1/2 kg bůčku
sůl
česnek v množství více než malém
Recept je na pondělí 26.2.2018.
Maso uvaříme vcelku skoro do měkka (aby se nerozpadalo) ve slané vodě. Necháme trochu vystydnout, hodně potřeme česnekem prolisovaným a smíchaným se solí a ještě navíc obložíme česnekem na plátky nakrájeným. Necháme v chladu rozležet a podáváme nakrájené na tenké plátky s chlebem, hořčicí, okurkou, jak kdo má rád.
Recept podle kamarádky Jitky z Rynoltic připravila: Jana Macůrková
Nevím, co to se Mnou udělá , ale chci to ?♀️????
Co by: Pokud tě netrápí žlučník, tak to navodí pouze libé pocity, zažene upíry a vůbec všechny, co ti pijou krev…
Dělám něco podobného. Uvařím v osolené vodě a po vystydnutí pak pomatlávám následujícím. Lžičku granulovaného česneku (nebo stroužky nalisovaného) lžíci pálivé papriky,sojovou omáčku nebo ústřicovou, na hrubo drcený barevný pepř. Omatlám a nechám uležet. Koření různě podle chuti nebo momentální dostupnosti obměňuji.
Já to dělám obdobně: ještě hodně horký (aby směs dobře nasákla) opatlávám různými kořeněnými pastami, které vytvořím z česneku, papriky, chilli, drceného pepře, prostě všeho, co je pikantní a bůčku dodá tu skvělou chuť. Nedávám sojovku nebo ústřicovou, to mi k tomu nějak nesedí, ale koření rozpatlám v černém pivu. Pak pevně zabalím do fólie a šup s tím až dozadu do lednice, aby se to nesežralo dřív, než se to odleží.
Jedna naše prateta dělala podobně.Vykostěný bůček osolila a hojně potřela česnekem.Pevně za rolovala nacpala do plechovky zavíčkovala a zavařila.
Za mě, protože mám odjakživa odpor ke všemu tučnému, brekeke ?
Tady jsi trochu mimo větev – já mám spíš problém sehnat kousek bůčku tučnějšího. Tak si kup libovější!
To je fakt,to už dneska není.Taky jsem to dělávala,uvařila v osolené vodě do měkka,za tepla udělala kapsu,do ní dala pastu z česneku,soli a drceného kmínu a celé obalila v sladké paprice.Dala v alobalu do lednice na pár dní a pak se to krájelo na tenko.Hlavně chlapům moc chutnalo.
Já bych to zas nedala vařený … pečenej s nadšením, ale tohle ne. Když opominu ten česnek – my upíři ho prostě nemůžem 🙂 🙂 🙂
Mám to stejně, klidně ho upeču (ale nejím), ale jak by se vařil, už jen kvůli tomu odéru bych prchala z kuchyně. Takže stojím za svým bre….
Odkdy si přesedlala od čarodějnic k upírům??
Já myslím, že i pečené to bude dobré…co kdyby se to uvařené, namazané tím kořením ještě na chvilku šouplo do trouby malinko zčervenat?? Nemusíte mě hned kamenovat, hen se potichoučku ptám….
Upírská čarodějnice? Čarodějnej upír? On k upírům emigroval hlavně můj žlučník 🙂 🙂 🙂
Jinak – jo. Ovařit a upéct, tak dělám koleno. Jenže já bych to musela stejně konzumovat teplý – u studenýho tučnýho mám pocit, že se mi „matlá“ po hu-ústech.
Jedinej bůček, kterej pozřu, je uzenej, čerstvě vytaženej z udírny. Ale nesmí bejt moc prorostlej a stejně si k němu dávám pořádnej kus chleba a křen.
Tfuj, ta nespisovná čeština nevypadá dobře, ale k tomu uzenýmu bůčku mi nějak nejde psát olalá, ten tučný bok opravdu, ale opravdu nejím… ?
Tak ten budeme z udírny tahat v sobotu. To zase jednou budou chuťové orgie. Vzpomenu si na tebe. Mj – co klobásky, dělali jste?
