(832) Nové brambory s česnekovým dipem

Menší nové brambory
sůl

2 Paloučky nebo tvaroh
3 vrchovaté lžíce zakysané smetany
(čím tučnější, tím lepší)
3 – 4 stroužky česneku
pepř
sůl
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a osolíme.
Palouček smícháme se smetanou (já použila 38% francouzskou zakysanou smetanu), vmícháme sůl, lisovaný česnek a pepř.
Pokud nemáme Palouček, ale tvaroh, tak ho necháme nejprve přes plátno, nejlépe přes noc, vykapat, aby byl tužší. Hotový dip necháme v ledničce vychladit a ztuhnout.
Nemusíme přidávat máslo, dip je tučný dost.

Pozlobit s malými bramborami se vás rozhodla: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (832) Nové brambory s česnekovým dipem

  1. Jiřina napsal:

    Zlobit nás s vlastnoručně vypěstovanými brambůrkami – to je od tebe moc hezké. Takové brambůrky bych jedla jen tak, ani žádný dip bych nepotřebovala. 🙂

  2. Katyp50 napsal:

    U nás se často dělaly nově brambory ve slupce, navrch kyselá smetana nebo řídký tvaroh, ochuceno česnekem, ale vždy to maminka hojně zasypala pažitkou, petrtelkou nebo jinou zelení, krom trávy. Zapíjely jsme kyselým mlékem, podmáslím nebo kozím mlékem. Bylo to mé oblíbené jídlo.

  3. kvetula.v napsal:

    Ráno jsem na trhu koupila čerstvé brambůrky – prodejce už ví, že jdu výhradně po malých. No z tatínkovo zahrádky bývaly chutnější , ale tyto taky nemají chybu. Na víkend jsem pekla angreštový koláč, tam jsem potřebovala 3 lžíce kyselého mléka – koupila jsem litr podmáslí. Tak k večeři brambůrky se smaženou cibulkou a podmáslím . Pochutnali jsme si a zavzpomínali na dětství. Máme je rádi i jen s máslem a nadrobeným balkánem. Studené mlíko je samozřejmostí 😎

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jani, Ty tušíš, že tu mám prcka a navíc snad máš někde kameru, páč nové malé brambůrky jsme si přivezli od maminy …… hned zítra budou k véče a věřím, že i ten prcek si bude oblizovat i uši. Díky za recepísek ☺

  5. a.rena napsal:

    Jojo, nové brambory – delikatesa, která nepotřebuje moc dodatků. Stačí sůl, máslo a mléko. Máme aj skoré, takže kopeme už od května a pořád se nemůžeme nabažit. Akorát v důlku je vždycky směs – tak dvě velké a zbytek menší až malé a maličké. Takže je musím spotřebovat, jak se právě důlek namane.

  6. lakysa22 napsal:

    Já si myslela, že tu mám kamarádky! A zatím to jsou sadistky?
    Novè brambory z obchodu – ani vzdáleně nepřipomínají báječnou chuť těch, které se nakopaly doma a pak byly „na loupačku“ se solí a kouskem másla, zapít mlékem, nebo kyškou…mňam!
    Zakysanou s česnekem dávám místo tatarky, ale nové domácí brambory bych snědla klidně jen se solí.

  7. jarybarka napsal:

    Já minulý týden koupila od sedláka 15 kg.Mám je od něj každoročně a jsou moc dobré.U nás se vaří ve slupce pak oloupané posypané strouhaným tvrdým tvarohem a polité rozuštěným máslem.Zapíjíme kyselým mlékem.
    Kvetula píše balkánem což mě nikdy nenapadlo a už se těším jak vyzkoušim. Zase jedna vychytávka díky.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..