1 kg strouhaných syrových brambor – nevymačkaných — přelitých horkým mlékem / 2 dcl /
30 dkg kysaného zelí
1 vejce
2 hrsti strouhanky a hrubou mouku na zahuštění
sůl, kmín, pepř , majoránku a česnek podle vaší volby a chuti.
Všechny ingredience smícháme tak, aby těsto bylo k roztírání na plech. Pekáč vyložím pečícím papírem a potřu sádlem, rozetřu bramborové těsto a peču v troubě na 180 st. do zlatova. Aby byl bramborák “ zlatavý “ i na povrchu tak můžete na pár minut zapnout jen horní těleso trouby.
Recept poslala: Helenka Vojtová
Jo jo, to jsou ony, přesně tyhle dělám a moc nám chutnají.
Fakt breamborák? Nebo prebramborák? ?
Špatně čteš – PRAbramborák – předchůdce těch dnešních? mě se to líbí.
Nedávno jsem dělala bramboráky, nahoru zbytek kysaného zelí, aby nemusel v lednici čekat. Kdybych věděla, mohla jsem vyzkoušet, a nemusela stát u sporáku. No co, nějaký ten den počkám.
Strouhanku dávám někdy místo mouky.
Nene, čtu dobře, dokonce jsem si nasadila ?
Hihi, s černými brýlemi toho moc neuvidíš!
Ale dostala jsem na ten bramborák chuť – malý pekàček a vyzkoußím?
Dámy, račte mi vlézti na záda, mám chřipku a jsem ráda, že na monitor vidím. Příště se na vás rajc vajc a po dobu mé nemoci nebudou recepty!!
Ale my jenom tak, z radosti, že i paní učitelka….tím se přibližuješ k nàm, obyčejným smrtelnicím…?
Tak nám to odpusť!! Pěkně prosíme….?
Klíďo píďo ?
Já to zkusím , přestože : Nadou Konvalinkovou opevovane a mnohokrát a různých kucharkach prezentované Zelnaky , tak ty mi vůbec nechutnaji a ta Kysela chuť mě tam štve
Já pod receptem Zelňáky, mám něco úplně jiného – kynuté slané buchty plněné zelím.
Zrovna tak přesně takové dělám, jsou hned pryč. Nebo místo kysaného zelí dávám švestky nahoru, které pustí do bramboráku svou typickou šťávičku a hotové lehce pocukruji, to je bašta, pekáč nestačí pro tu mou bandu.
Mňam! Dělávám téměř stejně – brambory a zelí půl na půl. Takže jsou to víc zelníky. Ale zkusím tento, zalíbil se mi na první pohled, takže bude co nejdřív. 🙂
Veverko, musí dobré na sladko. Ale v tom případě do
„těsta“ nepřidáváš koření a česnek. Že jo. 🙂 🙂
Babička taky dělala se švestkama, u nás se tomu říkalo „rozcuchaná nevěsta“ a bylo to moc dobré. A já jednou zkoušela brambrák podle Úsměvky – s mrkví -, nevím, na co jsem myslela, zapomněla jsem na koření i česnek a navíc jsem to ještě pocukrovala. Dobrota!! Tak dodnes nevím, jak to chutná s kořením ,- hafan mi až lezl do talíře, jak mu chutnalo!
Laky- já jednou v pátek čekala přítele a uděla jsem
dva druhy palačinek. Ovocné a špenátové. Ovocné jako
na svačinu a špenátové na večeři s masem. Když přijel,
byla jsem zrona ve skleníku, tak říkám mu běž do kuchyně
jsou tam palačinky, dej si na ně šlehačku a granko-já mám
teď špinavé ruce. Když za mnou přišel zpět na zahradu
tak se řehnil. Nezkoumal náplň a použil ty špenátové.
Naštěstí jen 2 ks. No a tak asi vznikají nové recepty. 🙂
Pro Lakysu: Když píšeš o pejskovi, jak všechno sežpapá, vždycky jen tiše závidím. Náš je menší, ale tak si vymýšlí se žrádlem, nevím co bych mu měla dávat, nechce nic nového ochutnat a granule odmítá.
Hmmmm asi to bude dobré. Já už taááááák dlouho mám chuť na bramborák, klasický bramborák, smažený na sádle z nahrubo nastrouhaných brambor, aby pěkně křupal….. tak až vybalím struhadlo tak si ho snad i udělám.
