600 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
150 g cukr
1 kostka droždí
3 žloutky
150 g máslo
mléko
rozinky
Z ingrediencí vypracujeme tužší těsto (asi jako na vánočku), necháme dobře vykynout, s tím, že alespoň jednou těsto propícháme a necháme kynout znova.
Z vykynutého těsta tvoříme uzly, malé bochánky, vrtule, šneky a vůbec všechny tvary, které nás napadnou. Potřeme bílkem a pečeme cca 1/2 hodiny.
Tradiční veikonoční pečivo pekla: Jana Macůrková
Vypadají velmi, velmi jedle. A to těsto Jani propícháme, nebo promícháme. 🙂
Já ho propíchávám nožem nebo vidličkou, ono jen lehce zasyčí a spadne a kyne znova.
No vidíš. To jsem nevěděla. Ale jsem v tomto oboru
začátečník, budiž mi odpuštěno.
Ještě blbá otázka: proč se to vůbec dělá? Je těsto pak nějaký vláčnější?
Těsto je vláčnější a lépe se peče, protože ty bublinky CO2, které produkuje to droždí se zmenší ale jsou všude v těstě.
Mám dotaz : tuk se tam nedává?
Jak je vidět, člověk nemá pracovat, když je mu blbě. Už jsem ti ho tam samozřejmě doplnila.
Já dělám mazance i vánočky :
750g polohrubé mouky, 150 g cukru, 150 g tuku (máslo), 3 tloutky, 3/8 l mléka,
40 g kvasnic, citronová kůra, vanilkový cukr, mandle, hrůzinky, špetku mletého hřebíčku a muškátového oříšku, sůl.
Jemnější těsto, kde je místo mléka smetana, více vajec, cukru i tuku nedělám, víc nám chutná to hutnější.
Občas jsem dělala briošky i mimo Velikonoce, letos nevím, jestli se trouba umoudří….
Saschenko , když jsi to tak krásné napsala …to už je povinnost zkusit . A samozřejmě tvarohove od Haderach , já to určitě nedám , při mem apetitu na slané slané slané , ale Decka to snad zpucuji
Já jsem dělala minulý týden snidaňové briošky, recept má Haderach. Ty jsou taky moc dobré a hlavně vydrží dlouho vláčné.
Tyhle u nás vydržely tak 24 hodin, byly sežrány ke snídani.
Já jsem nějak neodhadla množství, protože jsem je dělala poprvé a ono jich bylo čtrnáct. A jelikož jsme jen dva, snídali jsme je celý týden ?. Proto vím, že jsou krásně vláčné i po pár dnech, což se o každém pečivu říct nedá.
A teď bych prosila ten recept, ano? Zase mně chytla „pečící“ nálada, tak zkouším, co se tady šustne ?
U nás nevydrží – tahají mi to z plechu. A jak píše Jana, nejpozději ke snídani, pokud se záhadně nevypaří během noci…??
Nesmíš v noci tolik přikládat , to víš, jak je vedro….
U nás zase myši okusujou prdelky dřevorubeckého chleba z Lidlu … 😀 😀 😀
Já ještě k tomu těstu, které se propichuje, u nás bylo zvykem jakékoliv kynuté těsto několikrát přemísit když kynulo a pěkně vařečkou nadzvedávat, až se tvořily bubliny a těsto bylo pěkně nadýchané. Jak píšeš, Janičko, stačí místo přemísení jen propíchat vidličkou?
Já taky sràžím znovu promicháním, o propichování vidličkou tady čtu poprvé. Holt jiný kraj, jiný mrav ?
Já taky 2-3x znovu promíchávám, s tím propíchnutím by to bylo lehčí. Za zkoußku to stojí…
Těsto se přepracovává proto, aby se provzdušnilo a plyny, které těsto nadzvedávají, se pěkně rozložily,
aspoň tak mě to učily babička i maminka. Stačí párkrát těsto podebrat vařečkou odspodu.