Plněné papriky jinak IvaC
Naplnit klasicky papriky s masem a rýží, na slanině s máslem osmahnu cibuli, posypu hustě sladkou paprikou,přidám naplněné papriky a 1 nebo 2 rajčata, která poté sloupnu, přidám špetku cukru a po udušení přidám zakysanou smetanu a záklechtku, dosolím a dám buď knedlík, nebo noky.
Mňam plněné papriky a lečo jsou pro mě letní pokrm .Lečo už bylo.Papriky budou brzo. Jen je jím bez přílohy neboť je dělám plněné masem a rýží.Někdy se mi povede udělat té náplně víc tak ji napěchuji do cípu mikrotenového sáčků zauzluji a vařím v hrnci s paprikami.
Já teda papriky soupnu na pekáč na sádlo a pecu krásné do cevenoucka ( obracím ). Pak z té stavy udělám rajskou a některé papriky nechám postudenu na chleba
Plněné papriky mám ráda po celý rok, nejen v létě. Ale nedělám ty „odlehčené“ s rýží, cpu je pouze okořeněným mletým masem. A pak mám 2 varianty finální úpravy – buď je peču jen tak, na cibulce a jakoby ve vlastní šťávě nebo v rajské omáčce. Jako jejich variantu dělám plněná rajčata, pečená dále v omáčce složené z trochy vývaru, protlaku a bílého vína. Tuto směs rozmixuji s těmi vydlabanými vnitřky rajčat, olivovým olejem, malou cibulí a několika stroužky česneku a naředím vývarem, pokud je zapotřebí tak, aby rajčata byla cca do půlky ponořená. Omáčka by měla být hutnější. Je to vynikající, odkoukala jsem toto jídlo na Plošině Lassiti na Krétě od jedné z místních kuchařek. Tak mě napadá, že už jsem plněná rajčata dlouho nedělala, tak se asi polepším.
U nás se plněné papriky dělají zásadně bez rýže, plním je ochuceným mletým masem/jako na sekanou ale bez rohlíků a strouhanky a přidávám koření čubrica/. Papriky jen trochu posypu vegetou, mírně podliju vodou a dusím je ve vlastní šťávě, několikrát obracím aby se nepřipálily. K tomu brambory. Masa dělám vždy trochu víc a přidávám k paprikám, pustí pěkně šťávu. Dá se to jíst teplé i studené. Dělám na plotně ve velké pánvi s poklicí.
Moc se mi líbí „plněná rajčata“ od Katyp. A co k tomu, chleba?
U nás plněné papriky také bez rýže, plněné jen ochuceným mletým masem, do pekáčku na sádlo, nebo olej a upéct do červena. Pokud mi zbude maso, tak z něj kuličky, a ty potom do rajské omáčky. Ale plněné papriky jen s bramborem, za studena s chlebem. Dělávala to tak už moje babička, a já jedu v zajetých kolejích. Nebráním se novému, jen mi paprika v omáčce nechutná. Jojo, kolik lidí, tolik chutí.
Plněné papriky dělám obvykle ve větším množství na plechu, tak jak píše Lakysa, k tomu udělám rajskou omáčku. Část paprik zamrazím bez omáčky, tu pak k tomu udělám dodatečně. Ten recept od IvyC se mi líbí, je to taková rychlejší varianta, zvlášť když se vaří jen pro dva.