(748) Polévka z červené čočky VZK 499

Polévka z červené čočky

– na olej cibulku, červenou čočku, osolit, opepřit, trochu česneku, zalít vývarem nebo vodou s kostkou, povařit 15 minut a dochutit majoránkou.

Do komentářů napsala  Kveta.Batkova

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (748) Polévka z červené čočky VZK 499

  1. Katyp50 napsal:

    Dotaz: Honza má na zahradě spoooooustu mangoldu. Poradíte nějaký dobrý recept? Prý jako špenát, ale je tam ten košťál, chutná prý jako chřest, když se vyřízne z toho listu………… kdoví. Nezkoušela jsem. Napadlo mě spařit, rozklepnout ten střed, zabalit do toho kousek mletého ochuceného a narovnat do pekáčku…….. něco na způsob zelných nebo kapustových závitků. Rady a porady uvítám.

    • Jana Macůrková napsal:

      Listy spařit, obrat to měkké okolo a skutečně jako špenát. A ten řapík bych fakt zkusila jako chřest, dej potom vědět jak to dopadlo. Pokud vím, tak mangold má oproti chřestu výhodu, že není nahořklý.

    • blahovka.h napsal:

      Mrkni na recept 451, těstoviny s mangoldem a medvědím česnekem (ten můžeš nahradit stroužkem normálního). Mangold je zelenina, kterou jsem objevila zcela nedávno. A je úžasný. Řapíky se můžou zapéci jako chřest, nebo je chvilinku povařit a polít holandskou omáčkou, nebo ho jen osolit, něžně opepřit, pokapat máslem, někdy méně je více. Listy jsou dobré, ale řapíky jsou luxusní. Když si vzpomenu na první setkání s mangoldem, jak jsem byla pitomoučká a řapíky skončily v kompostu, tak bych šla za roh a tam si dala facku.

    • Imelda napsal:

      Taky už mně to napadlo, že by se daly listy mangoldu použít na zabalení mletého masa místo vinného listu, kapusty, či zelného listu. Ještě jsem to nezkusila a myslím, že by se ten velký list nemusel ani spařovat. I když, lépe by se s ním pracovalo. Na zahradě mám vždy alespoň 2 sazenice mangoldu a třeba do polévky dávám ke konci vaření nakrájený menší list kvůli barvě, nebo do číny místo lístků špenátu.

  2. jarybarka napsal:

    Já když to tu čtu tak vám závidím zahradu.Nejsem rozhodně žádný Mičurin a asi bych tam měla jen nějaké velmi nenáročné rostliny.Když se ale zastavím v Ķá -flantu (jak pravila jedna sousedka) třeba u rebarbory za ty prachy tak bych zahrádku měla ráda. Mangold jsem potkala před dávnými časy.Asi taky jako špenát.

  3. kveta.batkova napsal:

    Tak koukám, že k poblífce ani slovo, no moc se nedivím, že v tom vedru se nikomu do toho nechce, ale jinak až se ochladí, zkuste, je to fakt dobrý a strašně rychlý.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..