Syrové oloupané brambory
kmín
sůl
sádlo, cibule
hadká mouka,
šlehačka, pepř
vejce
chleba
Oloupané brambory nakrájet na kostky a uvařit s kmínem v osolené vodě – vodu nechat. Na sádle zpěnit cibuli, zasypat moukou, promíchat a zalít vodou s bramborami. Dobře rozmíchat a provařit. Podle chuti dosolit, opepřit a okyselit octem, na závěr vmíchat šlehačku. Podávat s vařenými vejci a chlebem.
Recept pro postní období poslala: A.rena
Znám od tchyně a ta tam dávala jako hlavní ingredienci bobkový list . Vytvori zajímavou chuť , dávno tomu , ale kdysi jsem ji často vařila . Je to dobrota
Taky dělám s bobkáčem, ale bez kmínu. Podávám s volím okem nebo s opečeným špekáčkem, klobáskou či karbošem, kdo si co vybere, chutná se vším ???
Tato omáčka se mi líbí, určitě ji udělám a věřím, že i manželovi bude chutnat, on se klidně bez masa obejde.
Já jsem u synů uspěla i s tmavou cibulovou omáčkou – s bramborem a vajíčkem natvrdo. Vařívala ji babička a co se pamatuju, tak maso k ní nikdy nebylo a chutnala i bez toho.
Taky jsem párkrát ochutnala – ale bez kmínu. Nějak ho nemusím, dávám jen,když peču vepřové, a to ještě vyjímečně.
Taky nerada kmín.
Já ráda kmín. …Totiž jíšku. …Totiž frťana!…
Taky ráda jíšku? Já rád jíšku.
Safra, nějak jsem to poslala dřív než jsem dopsala, že já vlastně na rozdíl od Čochtana jíšku jen tak samotnou vůbec nejím.
Z našeí Bramboračky se stává všeobecně vzdělávací web. Od kuchyně k literatuře….jesti to nebude tí, že to vede jedna bláznivá učitelka.
A tak se to patřy, tak to ma byť. 😉
Zatím jsem ještě na nic nového, úžasného z máku nepřišla. Tak teď aspoň máčím a budu mixovat makové mléko, to se dá pít pořád a je moc dobré. Už jsem ho kdysi ochutnala, tak snad ho já teď budu mít stejně skvělé.
Jestli přijde někdo s foťákem, upeču makový dort podle Věrky Lacinové a samozřejmě dám recept.
Miro, taky neustávám v makování. Zatím všechno jen sladké, ale na něco přijít musíme! Mě napadla dosud asi jediná varianta, kterou si dovedu představit – vrazit ho jako podstatnou složku do falafelu. Nebo tedy do něčeho, čemu je původní falafel vzorem (abych nepobouřila nějaké pravověrné externí pozorovatele z řad falafelistů). Jo a mlíčko taky můžu 🙂 Asi si taky namočíme na ráno.
Ať se ti vydaří!
Já jsem teď stvořila tapiokový pudink právě z makového mléka. Jako super delikatesa se mi to zrovna nejeví, ale s pocitem, že baštím něco zdravotně velmi pozitivního to velmi ráda posnídám. Určitě je to lepší než když brouk Pytlík snědl pavučinu, aby mohl vytvořit novou..když už pavouk odmítl spolupracovat (to teď miluje náš malej škodič a já už to znám zpaměti).
A dělalas z tapiokové mouky, nebo z perlí? My máme teď období, kdy já prosazuju průzkum zvláštností rostoucích v okolí, holky zas touží po exotech 🙂 Tak to u nás občas při jídle vypadá jako klokano knedlo zelo. Kdysi, když byly velké děti malé, tak jsme tapiokový puding párkrát dostali, ale děti to moc nenadchlo a na mě byl příšerně sladký. Jenže byl z továrny – tap. tu ještě nebyla v surovém stavu k mání… Asi ji koupím a uvidíme. Touhy po bubble-tea bych ukojit mohla. Třeba k nějakým narozkám.
Z perlí, nemáčela jsem, o to déle se to vařilo, nejdříve jen ve vodě a ke konci jsem přilila to mléko. Přidala jsem skořici a trošku cukru. Možná je lepší perly přes noc namočit.
Tak a pro dnešek už snad stačilo. Manžel si s nadmutou hubou maže housku medem, má totiž úplně praštěnou babu, která z máku místo buchty vytvořila něco podivného a já jsem si právě pokecala hodobóžovou domácí halenu zubní pastou. Tak bych ještě mohla třeba spadnout z postele nebo něco podobného, abych to měla do třetice.
🙂
Chlap by Napsal : nemusím kmín , musím pivo ?
Chichi, to je přené! 😀
Kmín, jíšku, frťana… totiž víno. Jen ne bubliky. Ono to tak nepříjemně foukne do huby…
Bublinky. A jejich zpětný chod.
Ani já nemusim buble. Piju je jen v povinných dávkách ve společnosti, kde je neslušné je odmítnout. Vinný střik mi nevadí ani s bublavou vodou, ale jakéhokoli šampáňa je pro mě škoda. Neocením ani to nejdražší… Radši tedy rozhodně víno. Jen kategorii „dá sa Pražákovi“ bych, s dovolením, nahradila frťanem… Moravandě to vysvětlovat nemusim, že jo…
A je tu chladno. Dneska jsme netopili, bylo teplo. Tak asi rozdělám na chvilku v kamnech, želva hrozně chrastí, jak se třese v krunýři. Ještě aby tak začala hibernovat, když je jaro za bukem.
