Recept od Devětapadesátky:
Žampiony oloupejte, vylomte nožičky a ty posekejte nadrobno. Na másle zpěňte cibuli, přidejte kostičky uzené slaniny nebo šunky a žampionové nožičky. Zarestujte a vmíchejte kostku taveného sýra, osolte a opepřete. Směs nechte trochu vychladnout a pak s ní naplňte kloboučky žampionů. Obalte v trojobalu a osmažte. S bramborem a tatarkou jsou moc dobré.
Já doposavad plněné žampiony zapékala v troubě – tohle mi přijde rychlejší, a zase něco nového. Někdy místo tatarky dávám zakysanou smetanu – když mám hranolky, přidám do ní prolisovaný česnek.
Taky je zapékám, ale toto bude lepší. Kdysi dávno jsem někde na Valašsku jedla žampiony v bramborákovém těstě. Žampiony nakrájet na větší kousky, obalit v trochu hustším bramborákovém těstě a na lžíci sesunout do vysoké vrstvy tuku – usmažit. Je to vlastně takový nok plněný žampionem. Bylo to vynikající, někdy dělávám. A už dlouho nebyly, tak hned jak brambory trochu „zestárnou“, musím udělat. Píšu si do kalendáře.
Nemusíš čekat až brambory „zestárnou“. Já dělám bramborové těsto i z nových – stačí přidat lžíci bramborovéh škrobu. To je jediné, co novým bramborám chybí a proto to těsto trochu „teče“.
To jo, máš pravdu, ale nové brambory i tak mají jinou chuť a tím, že jsou mladé, užíváme si je jenom vařené. Zatím nás nelákají ani bramboráky z nich. Takové věci začínám dělat, teprve až na brambory nastoupí klasické loupání. A to už není daleko.
u nás je většina nových brambor ještě v zemi, čekají na vnučku, ta je strašně ráda vybírá při sklízení. Takže zatím jen tu trochu, co potřebuji na obědy a večeře.
Já jsem riskla bramborové knedlíky z nových brambor, navíc jsem zapomněla koupit hrubou mouku, tak napůl s polohrubou. Dala jsem do nich rozpůlené ryngle a v duchu jsem už viděla, jak se budou rozvářet, na Solamyl jsem ani nevzdechla. Pokusný se nerozvařil, další taky ne, ze zbytku těsta jsem udělala jen šišky.
Dobré bolo….ty prázdné jsem nechala na druhý den, že ohřeju nad parou. Pak se mi s tim nechtělo moc dělat, dala jsem na pánvičku kousek másla, trochu vody, přikryla pokličkou, a k mému překvapení byly měkké, a lepší, než na páře.
Plnila jsem žampiony mletým masem, které mi zbylo z plněných paprik. A pak jsem je vrcla do té rajské majdy a bylo to taky výborné. Dělám i plněné masem a pečené ve vlastní šťávě. Ale tyhle kombinace – bramborákové těsto nebo ta sýrová náplň a pak obalit jako řízek jsem nikdy nezkusila a je třeba to napravit.
No já raději zapečené v troubě, ale to je jen můj mírný odpor k věcem obaleným v trojobalu a usmazenym. U kamarádky obalovali i vařené fazolky (spíchnuté párátkem po 3) a prý ji někdo na Moravě nabízel obalenou a osmaženou tatranku jako moučník 🙂
Ivanko, tak obalenou a osmaženou tatranku to mi přijde velice zajímavé, nikdy jsem to neslyšela, ale tady je tolik různých nápadů co jsem nikdy neslyšela. To mě moc láká vyzkoušet.
Jinak bramborové těsto miluju v jakékoliv podobě, třeba plněné žampiony a smažené v bramborovém těstíčku určitě budou moc dobré. Děvčata jste fakt šikulky. 🙂
Už jen při představě obalené tlačenky a tatranky se mi nedělá dobře…..Ačkoliv rády experimentuji (a tady se objevuje mých receptů hodně), tak tentokrát nebudu, bylo by mi líto surovin.
Svatá slova-brrrr.
Tak až to usmažíš, tak napiš jak to dopadlo a hlavně jak to chutnalo.
Tatranka je stejná zvrhlost jako obalená tlačenka. Tu jsem kdysi ochutnala, ale po ochutnání smažené tatranky nějak netoužím.
Obalená a smažená tatranka?2x brekeke. Ale plněné žampiony a jiné houby kdykoli.
Ivanko, já dost nerada řízky, ale tady ten trojobal má své opodstatnění: žampiony zůstanou krásně šťavnaté.
Tenhle recept jsem si uložila už z komentářů, ozkoušela a jsou fakt dobré. Je fajn že nezmizel „v propadlišti dějin „. Dnes mne zaujal tip Renatky na žampiony v bramborákovém těstíčku. Až „dozrajou“ brambory, určitě vyzkouším. Dělala jsem bramborák s kdečím, ale se žampionama ještě ne – jen s čerstvýma lesníma , mírně podušenýma a posekanýma – taky ňamka 😎
Zrovna včera přijeli Nemcouri a domluveny byly bramboraky na večeři po desetihodinove cestě .Udělala jsem jim klasické majorankove, spenatove ( se sekanym spenatem – pozor , vypadají pak dost tmave ) a zampionove . Takže vlastně stejný nápad. Žampiony jsem nahrubo malinko podusila na másle a sup do testa . Jinak já žampiony už 40 let plnim směsi šunky a goudy , také soupnu do trojbalu a v totalitě jsem pořad tvrdila , ze je to NEJ jídlo ?
Hergot,to je druhů.Taky tam leccos přidávám,ale takhle vymazlené je
asi nedělám.Ale co není být může.Děkuji…..
Víš co, dělala jsm je třeba před grilovackou , ať si každý da chuťovku a býly tam i plněné půlkou tvaruzky ( raději té ne české , česká je moc aromatická) , proste tac plný všelijakých Bramboracku a pak deda serviroval
To svoje sqele maso