4 celá vejce,
120gr cukru písku – krupice,
200gr hladké mouky,
3 velké lžíce medu,
1 vrchovatá lžička jedlé sody
1 lžička octa nebo citronové šťávy.
Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh pak přidáváme žloutky postupně a med a sodu promíchanou z octem nebo citr. šťávou. Vznikne krásně našlehaná hmota do které jemně vpravíme mouku.
Pečeme ve vymazané dortové formě / 24 cm / na 170 st. asi 45 min. Je třeba kontrolovat, ne péct v horkovzdušné troubě – korpus by byl moc vysušený.
Náplň :
0,5 lt 33% smetany ,
2 ztužovače do šlehačky,
cukr moučku podle chuti,
3 dcl kysané smetany tučné.
Ušleháme smetanu ze ztužovačem , přidáme zakysanku – postupně, cukr jak má kdo rád sladké.
Studený korpus prokrojíme 2x , na každou vrstvu dáme náplň. Vrch dortu potřeme stejnou náplní a posypeme drcenými ořechy.
U nás mají rádi čokoládu a tak jsem navrch dala místo šlehačkového krému čokoládovou polevu —- 10 dkg čokolády na vaření – rozpustit a přidat 3 lžíce kysané smetany. Zdobení ořechy jsem zachovala. Vychladit v lednici alespoň 4 hodiny.
Recept poslala: Helenka Vojtová
DÍKY Helenko!Já vysílala telepatický dotaz a už to mám! Dort upeču příští týden. Moc se mi líbí i s tou čokoládovou polevou.Taky se mi moc hodí.Je jak malovaný po medu bude voňavý. DÍKY?
To bude dobrota! Ale bude muset počkat na duben…na velikonoce dělám piškotový místo beránka – vlastním jen malou formu, a ten jeden mrňavý je spíš na ozdobu, než na jídlo.
Ten dort působí lehce a na mně působí zdravě.Příští týden ho zkusím a děkuji za recept.
Dort je krásný, povedl se ti.
Dort vypadá krásně, bude jemný a nadýchaný, ale my máme jen horkovzdušnou troubu, tak nevím, jestli zkusit. 🙂