Nemajíc mlýnku na odšťavňování ovoce, a majíc letos přebytek rybízu (jsou třešně, tak rybízem kosáci pohrdají), musela jsem si poradit jinak:
8 l červených kuliček
1 l černých malin
2,5 kg cukru, z toho 1 kg želírovacího
1 l horké vody
2 bal. kyseliny sorbové
Rybíz i maliny jsem umlela na masovém strojku. Dala jsem to rozvařit, přidala trochu cukru (hmota hodně zřídla), přepasírovala přes husté síto, přidala zbytek cukru a kys, sorbovou – výsledek – 11 skleniček luxusní rybízové marmelády.
Zbytek po lisování jsem zalila vařící vodou a dala na 1/2 hodiny vařit. Přecedila přes plátno, přidala opět 1 kyselinu sorbovou a 1/2 kg cukru a mám 2,5 l kvalitního sirupu.
Zbytek byla opravdu skoro jen semínka.
Marmeládou jsem plnila koblihy do trouby (recept č. 809) a to pomocí silné stříkačky na plnění krémem a to až po upečení.
Experimentovala: Jana Macůrková
Další den mi synek natrhal 15 l červených kuliček a tak jsem dělala už jen sirup – 7,5 l a máme zásobu na celou zimu.
Škoda tech malin , beeee. To se někdo má , když Má zahradu a synka takového hodneho . Já bych je raději s vnoučaty sez….papala . No městská Devucha
Když se stavíš, až pojedeš do Břežan, tak ti ráda krabici přenechám.
Ty sadisto!! Maliny, a ona to smíchá s rybízem! No jo, to jste vy, co máte lehčí přístup k ovoci..
Letos se mi nedaří koupit ani pěkný rybíz, o borůvkách nemluvě? ještě zkusím příští týden do Polska.
Všem, co ze všech sil zavařujete, mrazíte a kompotujete : Budiž vám přáno!!
Já těch černých malin mám tolik, že už se mi nevejdou do mrazáku a tak šly do sirupu, aby byl tmavší. Zamrazeno mám asi 15 l malin a stejně tolik jahod.
O černých malinách jsem slyšela až nedávno. Žluté znám, červené mám, ale černé chybí. Když bych hóóódně prosila a poštovné uhradila, nebyl by odkopek?
Odkopek nikoliv, tyhle se množí zahřížením, jsou neodnožující. Posílám ti fotku, jak vypadají, ozvi se mimo bramboračku, domluvíe se.
Zkus si zadat samosběr ovoce a uvidíš, že něco kolem sebe najdeš. Někde jsem četla, že je dokonce samostatný portál na ovoce levně a tam naskáčou místa, kde se dá koupit nebo samosběrem načesat.
Děvčátko, ty se upracuješ a to ovoce teprve začíná. Dávej na sebe pozor, co bysme si tady počali. Vím, když se ovoce urodí, musí se zpracovat. Letos nic nezmrzlo a jak je vidět ani nedostatek vody nevadil. Meruněk je taky hodně a v obchodech jsou za 70 Kč . Letos bude asi dost meruňkovice, tak alespoň někdo bude mít radost.
Meruně bych brala…
Meruně pokud máš možnost zajet si do Želkovic (je to na spojnici Most – Lovosice), tam bývají i za velice rozumnou cenu. Já se tam budu stavovat příští týden ve čtvrtek, chci nějaké měkčí na džem a asi 5 kg na kompot. Jsem ochotná ti je vzít, ale musely bychom si dát sraz někde v Praze – asi ve Stodůlkách, dala bych vědět, kudy pojedeme.
Jani, děkuji, jsme na dovolené, takže nic.
Želkovice jsou osvědčené místo na cokoliv. Teď měli při poslední návštěvě meruňky právě tak na džem za 18,- Kč. A nevypadaly vůbec špatně. Nechceš se stavit? Budeš kousek od nás. Kafe máme.
Katyp, já toho budu mít jak buchet – stavit se v Želkovicích, potom u našich mladých v Mostě pro kávovar, potom do Marienberku na nákup a odtud do Horního Jiřetína pro pstruhy a slíbíla jsem kamarádce v Teplicích, že dáme kafe u ní, neviděly jsme se asi 20 roků a to je přitom kmotřička našich holek a já její mladší dcery. Takže nic neslibuji, nebo to bude jen tak na skok.
Uvidíš, já Ti nikam neuteču. Jsem prakticky pořád doma, práce tu mám dost.
U nás ovoce nezačíná, nýbrž končí. A je fšeckého tolik, že už to nikdo nechce jest. Regály ve sklepě se prohýbají, zavařeného je všeho jak pro armádu a mražáky jsou malé. Ale nestěžuju si, teď dva roky zpátky všechno pomrzlo a loni bylo všeho akorát. Teď dobíhají ryngle a začínají špendlíky. A po nich už jenom trnky a jabka. A lískáče, ale ty před třemi roky objevil strakapoud, tak jsme rádi, že nám něco nechá. I když letos ani strakapoud nemá šanci všechno spotřebovat.
A to jsme si dva roky stežovaly, že není nic, že všechno pomrzlo.
Mne ještě čeká trochu meruněk, ty si přivezu příští týden, a potom švestky, jablka nastrouhat na štrúdl a hrušky, těch vypadá, že bude u nás dost. To víš, skarpové máslovky…. A samozřejmě ořechy, těch bude taky dost.
Jo, na hrušky a ořechy jsem zapomněla. A na broskve taky. Haluze stromů musí být podepřené, jinak už by byly polámané.
Tak já dnes udělala meduňkový sirup, mátový je naložený, šťáva za studena z černého rybízu odkapává do hrnce a teď jdu ještě nakrájet rýmovník s citrónem a pomerančem a bude taky sirup. Ten dělám letos poprvé. Zítra mám v plánu jít na houby a v pátek na borůvky. O víkendu budeme zase uklízet zahradu od bahna, nekonečný příběh . . .
Já se snad přestanu tady koukat…loni, když toho bylo málo, tak jsem v pohodě sehnala všechno, co jsem chtěla – letos je to mizerie. Jj, město..