(661) Bramborák s kysaným zelím – recept 100 let starý

1 kg strouhaných syrových brambor  – nevymačkaných — přelitých horkým mlékem / 2 dcl /
30 dkg kysaného zelí
1 vejce
2  hrsti strouhanky a hrubou mouku na zahuštění
sůl, kmín, pepř , majoránku a česnek podle vaší volby a chuti.
Všechny ingredience smícháme tak, aby těsto bylo k roztírání  na plech.  Pekáč vyložím pečícím papírem a potřu sádlem, rozetřu bramborové těsto a peču v troubě na 180 st. do zlatova.  Aby byl bramborák  “ zlatavý “ i na povrchu tak můžete na pár minut zapnout jen horní těleso trouby.

Recept poslala:  Helenka Vojtová

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

34 komentářů: (661) Bramborák s kysaným zelím – recept 100 let starý

  1. evca napsal:

    Jo jo, to jsou ony, přesně tyhle dělám a moc nám chutnají.

  2. Devětapadesátka napsal:

    Fakt breamborák? Nebo prebramborák? ?

  3. Vera M. napsal:

    Já to zkusím , přestože : Nadou Konvalinkovou opevovane a mnohokrát a různých kucharkach prezentované Zelnaky , tak ty mi vůbec nechutnaji a ta Kysela chuť mě tam štve

  4. Veverka napsal:

    Zrovna tak přesně takové dělám, jsou hned pryč. Nebo místo kysaného zelí dávám švestky nahoru, které pustí do bramboráku svou typickou šťávičku a hotové lehce pocukruji, to je bašta, pekáč nestačí pro tu mou bandu.

  5. a.rena napsal:

    Mňam! Dělávám téměř stejně – brambory a zelí půl na půl. Takže jsou to víc zelníky. Ale zkusím tento, zalíbil se mi na první pohled, takže bude co nejdřív. 🙂

  6. raduna.ha napsal:

    Veverko, musí dobré na sladko. Ale v tom případě do
    „těsta“ nepřidáváš koření a česnek. Že jo. 🙂 🙂

    • lakysa22 napsal:

      Babička taky dělala se švestkama, u nás se tomu říkalo „rozcuchaná nevěsta“ a bylo to moc dobré. A já jednou zkoušela brambrák podle Úsměvky – s mrkví -, nevím, na co jsem myslela, zapomněla jsem na koření i česnek a navíc jsem to ještě pocukrovala. Dobrota!! Tak dodnes nevím, jak to chutná s kořením ,- hafan mi až lezl do talíře, jak mu chutnalo!

      • raduna.ha napsal:

        Laky- já jednou v pátek čekala přítele a uděla jsem
        dva druhy palačinek. Ovocné a špenátové. Ovocné jako
        na svačinu a špenátové na večeři s masem. Když přijel,
        byla jsem zrona ve skleníku, tak říkám mu běž do kuchyně
        jsou tam palačinky, dej si na ně šlehačku a granko-já mám
        teď špinavé ruce. Když za mnou přišel zpět na zahradu
        tak se řehnil. Nezkoumal náplň a použil ty špenátové.
        Naštěstí jen 2 ks. No a tak asi vznikají nové recepty. 🙂

      • Jarka Březinová napsal:

        Pro Lakysu: Když píšeš o pejskovi, jak všechno sežpapá, vždycky jen tiše závidím. Náš je menší, ale tak si vymýšlí se žrádlem, nevím co bych mu měla dávat, nechce nic nového ochutnat a granule odmítá.

  7. Katyp50 napsal:

    Hmmmm asi to bude dobré. Já už taááááák dlouho mám chuť na bramborák, klasický bramborák, smažený na sádle z nahrubo nastrouhaných brambor, aby pěkně křupal….. tak až vybalím struhadlo tak si ho snad i udělám.
    Včera jsem dostala výslužku ze zabíjačky: 2 úžasná jelítka, fakt jsem lepší dlouho neměla. 2 jaternice. Hrnec vývaru s knedlíčky a kroupami – místní zvyk místo klasické krvavé prdelačky. A k němu kus bůčku pečeného, kus bůčku vařeného, kousek jater, ledvinky a srdce. Po těch dietách bez soli a bez tuku jsem na to zvědavá, ale dám si! Slinu mám jak oprať.

    • a.rena napsal:

      No není divu, že si dáš. Takové dobroty! Ty jdou zrovna do ledvin, jak říkával Kája Mařík. Přeju ti to, zvlášť po těch tvých dietách. Ale zároveň tiše závidím, páč bych si taky dala toto všechno a šla bych si ještě pro nášup. Tak dobrou chuť. 🙂

    • lakysa22 napsal:

      Karolínko, ne, že bych Ti záviděla, podobnou výslužku mi přivezli včera, ale jestli jsi měla nemastnou dietu, tak opatrně! Se mnou první normální jídlo po nemastné dietě nehezky zamávalo!!

      • kolma60pusi napsal:

        No mně jednou stačil páteční úplný půst a v sobotu brynzové halušky.

      • Katyp50 napsal:

        Neboj já vím co si můžu dovolit. Včera jsem si dala to malé jelítko a 2 malé naběračky vývaru (vůbec není tučný, plavalo tam pár oček) s 5 knedlíčky. Dneska jsem pozřela jednu malou jaterničku, kousek vařeného libového masa a opět 2 naběračky polévky. Mám tu karton piva (nealko), takže spláchnuto a jdu vybalovat další krabice.
        Večer slavíme – koťata Ťapík a Číčulína mají dnes roční narozeniny. To to utíká! Když se ti krtci touto dobou hemžili u Cecilčiných cecíků a ostatní jen nevěřícně zírali na to nadělení tak jsem uronila slzičku. Ale byl to fofr jak vyrostli a dneska je z Ťapíka šestikilový pořízek větší než táta Damián a Číčulína je éterická a umíněná jako maminka Cecilka. Tak budou tyčinky, vitamínová pasta, sýrové kuličky a silný plátek hovězího zadního najemno nakrájeného. A já si dám místo čaje jedno opravdové malé pivo.

  8. Jiřina napsal:

    Bramboráček je krásně upečený, zlatavý, joj dobrůtka. To je zvláštní, že mě nikdy nenapadlo bramborákové těsto natřít na vymazaný plech a upéct, ani když jsem spěchala. Jó, člověk se pořád učí a je dobře, že tady máme šikulky, které nám připomenou staré recepty. 🙂

  9. Vera M. napsal:

    Jirinko a co Gugla od Helenky Haderach ? To je pecka .

  10. a.rena napsal:

    Tak, Helenčin bramborák jsem právě strčila do trouby, bude k obědu. Ale před tím jsem si cvičně oddělila na dva malé usmažené na pánvi a teď jsem je zblajzla a už se nemůžu dočkat oběda. Jsou skvělé! 😀

  11. raduna.ha napsal:

    a.rena – luštěniny vařím každý týden, střídám to. A na bramboráky
    od Haderach se taky chystám, ale až nás bude víc. 🙂

  12. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ahoj kočky,
    a zkoušel někdo ty bramboráky s mrkví? Teda kromě Lakys, její pes je miluje.
    Pravda, se zelím je dávám také, páč zelí můžu, ale nesmím ….. to tak v životě bývá

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..