(744) Jablíčkové řezy

200 g másla nebo Hery,
kypřicí prášek,
140 g cukru,
2 vejce,
500 g polohrubé mouky,
10 lžic mléka (lepší je smetana ke šlehání)
vanilkový cukr

Náplň:
strouhaná jablka (mohou být i sterilovaná),
cukr,
rozinky namočené  v rumu,
mohou být i ořechy.
půl lžičky skořice.
1 uvařený vanilkový puding hodně tuhý
Všechno smíchat dohromady.

Připravíme těsto podobné lineckému (máslo + cukr do pěny + vajíčka + mléko, pak postupně vmíchat mouku s kypřicím práškem). Těsto rozdělíme na 2 díly a oba vyválíme na plát. První plát položíme na plech, rozprostřeme náplň a přikryjeme druhým plátem těsta.  Ten je dobré vyválet o něco větší a na náplň ho pokládat po kouskách nakrájených rádýlkem.  Pečeme zvolna cca 30 – 40  minut.

Pozn: původně jsem chtěla tenhle recept dát až někdy, ale syn přijel s tím, že mu skoro všechno sestřičky snědly a že chtějí recept. Tak to asi bylo dobré.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (744) Jablíčkové řezy

  1. Václav Macůrek napsal:

    I rozložil jsem v (v práci) cca půl sedmé ráno pět kousků na talíř. Po druhé hodině odpolední byl talíř prázdný. A byl by jistě dříve, kdyby pracovištěm nebylo lůžkové oddělení jedné interní kliniky, což opravdu není místo, kde by byl přebytek volného času. Nejenže jsem z těchto pěti kousků neměl ani jeden, ale ještě … A kdy že tohle přinesu znova…?

    • Katyp50 napsal:

      Tak tomu ráda věřím!
      Dotaz: kdysi maminka nastrouhala nahrubo jablka, přidala rozinky, skořicový cukr a promíchala. Pak to napěchovala do sklenic a zavařila. Jen tak, ve vlastní šťávě. Do štrůdlu vynikající. Jenže to měla jablka od babičky – podzimní, taková pevná. Kamarád má jabloň s letními, která jsou hodně šťavnatá a nic nevydrží. Dá se toto dělat i z nich? On jich vždy spoustu dává naproti sousedovic drůbeži, králíkům, prasátkům…….. připadá mi to škoda, když pak v zimě by se hodila.

  2. lakysa22 napsal:

    Bude to muset nějakou chvíli počkat?. Včera jsem spáchala hraběnčiny řezy – zvenčí jablka bez chyby začaly od prostředka hnědnout. Tak honem, honem…taky jsem nemusela tak spěchat..?

    • Jana Macůrková napsal:

      Někdy záleží i na tom, jaká jablka to jsou, některá zůstanou světlá bez jakékoliv úpravy a některým nepomůže ani to doporučované propláchnutí citronovou šťávou nebo octem. Trochu silnější než citron je roztok kyseliny citronové nebo vinné (ta dokáže odstranit i skvrny po ovoci z oblečení).

  3. lakysa22 napsal:

    Asi jsem se špatně vyjádřila.. jablka nehnědla při krájení, ale odprostředka ještě ve stavu celistvém. Před strouháním je neloupu, jen rozčtvrtím, odstraním jádřinec a strouhám tak, že mi v ruce zůstane jen slupka. Je to rychlejší a taky není tak velký odpad.
    Citronová voda je fajn, když mám těch jablek hodně a zavařuju.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..