Mnoho – li třešní či višní
cukr
Třešně (višně) zbavíme stopek,
poté je asi na 1 – 2 hodiny nasypeme do studené vody, abychom se ujistili, že nejsou
masité (napadené vrtulí třešňovou).
Pokud ano, většina červíků bude plavat dole ve vodě pod třešněmi. Višně napadené nebývají.
Čisté ovoce nasypeme do sklenic, zasypeme 1 polévkovou lžicí cukru a asi 10 minut sterilujeme.
Pozn: není dobré ke kompotu pouštět naše nejstarší dítě – když mu bylo asi 6, sežpapal celou sklenici třešní ale i s peckami. Jak jsem trnula, co to s ním udělá, je tady asi všem jasné.
Třešně zavařovala: Jana Macůrková
Chichi, to je dobré. Nerozstřílel, doufám, mísu… Jinak – nechci být válečný štváč, i višně bývají masité, i když ne tak často jako třešně. Jeden rok to u nás bylo horší než s třešněmi.
Nejen dítě – ten náš chlupatý dareba si trhal třešně ?rovnou se stromu a plival jen stopky. Výsledek jsem měla v přímém přenosu – a dost ho to potrápilo. Ale je absolutně nepoučitelný!!?
Já už moc nezavařuji, nemá to kdo jíst a zahrádku máme malou. Jen na odčervení třešní jsem do vody dala trochu cukru. A do sklenic jsem přidávala vodu, měli jsme rádi šťávu, ale na buchtu nebo bublaninu bez vody. Zavařené višně mám raději než třešně.
My na odčervení trochu octa do vody.