Přijeli jste odněkud a potřebujete narychlo večeři? Tak honem….
6 – 8 vajec podle počtu strávníků
1 větší cibule
lžíce másla
sůl
chleba, pokud je tvrdší, tak ještě přidat olej a udělat topinky…
Na másle zpěníme cibulku, na ni rozklepneme vajíčka a mícháme, dokud se všechna nesrazí. Na druhé pánvi připravíme topinky, a večeře je na světě.
Ani já nejsem občas pánem svého času: Jana Macůrková
Ja dávám taky cibuli a těsně předtím, než přidám vajíčka, nasypu nadrobno nasekany česnek.
Vaječina byla dnes ráno, přidala jsem slaninu. Takové nahonem…? k tomu na plátky rajče a salátovou okurku, jen posolit a opepřit.
Když už nevím kudy kam, vajíčka si udělám.
Já je míchaná miluju.
My měly dneska špízek (zbytek panenky z mrazáku, klobáska bavorská, klobáska papriková, paprika, cibule, špalíčky uzeného špeku, vše naloženo do oleje se snítkami rozmarýnu a kořením na 2 dny), k tomu nové brambůrky a tzatziki. Zbylé 2 papriky naplním zítra zbytkem fety co je v lednici, přidám zbylý sýr s modrou plísní, 2 lžíce Paloučku, okořením a šup s tím do grilovací pánve, ve které zbyl výpek z těch špízků. Brambůrky také zbyly, tak je v tom opeču současně a bude lehký oběd. Tzatziki zbyly také.
Vaječinu dělával zákonný se zbytkem polévkových nudlí (záměrně jsem jich musela vařit trochu víc) a kouskem na kostičky pokrájeného chleba. Vajíčka bývala domácí. Ať se snažím, jak se snažím (už 11 let 😥 ), pořád to není ono…
Do rozklepnutých vajcat přidám trochu smetany, jsou potom nadýchanější.
Jinak, včera jsem měla hlídací, tož jsme spolu k večeři dělaly salátek – čínské zelí, ředkvičky, okurek, papriky, hlávkový salátek, trochu polníčku (vše ze zahrádky, vezla jsem to ftom horku vlakem, ale přežilo☺), k tomu trochu nastrouhaného sýra (měli doma parmezán) a natvrdo vařená vajcata. Ta bezedná díra (tuším, že to psala Jana a naprosto s ní souhlasím) k temu sežpapala 2 rohlíky a pravila, že jako dobrý.
Před chvilkou jsem dorazila dom, ten můj je v kolbence, tak jsem hodila na plotnu vepřové v mrkvi a uvařím k němu nové brambory …… jen doufám, že mi zbyde zítra do kolbenky na oběd ☺
Jaj, tak jana psala „jáma lvová“ ☺, ale význam je naprosto stejný
Jo, JANA, mělo být velké J, tímto se Jani omlouvám
Doufat a mýlit se, toť je to oč tu běží…..
☺☺☺
Je mi to jasné, proto vařím kilo masa a kilo mrkve
Zkuste salátek z čínského zelí pokrájeného na nudličky a červené řepy na nudličky. Přidám zakysanou smetanu a dokořením. Je to moc moc dobré a moc moc jednoduché.
Ta řepa syrová, nebo tepelně upravená? Mám povícero receptů s červenou řepou syrovou i pečenou (hodím ji trochu pokrájenou a ochucenou do alobalu do trouby když něco peču a máme ji tak radši než vařenou ve slupce) a prostřídávám. S čínským zelím jsem ještě neslyšela, určitě zkusím 😎
Já do toho vyklepnu sterilovanou červenou řepu v nálevu (dělávala jsem si jí sama, hodně fenyklu a křen), bez té šťávy. Ale je to opravdu vynikající salát, vřele doporučuji vyzkoušet.
Loňská sterilovaná už došla 🙁 Tak až bude rozležená nová, určitě zkusím, ukládám si. Díky za tip 😎
Není zač. Já myslím, že pečená, pokrájená a ponechaná v nějakém nálevu-marinádě, třeba balsamicový ocet apod. poslouží stejně. Lze to dochutit jakkoliv.
V Máme rádi Česko včera zaznělo , ze spotřeba vajec na rok a osobu je cca 270 ks. To se mi zda hodně hodně hodně málo , když v tom mají bYt obsazena i vajíčka v pecivu … Ladka Nergesova měla tip nad 1000 a s tím bych se ztotožnila i já …. to jsou sice tři vajíčka denně , ale někdy je vajecina , jindy nudle a buchta a cesnekacka , proste tech vajec se sejde moc a moc , cukrovi , jídlo v trojbalu a vajickove dobroty …u mě je vajecina , vajíčka na měkko, Topinky se sazenym vejcem a další pořaaaaaad