
Recept na tento týden našla a vyzkoušela: Jana Macůrková
Víkendový ochutnávač si naslinil do klávesnice notebooku a tak komentuje z mobilu 🙁 Hodnoceni dnešní krmě je „SD“ tedy Sakra Dobrý 🙂 Hnidopišská Pidivýtka na (ne)slanost soosu 😛
Já přijela po včerejší oslavě kamarádky 60 domu a už tam bublá polévka, ale holky: hovězí na divoko, králík, kdo to má vydržet? Mám takový hlad!! A ty knedliky!! Polykám naprázdno a co dal? Asi nic … pro jednoho vařit je fakt peklo ?♀️
To je jako vařit pro dva akorát to jíš sama dva dny za sebou.Alespoň nemusíš vařit každý den.A na menší porce stačí pořídit menší hrnce ?. To je moje zkušenost.?
No víš co, určitě víš ???. Že to je takové vaření na prd. Takže si dám zajít chuť a navařím, až tu bude plno ❤️❤️❤️❤️❤️❤️?❤️❤️❤️❤️❤️
Karlik vypadá dobře, já, jak se znám, bych do sosu nakonec vrazila kus studeného másla a víc než knedl by mi k tomu štymovaly dobré těstoviny.
Tak nevím, ale těstoviny si k tomuhle králíčkovi nějak neumím ani představit. A studené máslo? Breeeee
Studené máslo dávám vždycky nakonec, zjemní chuť a zahustí šťávu. Nechá se jen rozpustit, už se nesmí vařit.
Předběhla jsi mě.
Nojo, já jsem máslová. Na jídlo, na vaření,
na smažení(přepuštěné)…
Až mi pomine dieta první co si dám bude kvasový nebo podmáslový chléb tlustě namazaný máslem ze sýrárny a navrch čerstvé bylinky. Máslíčko já mám moc ráda.
Také jsem máslová, používám téměř na všechno, něco střídám sádlem.
Sádlo nemůžu, stačí mi ho cítit a je zle. Stejně jako vařené vepřové. Včera manžel dělal tlačenku a musel všechno vařit ve venkovní kuchyni ?
Mně taky….opravdu to vylepší chuť..
Další skvělý způsob úpravy králíka. 100 bodou.
Taky se mi to líbí – králík stokrát jinak. Píšu si a bude. U nás dnes na houbách, špeku a se smetanovo hořčičnou omáčkou. K tomu pečené brambory a olizovali jsme se až za ušima.
A teď něco mimo recept – poděkování Květule V. za koláč s višněmi a Bláhovce za banánovou bábovku. Za obě dobrotky jsem sklidila velké ovace. 😀
Jo a příště se chystám na Janin drobenkový koláč s jablky a už se na něj těším.
Já včera dělala buchtu, na kterou mám recept už léta. Nějak se mi do ní nechtělo, zdála se mi pracná a drahá. Ale ten výsledek stál za to. Nafoceno a až budu mít chvilku, tak pošlu Helence, aby mohla dát sem.
Květulin koláč pomalu ubývá a je opravdu dobrý…pesan sedí přede mnou a chvilkama se staví na zadní, aby zkontroloval, jestli na talířku ještě něco zbývá..
Mně se tato úprava králíka moc líbí, ta zadní nožka je krásně ukrytá pod kořenící směsí, takže se pěkně dusila. A k tomu bych podávala jen knedlu. Ani brambory, ani těstoviny.
Jsem sice bramborová, ale tady mi knedla přijde nejlepší. Jen bych si přidala víc omáčky.
A to jsem měla k večeři rohlík s máslem. 🙂
Navíc ta nožka vzala do sebe hrozně moc té chuti ( a bylo to dost ostré) a tak to nebyl králík 100x jinak, pokaždé pečený, ale něco, co jsem vařila i já poprvé. A nebylo to mastné, toho oleje je málo (já zredukovala jeho množství v té směsi na 1/3), takže i dietní.
Tak u nás byl v sobotu králík na hořčici, je to téměř bez práce, páč jsem hlídala vnoučata. Odpoledne jsem smažila koblihy a maškarádům podávala uzené. To bylo ještě v neděli s křenovkou a knedlíkem a pro velký úspěch jsem znovu smažila koblihy. Těch se tedy sespapalo za víkend kolem osmdesáti.
Válejíc se v posteli a snaží se vyhnat z těla moribundus, brouzdám po Pinterestu a tuhle úpravu králíka jsem tam objevila pod názvem králík po šumavsku, ovšem podávaný se špenátem a brknedlíkem. To bych brala, špenát mám, knedlo udělám, ale ten králík mi chybí ?. Budu muset někam na lov?
Tak z Pinterestu to nebylo, bylo to tentokrát z Mimibazaru a byl to snad jediný recept, který mne tam zaujal. A byl fakt hodně dobrej.