(678) Medový dort

4 celá vejce,
120gr cukru písku – krupice,
200gr hladké mouky,
3 velké lžíce medu,
1 vrchovatá lžička jedlé sody
1 lžička octa nebo citronové šťávy.
Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh pak přidáváme žloutky postupně a med a sodu promíchanou z octem nebo citr. šťávou. Vznikne krásně našlehaná hmota do které  jemně vpravíme mouku.
Pečeme ve vymazané dortové formě / 24 cm / na 170 st. asi 45 min.  Je třeba kontrolovat, ne péct v horkovzdušné troubě –   korpus by byl moc vysušený.

Náplň  :
0,5 lt 33% smetany ,
2 ztužovače do šlehačky,
cukr moučku podle chuti,
3 dcl kysané smetany tučné.
Ušleháme smetanu ze ztužovačem , přidáme zakysanku – postupně,  cukr jak má kdo rád sladké.

Studený korpus prokrojíme 2x , na každou vrstvu dáme náplň. Vrch dortu potřeme stejnou náplní a posypeme drcenými ořechy.
U nás mají rádi čokoládu a tak jsem navrch dala místo šlehačkového krému čokoládovou polevu  —- 10 dkg čokolády na vaření – rozpustit a přidat 3 lžíce kysané smetany. Zdobení ořechy jsem zachovala. Vychladit v lednici alespoň 4 hodiny.

Recept poslala: Helenka Vojtová

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (678) Medový dort

  1. jarybarka napsal:

    DÍKY Helenko!Já vysílala telepatický dotaz a už to mám! Dort upeču příští týden. Moc se mi líbí i s tou čokoládovou polevou.Taky se mi moc hodí.Je jak malovaný po medu bude voňavý. DÍKY?

  2. lakysa22 napsal:

    To bude dobrota! Ale bude muset počkat na duben…na velikonoce dělám piškotový místo beránka – vlastním jen malou formu, a ten jeden mrňavý je spíš na ozdobu, než na jídlo.

  3. IvaC napsal:

    Ten dort působí lehce a na mně působí zdravě.Příští týden ho zkusím a děkuji za recept.

  4. Jarka Březinová napsal:

    Dort je krásný, povedl se ti.

  5. Jiřina napsal:

    Dort vypadá krásně, bude jemný a nadýchaný, ale my máme jen horkovzdušnou troubu, tak nevím, jestli zkusit. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..