400–500 g vepřové krkovice
200 g hub
1 cibule
50 ml suchého bílého vína + cca 100 ml horké vody
smetana na vaření (19%)
máslo (přepuštěné)
olej
drcený kmín
sůl, pepř
citronová šťáva na dochucení
V pánvi opečeme na oleji plátky okořeněného masa a odložíme ho do tepla.
Do výpeku přidáme kousek másla, dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli a přemístíme ji do mixovací nádoby.
Do pánve vložíme další kousek másla a orestujeme nakrájené houby, ochutíme je solí, kmínem a pepřem.
Asi třetinu osmažených hub přidáme k cibuli do mixéru, zalijeme vínem s horkou vodou a dohladka rozmixujeme (nejlepší je výkonný mixér na smoothie).
Směs přelijeme do rendlíku, přidáme k ní zbytek orestovaných hub a cca 10 – 15 minut provaříme.
Nakonec přidáme smetanu, dokořeníme a okyselíme dle své chuti. Díky mixování není třeba zahušťovat moukou.
Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory.
Recept poslala: Mira
Nikdy jsem nezkusila ty houby zčásti rozmickovat, ale zní to velmi zajímavě a určitě to zkusím. Jen jestli nějaké najdu, tady je sucho jako na Sahaře.
Krkna, houby, smetana, to jsou samé dobroty. Já to dělám v troubě, tam se to dělá samo a já zatím stíhám další práci. Někdy dám dospod i brambory, pak maso, cibuli a houby, zalít smetanou. Pak hlídám pekáč, aby mi ho nesež-papali taky.
Dala bych si, ale je „demokraticky“ rozhodnuto lepší polovičkou, že budou borůvkové knedlíky. Tak jdu zadělat těsto, neb odpoledne mám naplánované mytí fasády. Už počtvrté. A taky okna by to snesly. Uvidím. Včera jsem dostala velký kýbl krásných velkých višní od švagrové a vařila jsem z nich marmeládu do tří hodin ráno. Takže jsem taková „vláčná“.
Dnešní recepty mají teda grády, alespoň pro mne. Krkovice takto upravená – dobrota veliká. Co se týká hub, tak tady nepršelo přes dva měsíce, všude sucho a ani nevypadá, že by chtělo sprchnout. Já už ani nevím, jak chutnají čerstvé houby. Sušené ještě mám, ale už se taky míňají.
Tohle bych si dala hned,vypadá to tak j e d l e,mňam.