(648) Pučálka

100 g suchého hrachu (celého, neloupaného)
sůl, pepř, případně cukr krupice – od všeho podle chuti
2 vrchovaté lžíce másla

lze použít i:  hrách, mungo, čočka, ale i semena ředkviček, brokolice, soja, fazole, cizrna, kukuřice

 

Lze na slano jako příloha k masu nebo na sladko, s rozinkami, sušeným ovocem apod. na   mlsání.
Semena necháme 2 – 3 dny  nabobtnat a když mají semínka asi 1,5 cm dlouhé klíčky, opatrně propláchneme vodou, abychom klíčky neolámali. Na pánvi rozpustíme máslo, naklíčený hrách na něm opražíme (má být nasládlý, lehce křupavý).
Osolíme, potom přidáme pepř a kousky jakéhokoliv masa, nebo osladíme, potom přidáme rozinky a kousky sušeného ovoce i oříšky.

Recept vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (648) Pučálka

  1. lakysa22 napsal:

    Dělávala to moje babička, když jsme měli svůj hrách – nasladko. Sice bez rozinek a oříšků, ale i tak to bylo moc dobré.
    No, myslím, že si dám, je to lepší, než kupované chipsy.?

  2. jarybarka napsal:

    Někdy si dvám naklíči mungo a dávám ho pak do salátů. Taky mi chutná jen tak.Mám jeden malý fígl,aby byly klíčky silné,nechávám mungo klíčit ve tmě a přiklopené tak aby byly stlačené a vlastně musely mísu nad sebou jakoby zvedat.Každý den proplachuji vlažnou vodou,ale nenechám je ve vodě stát.

    • BOYE napsal:

      My klíčíme (nepočítaje řeřichu) nejčastěji čočku. A proplachuju nejmíň 2x denně. To mám od makrobiotiků – někdy totiž mají klíčky trochu „sklepní“ příchuť a té právě zamezuje časté proplachování. Mungo je taky bezva. A vůbec všechno. Jen mám občas problém sehnat klíčivo…
      Jo a používám na to sklenici od okurek 0,7 a povážu gázou. Brání svinstvu a hmyzům, zároveň je cedníkem… A nechávám na světle, ráda zelený 🙂

  3. raduna.ha napsal:

    Stydím. stydím. Do dnes jsem nevěděla, co to je mungo. Ale už jsem
    vygůglila. A to mám kamarádku, které doma klíčí kde co. Mě akorát
    začal klíčit česnek, který jsem měla na spotřebu. Dala jsem ho do chodby trochu vyhřívané
    ze studené komory, která začala promrzat. A už jede – potfůrka jeden. 🙂

  4. Jiřina napsal:

    Mungo máme rádi naklíčené, mně chutná jako oříšky. Mám takovou vychytávku na naklíčení: 1,5 litrovou petku na dně propíchám nožem tak 6-7 vpichů. Nasypu asi 5 lžic munga. Petku naplním vodou a postavím ji do džbánu na vodu. Průměr hrdla džbánu musí být zhruba jako průměr petky aby nepropadla, voda tak pomalu vytéká. Jak voda vyteče opět ji naliju na mungo. Kdykoliv jdu do komory mrknu na vodu, případně doplním. Postavím do komory do temna. Zhruba 2 – 3 den ochutnávám. Tak mám čerstvé klíčky kdy potřebuji. Jíme je jen tak k televizi, nebo do jakéhokoliv salátu. Na mokré vatě klíčím řeřichu, taky je dobrá na chlebu s máslem, nebo ji sypu na vařené brambory. Česnek jsem ještě neklíčila, vyhazuje klíčky sám v komoře. Kupuji ho už léta od kamaráda, jsme česnekoví, za rok sníme tak 4 kg, bez česneku a cibule vařit neumím. Horší, kdo nemůže, nebo nesmí.

    • BOYE napsal:

      Jiřinko, teď jsi mi připravila překvapení. Nikdy jsem nepočítala, kolik cibule a česneku sníme za rok my, tak jsem to zkusila. A čísla, která na mě vybafla, mi skoro vyrazila dech. I my máme cíbu i česnek rádi, ale že až tak moc, to jsem nečekala. A to ani jedno z toho třeba nenakládám a guláš, do kterého jde vždycky alespoň kilo, tak často nevařím. Pravda, nejméně jednou do měsíce vařím pro regiment vnoučat, občas návštěvám, tak to trochu naběhne… Co mě pobavilo: Cukru spotřebujeme ročně méně, než česneku. Tedy když nedostanu zavařovací záchvat. To potom samozřejmě naskočí.
      No, aspoň tu nemáme upíry…

  5. Katyp50 napsal:

    Já cibuli a česnek považuji za nejdůležitější věci v kuchyni. Cibule nesměla chybět nikde a tak spotřeba obrovská. Jen tady, co jsem v Mostě a vlastně skoro nevařím jsem už spotřebovala 2 kg. Pamatuji si na kolegyni, Slovenku (tady by člověk logicky očekával spíš kuchařku, zaměřenou na ostřejší jídla), které stačil pytlík cibule na sezonu a to na jaře ještě pár scvrklíků vyhodila. A jakmile něco jen trochu polechtalo na jazyku, už to nejedla. Cukr bílý neee, už nezavařuji, sladím medem nebo do nějakých jídel používám třtinový. Ale maso bez cibule? Nene, to ne!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..