Tohle je pro Pavlínku na zchlazení, po tom dnešním dni….
čerstvé nebo mražené jahody
kostky čistého ledu
cukr
perlivá voda
máta
Jahody posypeme cukrem a počkáme až pustí šťávu.
Do tvořítek na led dáme kus nebo menší celou jahodu (u jahod lesních i více),
Dolijeme jahodovou šťávou a dáme zmrazit.
Do velké sklenice dáme 5 – 6 kostek zmrazené ovocné šťávy i s jahodami, několik kostek čistého ledu, několik lístků máty a dolijeme perlivou vodou.
Sklenici můžeme ještě ozdobit plátkem citronu a podáváme s brčkem.
Ovoce je možné i kombinovat – 2 – 3 druhy ledových ovocných kostek podle chuti.
Odměnu pro Pavlínku mimořádně zařadila: Jana Macůrková
Výborný nápad, v lednici mám ještě zmražené jahody z loňského roku a příští týden čekáme návštěvu. Budu je mít čím pohostit.
Jenom malá technická poznámka: nechybí ti tam kapka něčeho? Teda za předpokladu, že poživatel není absolutní abstinent :-), nebo nezletilý
Samozřejmě si tam nalij co uznáš za vhodné. Myslím, že k jahodám patří šampáňo. Já jak dennodenně řídím, tak se alkahólu vyhýbám.
Páč nemám ráda bublinky, piju k jahodám „obyčejné“ bílé víno. Taky je to moooc dobré! Zrovna včera večer jsem neodolala – s manželem jsme si večer k čerstvě natrhaným jahodám dali skleničku veltlínu zeleného.