Včera jsem dostala výslužku ze zabíjačky: 2 úžasná jelítka, fakt jsem lepší dlouho neměla. 2 jaternice. Hrnec vývaru s knedlíčky a kroupami – místní zvyk místo klasické krvavé prdelačky. A k němu kus bůčku pečeného, kus bůčku vařeného, kousek jater, ledvinky a srdce. Po těch dietách bez soli a bez tuku jsem na to zvědavá, ale dám si! Slinu mám jak oprať.
No není divu, že si dáš. Takové dobroty! Ty jdou zrovna do ledvin, jak říkával Kája Mařík. Přeju ti to, zvlášť po těch tvých dietách. Ale zároveň tiše závidím, páč bych si taky dala toto všechno a šla bych si ještě pro nášup. Tak dobrou chuť. 🙂
Karolínko, ne, že bych Ti záviděla, podobnou výslužku mi přivezli včera, ale jestli jsi měla nemastnou dietu, tak opatrně! Se mnou první normální jídlo po nemastné dietě nehezky zamávalo!!
No mně jednou stačil páteční úplný půst a v sobotu brynzové halušky.
Neboj já vím co si můžu dovolit. Včera jsem si dala to malé jelítko a 2 malé naběračky vývaru (vůbec není tučný, plavalo tam pár oček) s 5 knedlíčky. Dneska jsem pozřela jednu malou jaterničku, kousek vařeného libového masa a opět 2 naběračky polévky. Mám tu karton piva (nealko), takže spláchnuto a jdu vybalovat další krabice.
Večer slavíme – koťata Ťapík a Číčulína mají dnes roční narozeniny. To to utíká! Když se ti krtci touto dobou hemžili u Cecilčiných cecíků a ostatní jen nevěřícně zírali na to nadělení tak jsem uronila slzičku. Ale byl to fofr jak vyrostli a dneska je z Ťapíka šestikilový pořízek větší než táta Damián a Číčulína je éterická a umíněná jako maminka Cecilka. Tak budou tyčinky, vitamínová pasta, sýrové kuličky a silný plátek hovězího zadního najemno nakrájeného. A já si dám místo čaje jedno opravdové malé pivo.
Bramboráček je krásně upečený, zlatavý, joj dobrůtka. To je zvláštní, že mě nikdy nenapadlo bramborákové těsto natřít na vymazaný plech a upéct, ani když jsem spěchala. Jó, člověk se pořád učí a je dobře, že tady máme šikulky, které nám připomenou staré recepty. 🙂
Včera jsem tento bramborák upekla, je výborný, ale protože jsme jen dva, stačilo by nám jen poloviční množství.
Jirinko a co Gugla od Helenky Haderach ? To je pecka .
Vidíš, málem bychom nevděčně nevzpomněly. Z brambor je tolik dobrých papání!!?
Tak, Helenčin bramborák jsem právě strčila do trouby, bude k obědu. Ale před tím jsem si cvičně oddělila na dva malé usmažené na pánvi a teď jsem je zblajzla a už se nemůžu dočkat oběda. Jsou skvělé! 😀
A máš toho dost? Asi přeplavu Moravu. U nás dnes čočka s vejcem.
Jasně, plavej přímo k pivovaru a tam na tebe budu mávat z kuchyně. 😉
U nás dnes quiche se špenátem a lososem pěkně zalité smetanou s ricottou
??
Mě na čtvrtek inspirovala ta čočka. Na zítřek oběd mám. Ale ten quiche… hmmm, další inspirace.
Ale huš, osobo. U nás brambory a filé. A bez ničeho. Přijede nákup, ale až večer a jsme téměř vyžraní z podstaty. Kdyby došlo k nejhoršímu, tak jediné další teplé jídlo můžou být zadělávané fazolky. A ty holky nerady. A ty se nestydíš tady kontrovat bramboráku lososem. Tak mě napadlo: Ne HUŠ, ale QUICHE!
a.rena – luštěniny vařím každý týden, střídám to. A na bramboráky
od Haderach se taky chystám, ale až nás bude víc. 🙂
Ahoj kočky,
a zkoušel někdo ty bramboráky s mrkví? Teda kromě Lakys, její pes je miluje.
Pravda, se zelím je dávám také, páč zelí můžu, ale nesmím ….. to tak v životě bývá
Sice ne pocukrované, ale nastrouhala jsem tam nejen mrkev, ale i kus celeru. A byly také dobré. Vošouchy (tak se ji říká u nás) jsou dobré vždycky. Mě v nich vadí zase česnek. Udělám si jich pár pro sebe a pak pro zbytek rodiny česnek přidám.