Těsto:
300 g hladká mouka
200 g máslo nebo Hera
70 g cukr moučka
půl lžičky prdopeč
3 žloutky
trocha vanilky nebo vanilínový cukr
Krém: tuhý vanilkový pudink, máslo, šlehačka v prášku – vše vyšlehat na krém.
Pokud chcete krém karamelový – přidejte buď Salko Karamel, nebo použijte přímo karamelový pudink.
Na ozdobu ovoce, kousky bylnek, čokolády, želatina, prostě co máte momentálně po ruce.
Tartaletky jsou nízké zákusky ozdobené vším, co vám přijde pod ruce. Toť vše.
Existují na ně speciální formičky, ale jde upéct jen podklad před pečením nařezaný na čtverce pomocí rádýlka.
Recept vyzloušela: Jana Macůrková
Dělám něco podobného do frmiček, ale je s tím víc práce, tohle vypadá jako dobrý nápad – jednou mi to z nějakého blíže neurčeného důvodu nechtělo z těch formiček ven?
Já je dělám taky do formiček, ale teď ty formičky nějak nemůžu najít a to jsem tohle pekla minulý týden. Holt asi ten blbej Němec mi to schovává…
Jinak včera jsem si v Čáslavi kupovala originál formičky a obsluha mi říká, že to nikdy neměli. Já nato – no tam mi dejte tyhle, co máte v té vitríně, ty mi budou stačit. Myslím, že vůbec nepochopila, že jsou to ony….
Jó, když jsou dobrý FRMIČKY, to se to peče ???
Reklamace směřuj k ťukálistce, vždycky je chytřejšínežjá!!
Kdepak, to není reklamace, to je konečně zase jedno slovo do slovníku ?
Frmičky – to je frmol při pečení 🙂
S blnkami je to prý moc dobre ???
Dobrýýýýýý, píšu si ,až budou jahody určitě vyzkouším. Jinak dnes zahrada-
ta má přednost a na oběd guláš od včerejška. Přeji všem krásný sluneční den.
Jóó, tartaletky můžu s jakýmkoliv ovocem. Jsou sice trochu pracné, ale výsledek stojí za to. U nás dnes žádné vyvařování nebude, jen špagety s čímsi. Je hezky, tak budu raději venku.
Já je pekla minulý týden, ale jen těch 10. Ale potřebuji na středu něco do práce a tak je udělám, večer to snad stihnu upéct a v úterý nazdobím. Jen nevím, jaké bylinky, asi jim tam dám špičky kopřiv??
Fialky, sedmikrásky – jedlé, chutné a i s lupínkem. Sedmikrásky navíc oplývají množstvím magnézia – tak nebude žádná křeč… Kopřivy jsou sice zdravý, ale romantika to moc néni 🙂
No právě, kdybys věděla, jaká je teď nálada u nás, tak by ses mi ani noc nedivila….
Do sborovny? Tak difenbachii, snítku tisu, bledule…
Teď mě napadlo, Jano, změkla nám želva, aniž bychom ji vařili. Máš nápad?
Tak my taky byly na zahradě. Některé zemědělily, některé trampolínily… A teď jsme zavařovaly: Vlásky do pasu kázala Benjamína zježkovatit. Tak má ježoura, před uchem copánek… Jsme si to u otce nejspíš pěkně zavařily, páč on si na hřívách svých dcer notně zakládá. Jeho prvorozená má modrého ježka a ta nejmenší zatím jen hnědého, ovšem copánek prý půjde na zeleno – když je to jaro…
Ze země vyskákaly byliny, asi si uděláme kytkovou polívku. A jestli mě chytí záchvat, budou holčičí nudle. A to budete zíííírat!!!
Pomoooc, jsem bubá! Já nechtěla vůbec péct a teď mi došlo, že při vyndavání chciplijonka mrazáku jsem se rozhodla to skoro prázdné šuple umýt a mísu vypeckovaných višní jsem nechala v kuchyni, místo abych ji přehodila o patro výše. Co s tím? Přeci nebudu dělat pekáč buchty pro mě a Benju, když dorostenka nemůže a poslední směska padla předevčírem na bezlepkový perník?
Fakt jste ostříhaly ty nádherný vlasy??! Uznávám, že s ježkem je míň práce, ale….
A co s višněmi ? Udělej z nich omáčku, můžeš ji frknout na jogurt, zmrzlinu… Je to téměř bez práce, úspěch zaručen ?
Jo, taky mě napadlo to svařit a mezi tím myslet. Ty jsi taková sběhlá: Myslíš, že kdybych to svařené jen tak smíchala se želatinou, že by vzniklo něco bezva? I když ten jogurt taky ňááámmm. Nebo šlehačkojogurt na to želé?
Představuju si višňovou hrbolatou hromádku ve skle, držící pohromadě, na tom něco bílého a navrch ozdůbka – no když višně, tak aspoň sedmdesátková čokoláda… Se mi zdá, že jsem právě dospěla k tartaletkám bez těsta. 🙂
Višně??? Jedině do dámského likéru, pak vydrží všechno! Já chtěla dát šuvestky do rýžového nákypu, no, ještě, že jsem ochutnala – zapomněla jsem, že šly cca před třemi lety do rumu..tvar drží, krásně tuhé, ale do nákypu by to nebylo asi to pravé. No jo, láhev úplně vzadu, zapomněla jsem…
Klidně bych to se želatinou prubla. Takový malý višňový bombičky. Nebo bábovičky – když to nacpeš do mufinových frmiček. A na „dietní šlehačku“ mám vychytávku: do šlehačkové láhve dávám půl na půl šlehačku a buď řecký jogurt (10%) nebo zakysanku – bacha, s nízkotučným jogurtem to nefunguje! Proženu to bombičkou a je to. Někdy tam přidám lžíci dvě karamelu. No halt mlsná huba, no ?
Kdo by kupoval nízkotučný jogurt… 🙂
Hele, my měly opravdu dobrou večeři – kouzlo nechtěného, ale přežjedly jsme se všechny. Přesto mnou cloumaj chutě, jen když to čtu – a to fakt nejsem sladkomil. Zejtra jedu do Gobusa na bezlepkový průzkum a pro punčocháče (jinak jde Benjamína v pondělí polonahá do školy) a tak holt musiiiim koupit řecký a šlehačku. Višně už pouští šťávu, želatina bobtná…
Ještě jednou pomoooc! Před chvílí jsem zalila kytky a furt si řikám, co tu kde kape. Dvoumetrová monstera prorazila květník, musim přesadit. Máte s takovouhle haluzí někdo zkušenost?
Nesmíš poškodit vzdušné kořeny…
Se obávám, že poškodim celej dům:-) Asi budu muset zaměstnat přechodně dva chlapy na držení Adély ve vzduchu (prostě hevery) a květník vyměním pod ní. Vzdušných kořenů má spoustu, tak to snad zvládne.
Vzhledem k tomu, že pěstuji rostliny pouze jedlé, tak jen malé zkušenosti.
Jednou jsme na DDM přesazovaly diefenbachie, ty mají také schopnost dorůst velikosti menšího slona. Skončilo to tím, že jsme po spotřebování všech květináčů měly asi 150 zařízkovaných kytek, a zbytek šel do kompostu. Nevím, ale jak se řízkuje monstera, asi blbě, co?