2 velké cibule
brambory
hrubá mouka
2 vejce
olej nebo sádlo, sůl
může být: slanina nebo špek
zeleninový salát nebo čalamáda
nebo dokonce tvaroh
Brambory oloupeme nebo oškrábeme a dáme uvařit do osolené vody.
Než se brambory uvaří, vypracujeme z vajec, mouky, soli a trochy vody hladké těstíčko.
Uvařené brambory scedíme, ale vodu si ponecháme v druhém kastrolku. Do vody potom
házíme lžicí vykrájené malé noky z těsta. Když vyplavou, necháme je ještě chvíli vařit, potom ocedíme, smícháme s bramborami. Omastíme na sádle osmaženou cibulkou.
Můžeme přidat slaninu nebo špek, dokonce v jednom receptu jsem našla, že přidávali tvaroh.
Další levný recept vyzkoušela: Jana Macůrková
Ano!Podávat v hlubokém talíři se lžící.Můj táta tohle jídlo miloval.Jen s cibulkou do zlatova.Jen si pamatuji,že mamka vařené noky v bramborách pořádně protřepala aby se trochu o balíly rozbitý mi bramborami.Sice to pak vypadalo na talíři jako kopice čehosi ale táta to tak měl nejraději. Jo a u nás se tomu říkalo uhlířka.
Za mě je tento recept za jedna,protože mě vrátil do hodně vzdáleného dětství ?
Taková „obyčejná“ jídla jsou nejlepší! Mléčná polévka se strouháním, škubánky, závin jen tak se skořicí a cukrem…babička vařila samé dobroty!
Mlékovou blívku bych do sebe nenasoukala ani omylem!Tu si pamatuji ze školní jídelny i s tím škraloupem.I teď z ní mám husí kůži jen o ní padla zmínka.
Vítej v klubu! Mlíkovou ani omylem.
Fajn!! Zbude víc pro mně!!
Nojo, já zase ze školy plíčka… Myslím, že každý má nějakou tu neblahou vzpomínku..
Jo, tak tohle jídlo taky nemusím. Ani ne tak ze školy, tam jsem se nikdy nestravovala, ale i když je udělala maminka, tak jsem měla pocit, že to prostě do sebe nedostanu ani zvonem na odpady.
U nás se uhlířina dělávala a stále dělá. Jen do noků dávám 1/2 prášku do pečiva ( jsou nadýchané) a noky přidávám do hrnce když jsou brambory alespoň napůl vařené. Cibulka do zlatova a občas najemno nakrájené a osmahlé uzené ( ale i bez něj). ?
Jasně já si to nepamatovala. Noky vařila mamka i s bramborami.pak slíla a protřepala.
Já to nikdy nevařila a tak je načase.Jen musím pořídit sádlo.
Nedávno jsem tohle jídlo dělala. Vzpomínka na dětství. V IKEA nebo v LIDLu když je americký týden kupuju osmaženou cibulku. Takže pak jen protřepu brambory s noky, zaliju rozpuštěným sádlem s přidaným česnekem a nasypu nahoru tu křupavou zlatou cibulku (doma se takhle udělat prostě nedá).
No vidíš já na ní koukala v lidlu minulý týden a říkala jsem si :no kdo si tohle koupí. ….a zase platí co nezkusíš to nepoznáš.
Kup jí příště, ochutnej na chlebu se sádlem nebo tím sypni hrachovou kaši, hutnou polévku……….. je to fat vynikající. V LIDLu je dražší než v IKEA, ale chuťově je možná výraznější.
Mě by se prodraží la ta IKEA
U nás házidlo byly uvařené fleky promíchané s brambory nakrájenými na kostičky uvařenými v mírně osolené vodě. Všechno se pak na talíři pořádně omastilo sádlem s dozlatova osmaženou cibulkou. Ani k tomu nemuselo být uzené.
Jo a mlíková polévka nebo dobře udělané plíčky- může být.
To, co popisuješ, je grenadýrmarš, jen do oleje přidávám trochu sladké papriky.
Plicky umím jen s divokym kořením na kyselkavo na smetaně . Ake vyzkoušený recept s kořenovou zeleninou … nepohrdnu . Lze tak přece udělat jen srdíčko , plicky každý nemusí
Lze obě varianty, a pokud chceš, aby byly chuťově trochu jiné, zkus je nejprve uvařit v Masoxu. A teprve potom je nakrájet do omáčky. Já mívá problém je nesežpapat. Dělám tak vepřové. Hovězí jsou málokdy a na nich si spíše u nás pochutná Kešu. Recept mám taky někde udělaný i s fotkou ale jak jsem hledala asi 3 týdny flešku, tak jsem je odsunula někam hodně do budoucna.
S masoxem je vařím a potom na divoko omajdu , ale prý jsou výborné s kořenovou zeleninou … tož takový recept vyzkoušený bych moc rada
Aha, tak nic pro mně. Masox má do mé kuchyně přístup zakázán. Srdíčka vepřová, hovězí jsem vařívala moc ráda v těch mých „polních“ podmínkách. Kočičáci zbodli masíčko, trochu zbylo na mně a vývar jsem dokončila zavářkou a nudlemi. Výborná polévka, najedli jsme se všichni. Už delší dobu se chystám zase nějaké srdíčko koupit. Ale teď na polévky nějak nemám chuť v těch vedrech.
Víš , na takové množství ( srdce a plíce jsou fakt hodně masa ) mi ten jeden masox vždy připadal tak akorát . Já masox Jo . Když vařím maso , jinak ne . Ale co