A já si dám svařák. Postní – jen s jedním hřebíčkem 🙂
Taky dělám s bobkáčem.Druhá varianta jsou brambory na paprice.Stejný postup jen na tu zpěněnou cibuli přidám papriku.Pak šlehačku…
Když byli klucí malí bylo to jejich oblíbené jídlo. Nejedli maso.A pokud bylo v omáčce tak ani tu.?
Brambory na paprice, to je u nás jedno z nejoblíbenějších jídel! Jen je dělám na cibulovém základě rovnou v hrnci. Dokonalý eintopf. A nedávám mouku, alébrž tyčákem projedu tak tři brambory na dně. Chi, tenhle zvyk se mi teď hodí při bezlepkování a pupik naší dorostenky tak není ohrožován mou sklerózou. 🙂
Výše uvedená omajda se tady nikdy nevařila, tak to budu muset prubnout, neb erteple jsou nedostižné téměř vždycky. A vejce – zrovna máme období ztracených, tak ne na tvrdo, ale ztracená. Tedy pokud je najdeme…
Nojo tak já jsem tam dávala mouku ale tvůj postup se mi víc líbí.
Já tenhle recept znám jako „Brambory nadivoko“
Tuhle omáčku bych mohla zkusit, když mi doma bez problémů prošla chlebová polívka, mohlo by toto taky chutnat i mému jinak velmi masožravému muži.
A před koncem bych tam ještě přidala trochu nastrouhané, na sádle (másle) osmahnuté kořenovky.
Ten bobkový list tam patří, tchýně ho dávala vždycky, já jak kdy. Mně tu moc nesedí, a tak jsem ho i zapomněla napsat. Naše rodina tuto omáčku miluje a myslím, že se budou líbit i brambory na paprice. Brzy vyzkouším a taky bez mouky.
A moje prababička dělala brambory na majoránce,nevím,zda se smetanou,nebo bez.Už je to dávno,jen vím,že mi to chutnalo.
A ještě zdovolením odbočím,dnes ukazovali ,jak se třeba dělá brzlík,nevěděla jsem ,že je to z telete,ale pamatuji si,že maminka ho dělala obalovaný jako řízek a moc nám to chutnalo.Trochu to chutí připomínalo mozeček.
Pro Ivu C.To je podobné je to jen další varianta této omáčky. Taky občas dělá vám s majoránkou.K majoránce nakonec přidávám šťávu z citronu.
A taky do toho můžeš na drobno pokrájet papriku a přihodit ji na základ zároveň s bramborama. Dostane to zeleninový šmrnc a je-li paprika červená, vypadá to taky líp 🙂
Páni, tak o takovém receptu slyším poprvé v životě a to mi bude co by dup sedmdesát let. Děvčata, kam na ty nápady chodíte? To je úžasné co všechno se vaří. My jsme s mým dědem oba bramboroví, tak tuto majdu zkusím, co to s námi udělá. Kdo jste z Jižní Moravy, prosím, ozvěte se jestli tento recept znáte, nebo jsem zaostalá jen já. U nás se vařívalo hodně z mouky/tak 2×3 týdně/, bývalo prase, tak maso taky bylo. Co jsem na „Bramboračce“, už hodně receptů jsem viděla poprvé a stále to pokračuje a je to dobře. 🙂
Právě že jsem z jihovýchodní Moravy – srdce Slovácka. 🙂 Co vím, tady je tato „máčka“ naprosto běžná, páč je to jídlo poměrně rychlé, syté a z mála surovin běžně na dědině dostupných.
A chutné převelice -dodala bych.???
Stydím se stydím, ale všechno se dá napravit když se chce. 🙂 🙂
Není proč se stydět, nikdo neví všechno a rodinné zvyklosti taky dělají hodně. Třeba u vás v rodině neměl jídlo rád, tak ho prostě nevařil a pak se na ně zapomnělo. 🙂
Jedla jsem ji, ale ne doma jen u známých.
Jako dítě si nepamatuji, že by se vařila. Asi z toho
důvodu, že taťka neměl rád brambory. Prý se jich
najedl za války dost. Ale já ji podle receptu
vyzkouším a bude s volským okem.
Bydlím na okraji Moravského krasu. U nás jsme dělávali často brambory na smetaně. Daly se vařit nakrájené brambory, přidalo se nové koření, bobkový list a hřebíček-přiměřeně a pak se to zahustilo trochou mouky rozmíchané ve smetaně. Naše holky to měly rády. Ještě se přidal tymián. Takové brambory na divoko.
Brambory na smetaně jsem neznala, tudíž nikdy nevařila, ale když už bych tedy vařila brambory, tož bych k nim přihodila hrstečku sušených hub, a dále dle postupu. Zakvedlat smetanou, mrsknout tam pár vajec, do hotového ždibec másla, trochu kopru a ejhle, vona je to kulajda! A protože jsem mlsná, přidávám si do talíře lžíci zakysanky ?