30 dkg polohrubé mouky
1,6 dl mléka
5 dkg sádla (másla)
3 dkg cukru
vajíčko,
sůl, droždí
drobenka – máslo, hrubá mouka, cukr, šp. soli
rebarbora, jahodový džem a skořice
Vypracujeme malinko řidší těsto, necháme vykynout. Mezi tím si připravíme drobenku, raději sladší. Rebarboru oloupeme, nakrájíme na cca 2 cm špalíky, smícháme v misce s jahodovým džemem a skořicí. Vykynuté těsto vyklopíme na plech vyložený papírem a rukama pomazanýma olejem těsto roztáhneme na plech. Poklademe rebarborou, posypeme drobenkou a pečeme do růžova.
Rebarbora si rozumí s jahodami, které jsem neměla, tak jsem to zkusila takto a vyšlo to.
O sladkou tečku se zasloužila: A.rena
Jejda, to je dneska nálož! Rebarborový koláč, to je velká dobrota! Teď jen sehnat tu reveň! Jahody?? tam nedám, i když to bude určitě moc dobré, ale u nás se s nimi nepeče, v teple jsou jen když dělám džem.
To jste mi zas nadělali chutě…reveň je tu málokdy k vidění, doma jsme jí měli na zahradě.
Děkuju za připomenutí
Reveň jsem mívala na chalupě. Obří dva trsy. Jenže zádrhel – doma to nikdo nejedl. Jen já. BMLP tvrdošíjně rebarborový koláč odmítal i když jsem ho připravovala s medem na povrchu. Byl výborný a vždy si všichni pochutnali. Jenže když nikdo nebyl v dosahu, tak jsem ho jedla týden. Tak se reveň vykopala, odvezla si jí na kolečku sousedka, zasadila a pak přijela její LP a reveň posekala sekačkou a ještě se rozčilovala, že tam vyrostl nějaký divný plevel. Některé exoty co nekonzultují obsah zahrady se zahradníkem a rovnou na to vytáhnou sekačku bych vraždila.
Já bych si koláč dala hned!
Jo a P.S.: jednou domů dotáhl BMLP misku s koláčem. Rebarborovým. Děsně si pošmakoval, jak je dobrý (můj byl prý příliš kyselý!!!). Nestíhala jsem se divit, ale pak jsem přišla na to, že už tehdy ten jeho o 20 let mladší modýlek pekl a to prostě bylo to pravé ořechové. Nějaká obstarožní manželka s koláčem se mohla jít oběsit do rybníka.
To se vezme provaz a jdeš se zastřelit do rybníka :-)).
Člověk pak nese tu křivdu celý další život. ještě že ti kočičáci jsou věrní.
Když se urodí hodně rebarbory, očistěnou nakrájím na špalíčky, zamrazím a v zimě dám na koláč.
Rebarborový koláč mám ráda ale ještě radši mám ty vtípky v diskuzi.To je ta pohodička.
Mimochodem já dnes byla rybářka mám 2 táákhle velký kapry.??
No, jestli jsou tak velký jako ti dva na obrázku, tak to abys šla shánět lupu, ne-li rovnu mikroskop.
Tak to gratuluji a Petrův zdar. Táta je taky rybář, moc bych si přála,aby si taky chytil, ale nějak se k vodě moc nedostane (chemoterapie).
O pár pixelů větší ?
A vůbec máš tak velkou pánev? Co s nimi budeš dělat, vánoce jsou ještě (zaplaťpánbu) daleko? Neboj, rybářskou míru znám, měla jsem rybáře otce…
Já tentokrát zvolila bezpracný způsob.Tzn.rozdala jsem.?
Ten koláč vypadá hodně jedle a co obdivuji,je to tenké těsto.Já to tak tenké nikdy
nemám.To se vám povedlo……..
To je právě to, že je těsto malinko řidší.