Reni, ještě ne, nějak je pořád co dělat a taky sešlosti se v zimě moc nepořádají. Chtěli jsme na velikonoce, ale jedu na tři týdny pryč a vracím se ve čtvrtek před velikonocemi, tak nevím, jak to letos všechno zorganizuji. V sobotu budu tiše závidět ?
Děláme to podobně. Bůček (kéž by byl hodně tučný) po uvaření obalit v rozmačkaném česneku , posypat grilovacím kořením ,zabalit do alobalu a nechat 3-4dny v lednici uležet. Musí toho být alespoň dvě štangle. Žádná oslava se bez toho neobejde.
Holky, holky. Co mi to děláte. Po týdnu, kdy jsem neměla vůbec chuť na maso
/já vyhlášená masařka/ a odbývala se jen – brambory s kefírem, palačinky,
fazole, vaječné řízky a max. chleba s máslem a plátkem šunky….., jsem
dostala neuvětilnou chuť na vepřové výpečky se zelím kysaným. Bohužel
budou až zítra, v Po je u nás řeznictví zavřeno.
A k receptu. Při vaření bych přidala trochu nového koření, kuličky pepře,
třeba i bob. list. A ač jsem česneková, už bych nedávala plátky, jen
rozetřený česnek a potom maso dala na chvilku zapéct jak píše Lakysa.
To je můj návod na koleno 🙂 🙂 🙂 S kořením uvařit 🙂
Bůček mě nikdy vařit nenapadlo. ( Manželovi ho na svačiny peču). Připomíná mi to ovar při zabíjačce, taky se vaří. Já , která už jako dítě jsem měla odpor ke všemu tučnému a k masu všeobecně, jsem ovar jedla, ale musel být z lednice a nakrájený úplně na tenko a posolený. Občas si ho takto dám i dnes.
U nás doma se taky nikdy bůček nevařil, jen pekl, ale nemusí to být špatné, pěkně povařit, hodně počesnekovat a chvilku dát do trouby, aby zčervenal. V obchodě se prodává česnekový bok, to bude něco podobného jak zní recept. Nikdy jsem ho sice nekoupila, ale doma udělaný, pěkně zaleželý, na tenké plátky nakrájet, myslím, že by to mohla být dobrota. Já ráda z libovějšího bůčku dělám segedín.
Bůček znám taky jen pečený, asi bych měla cuky nechat v troubě zčervenat kůrčičku, ale to by se pak možná správně s tím česnekem neproleželo.
Holky , ale pozor ! Ji některá z vás podhrdli ? To se jen vaří a jak je to výborne
Myslí se tím lalok neboli podbradek?Dřív to manžel baštil,což jsem nechápala,protože se to třáslo tukem,dnes už jeho rodiče prase nechovají a v krámě to není k sehnání a už by to ani nejedl.
Brekeke.
Bůček – lalok ???
Najdi si recept č.621 (vpravo nahoře je vyhledávání) a tam máš porcování prasátka. Bok není lalok, lalok je vepředu pod rypákem, bok je pod břichem, lépe řečeno kolem něj. Taky moravsky je to krásně řečeno „pobřušec“.
To nebyl dotaz, ale udivení 🙂
Tak to sorry, to jsem blbě pochopila.
To je v pohodě, aspoň jsem shlédla návod na vepřovku – dobrý. I nedorozumění můžou mít pozitiva :-))
Prodává se pořad v Globusu a na čerstvý chlebik štědře osoleny, opaprikovany a opepreny, pro mě mnamka . V lete jsem donesla na grilovacku a ženské , chlapi , jen se zaprasilo . Já jsem ale úplně blázniva , já jim úplně všechno ( jen ne hmyz , to určitě ne , to je Brekeke )
Podbradek – jedna velká dobrota! Pěkně osolit, opepřit, položit na chleba a nebe v hubě. Asi mě ukamenujete, ale nejlepší pro mě je čerstvě vytažený z polévky. Studený samozřejmě taky. A ještě škvarky, čerstvě vyuzený podbřušec (ten bude v sobotu), klobásky, vlastně cokoliv ze zabijačky…