500 g bílé velké fazole
2-3 ks bobkový list
50 ml olej
2 velké cibule
4-5 stroužky česnek
sůl
pepř
papriková pasta, mletá paprika sladká
mletá paprika pálivá
lze přidat i kapii
Fazole přebereme, propláchneme a necháme namočit nejlépe přes noc. Dáme vařit s bobkovým listem, ke konci varu osolíme. Scedíme a trochu vody si schováme.
Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, po vypnutí přidáme prolisovaný česnek a přidáme papriku, paprikovou pastu (Ajvar), pepř a nové koření.
Fazole smícháme s cibulovou směsí, dosolíme, kdo má rád a používá, dá Vegetu. Přidáme vodu z vaření fazolí, ale jen trochu, abychom z toho neměli spíš polévku.
Směs dáme do pekáče, vhodný je hliněný s poklopem, já mám na tyhle pokrmy skleněný a přikryjeme alobalem nebo víkem.
Pečeme asi 40 minut do odpaření vody, a fazole musí být pěkně měkoučké.
Pozn: v jednom receptu jsem našla i překlad názvu tohoto jídla: tavče je trávník (prý i hřiště) a gravče jsou fotbalisté (snad lépe hráči). No, je pravda, že ten pekáč trochu to hřiště s hráčema připomíná. Možná, kdyby se místo paprikové pasty použil špenát, tak i to fotbalové…
A našla jsem, že nejen Makedonci, ale i Řekové si na tomhle pochutnávají.
Dneska vařila Jana Macůrková
Manžel to komentoval slovy – je to výborný, ale chybí tomu opečená klobása.
Jo, ti chlapi….
Hmmm, manželovi se moc nedivím, taky mi tam schází.
Ale já fazole a luštěniny vůbec mám moc ráda, tohle určitě stojí za vyzkoušení.
No, tak to vyzkouším taky. Zaujalo mě to na první mrknutí, páč jakékoliv luštěniny jsou u nás v kurzu. Díky.
U nás jsou oblíbené kovbojské fazole, jen pro sebe je dělám i ve zkrácené verzi – bez masa, jen s kouskem klobásy – taky to není špatné..
Fazole u nás frčej na hodně způsobů, ale přiznávám se, že používám většinou různé druhy v konzervách, ze kterých se rychle stvoří chutné jídlo. Díky za další námět. 😎